JUTUT Forssa

Forssan Teatterissa veljekset tulevat rohkeiksi, vaikka kuolevatkin välillä

Forssan Teatteriin saapuva Veljeni Leijonamieli on tarina vapaudesta, rohkeudesta ja siitä, kuinka tullaan rohkeaksi.
Lauriina Leino esittää pikkuveli Kaarlea ja Samu-Mikael Sipponen isoveli Jonatania.
Lauriina Leino esittää pikkuveli Kaarlea ja Samu-Mikael Sipponen isoveli Jonatania.

Forssan Teatterin ohjaajalla Timo Tirrillä riittää kokemusta. Mies on ohjannut ensi vuonna 40 vuotta täyttävän uransa aikana runsaassa kahdessakymmenessä teatterissa yhteensä yli sata näytelmää.

Forssassa Tirri ohjaa tällä kaudella kaksi näytelmää, joista ensimmäisenä on vuorossa Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli.

– Tätä en ole aiemmin ohjannut enkä ole sitä myöskään ollut valitsemassa. Ensin mietin, että onkohan tämä ihan paras mahdollinen lastennäytelmä, kun siinä päähenkilöt kuolevat. Olen kuitenkin oppinut tykkäämään tarinasta, jonka sisällä on erittäin suuria asioita, Tirri kertoo.

Ne suuret asiat ohjaaja määrittelee globaaleiksi ja ajattomiksi.

– Teemoja ovat vapaus ja rohkeus ja se, kuinka tullaan rohkeaksi. Ihminen voi kasvaa tehtävänsä myötä kuten Kaarle, melkein rampa, keuhkotautinen poika. Nerokasta Lindgrenin tekstissä on se, että varsinaiset asiat eivät tapahdu Maassa eikä niitä koske Maan moraali. Menneisyydellä ei myöskään ole merkitystä.

Pahan voimia

Astrid Lindgrenin klassikossa veljekset Kaarle ja Jonatan Leijona päätyvät lyhyen maanpäällisen elämänsä jälkeen Nangijalaan ja ajautuvat paikallisten tueksi pahan voimia vastaan. Veljesten rohkeus joutuu jatkuvasti koetukselle.

– Jollakin tavalla Veljeni Leijonamieli on hyvin aikuismainen tarina, ja olenkin yrittänyt viedä sitä vähän lapsekkaampaan suuntaan. Teemme tästä meluisan ja jännittävän näytelmän, jossa mennään kovilla valoilla ja äänillä. Teatterissa on hyvä tekniikka ja näyttelijät osaavat näytellä tekniikassa, mikä ei ole itsestään selvää, Timo Tirri pohtii.

Tirri kertoo viihtyvänsä Forssan Teatterissa erinomaisesti.

– Täällä on todella hyvä henki, ja tätä näytelmää on ollut hauska tehdä. Innostuneessa porukassa on paljon nuoria kykyjä, mutta myös kokeneita konkareita.

Timo Tirri kertoo ohjanneensa pitkän uransa aikana lastennäytelmiä noin kymmenen vuoden välein.
Timo Tirri kertoo ohjanneensa pitkän uransa aikana lastennäytelmiä noin kymmenen vuoden välein.

Uskoa parempaan

Jonatanin roolissa on Samu-Mikael Sipponen.

– Ehdotin tätä näytelmää teatteriyhdistyksen puheenjohtajalle Tanja Thomssonille. Veljeni Leijonamieli oli lapsuuteni lempikirja, jota äiti luki minulle. Tarina kertoo toiveista ja uskosta parempaan eikä kuolemaa kuvata pahana tai pelottavana asiana, Sipponen toteaa.

Roolihahmoaan Sipponen kuvailee periaatteen ihmiseksi ja perussankariksi, joka voittaa kaikessa pelkonsa.

– Minun tekemänäni Jonatan on henkilö, joka pitää periaatteistaan kiinni, oli tilanne mikä hyvänsä. Hän luottaa siihen, että kaikki järjestyy. Hän on hyväsydäminen hahmo, jossa kuitenkin on ehkä tietynlaista itsekeskeisyyttä.

Sipponen kertoo pitävänsä tavasta, millä kuolema on tarinassa kerrottu.

– En ole uskonnollisesti vakaumuksellinen, mutta minusta tässä on hienosti luotu toivoa jostakin, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Veljeni Leijonamieli ei olekaan pelkästään lastennäytelmä, vaan kaikenikäisten.

Lauriina Leino tekee Kaarlen roolin.

– Kaarle on seikkailunhaluinen ja hyvin utelias poika, joka on riippuvainen Jonatanista. Hän rakastaa todella paljon isoveljeään, elämänsä luottohenkilöä, Leino kertoo.

Leino luki Astrid Lindgrenin teoksen ensimmäisen kerran viime kesänä.

– Jotenkin tarina alkoi kiinnostaa ehkä vastakohtaisuuksienkin vuoksi. Mietin sitä, kuinka hyvin itselläni on asiat, kun taas tässä vakavasti sairas pieni poika kuolee.

Teatterikokemusta Leinolla on jo muutaman näytelmän verran.

– Olen aina ollut esiintyjä. Kun äitini huomasi ilmoituksen, jossa Forssan Teatteri haki näyttelijöitä Pinokkioon, kiinnostuin ja pääsin mukaan. Näytteleminen on hieno harrastus, joka on antanut myös itsevarmuutta.

Veljeni Leijonamieli Forssan Teatterissa 25.1.- 3.4.