JUTUT Forssa

Forssan Teatterissa esillä ammattilaiskiekkoilun raadollinen puoli – Alpo Suhonen ohjaa itselleen tutusta maailmasta

Mikään ei ole urheilussakaan sitä, miltä se näyttää. Entisen NHL-valmentaja Alpo Suhosen ohjaama näytelmä Sammakkokuningas – pelin hinta tuo Forssan Teatteriin ammattilaisjääkiekkoilun raadollisen puolen.
Alpo Suhonen on tuonut näytelmän rekvisiitaksi Chicago Blackhawks -paitansa.
Alpo Suhonen on tuonut näytelmän rekvisiitaksi Chicago Blackhawks -paitansa.

Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Sammakkokuningas sai kantaesityksensä Kansallisteatterin Willensaunassa keväällä.

– Olin ensi-illassa ja kävin katsomassa näytelmän vielä toisenkin kerran. Aloin miettiä, että tämän voisi tehdä jääkiekkokaupunki Forssassakin. Soitin Forssan Teatteriyhdistyksen puheenjohtajalle Tanja Thomssonille, ja hän näytti vihreää valoa. Myös Lampela oli innostunut, Alpo Suhonen kertoo.

Pitkän uran niin teatterin kuin urheilunkin parissa tehnyt Suhonen on toiminut mm. Turun Kaupunginteatterin johtajana.

– Teatteri on suuri rakkauteni, mutta sen tekemisestä on kulunut paljon aikaa. Olen onnellinen, että Tanja lähti mukaan apulaisohjaajaksi, ja hänen panoksensa onkin ratkaisevan tärkeä.

Pelokas stara

Forssan Teatterissa näytelmän nimi on Sammakkokuningas – pelin hinta. Tarina kertoo NHL-jääkiekkoilija Jarkko Rautalasta, joka tulee viettämään kesälomaa perheensä kanssa mökille.

– Jarkko on suuri stara perheessä. Isä ja sisko eivät tiedä, että Jarkko on loukkaantumisten ja tappeluiden jälkeen alkanut pelätä sitä, ettei uskalla enää lähteä kiekkokaukaloon. Jääkiekon väkivaltaisuus ja mahdollinen vakava loukkaantuminen mietityttää, Alpo Suhonen kertoo.

Suhoselle ammattikiekkoilu on tuttu maailma. Miehen valmentajaura alkoi Forssasta vuonna 1971, sittemmin Suhosesta tuli ensimmäinen eurooppalainen NHL-valmentaja. Työura kulki Winnipegistä Torontoon ja sieltä Chicagoon. Homma päättyi burn outiin.

– Pohjois-Amerikassa kiekkoilijoiden aivovammat ovat erittäin suuri keskustelun aihe. Raha on yhtäläinen riski, se, miten nuoret miehet osaavat käsitellä jättimäisiä palkkioitaan. Jotkut osaavat sijoittaa, jotkut taas eivät kykene uran jälkeen sopeutumaan normaaliin elämään. Kolmasosa ammattijääkiekkoilijoista sopeutuu, toinen kolmannes on kiikun kaakun ja loput eivät pysty käsittelemään asiaa ollenkaan.

Sammakkokuninkaassa Suhonen sanookin olevan dokumenttiteatterin aineistoa; henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta jääkiekkomaailma esiintyy realistisena.

– Lavastuksessa on kaksi todellisuutta, perheen kesämökki ja symbolinen jääkiekkokaukalo. Tarinassa ei nähdä jääkiekkoilua, vaan kaikki tapahtuu dialogissa. Musiikki on peräisin esimerkiksi Hitchcockin ja Tarantinon elokuvista.

Muuta kuin glamouria

Tanja Thomsson auttaa henkilöohjauksiin liittyvissä tehtävissä.

– Sammakkokuninkaan teksti on tärkeä, mutta raskas. Alpo on oikea ihminen kertomaan näytelmän kautta jääkiekkomaailman todellisuudesta, Thomsson toteaa.

Joona Rosenberg tekee Jarkko Rautalan roolin.

– Roolihahmoni on vähän hukassa. Näytelmä tuo hyvin esiin sen, että kirkkaiden valojen takana on muutakin kuin glamouria, Rosenberg pohtii.

Jukka Sipponen näyttelee Jarkon isää.

– Tarina on tietynlainen stereotypia siitä, mitä jääkiekkomies tekee kesällä. Näytelmä romuttaa sen ajatuksen, että se, mikä näkyy päällepäin, olisi totta, Sipponen sanoo.

Jarkon siskoa Essiä esittää Sonja Priimägi.

– Essi on suojeleva isosisko, jolla on äidillinen ote pikkuveljeen. Kävin katsomassa tämän näytelmän Kansallisteatterissa, mutta en koe vaikeaksi tehdä omaa tulkintaani tekstistä.

Sammakkokuningas – pelin hinta Forssan Teatterissa 19.10.- 21.12.

Luetuimmat