JUTUT

"Forssassa ruokitaan ahkerasti väärää tietoa"

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko toteaa, että turvapaikanhakijoiden ympärillä käydään aktiivisesti keskustelua, mutta sen taso on monin paikoin ikävä.

– Niin sosiaalisessa mediassa kuin muuallakin käytetään todella kovaa kieltä. Nyt ruokitaan ahkerasti disinformaatiota ja se on vähintäänkin harmillista. Kaikenlaisia huikeita väitteitä liikkuu kuten esimerkiksi puheet siitä, että Forssan linja-autoasemalla olisi riehunut uutena vuotena kolmekymmentä naamioitunutta turvapaikanhakijaa, Sulkko huokaa.

Sulkko pohtii, että on vaikea arvioida, kuinka suuri tai pieni on se porukka, joka Forssassa turvapaikanhakijoiden mustamaalaamista pyörittää.

– Sosiaalisessa mediassa Forssan asioita on kommentoimassa myös eri puolilla Suomea asuvia ihmisiä.

Kaupunginjohtaja katsoi vähän aikaa sitten parhaaksi sulkea omat avoimet Facebook-sivunsa ainakin toistaiseksi.

– Törkyviestejä on tullut todella paljon eikä minulla ole mahdollisuutta roikkua siellä jatkuvasti moderoimassa. Eikä se enää olisi sosiaalista mediaakaan, jos ei saa kommentoida. Arvioin tilanteen uudelleen keväällä ja toivon, että vihapuheet alkaisivat lieventyä asialliseksi keskusteluksi.

Keskusteluja naamakkain

Kaupungintalolla on pohdittu, miten kaupunki omilla toimillaan pystyisi vaikuttamaan ilmapiiriin.

– Esimerkiksi olemme keskustelleet SPR:n kanssa siitä, että kun uusi vastaanottokeskus aloittaa toimintansa, voisimme järjestää erityyppisiä keskustelutilaisuuksia. Rantasipissähän pidettiin kaksi avoimien ovien päivää, ja niistä saatiin hyviä kokemuksia. Ne ilkeästi suhtautuvat vain eivät juurikaan ole näihin osallistuneet ja onkin haasteellista päästä keskustelemaan heidän kanssaan naamakkain, Sami Sulkko toteaa.

Kun Rantasipi tyhjenee, turvapaikanhakijoiden määrä putoaa noin 270:sta kahteensataan.

– Määrä on ilmeisesti arvioitu sen mukaan, kuinka monta ihmistä Saksankujan kerrostaloon mahtuu. Jos määrää kasvatetaan jatkossa, asioita pitää tietenkin miettiä uudelleen.

Sulkko näkee positiivisena sen, että turvapaikanhakijat voivat muuttaa omiin asuntoihin.

– Toiminnan luonne muuttuu ihan toisenlaiseksi, kun ihmiset pääsevät ahtaista, turhauttavista hotelliolosuhteista elämään monin tavoin normaalia elämää.

Turvapaikanhakijoiden tähän mennessä tuoma taloudellinen hyöty kaupungille näkyy vastaanottokeskuksen työpaikkoina, SPR:n tekeminä ostopalveluina ja myös siinä, että turvapaikanhakijat tekevät ostoksia paikallisissa liikkeissä.

– Jos kansallisia linjauksia lievennetään, turvapaikanhakijoita voisi ottaa myös työharjoitteluun, mikä avaisi kokonaan uusia portteja. Vastaavia kokemuksiahan ei ole ollut eikä etenkään tässä laajuudessa, mutta on hyvä nähdä tätäkin puolta. Elämme globaalissa maailmassa.

Kuntaliitoksia olisi fiksua pohtia

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko toteaa alkaneena vuonna edelleen haasteelliseksi sen, että kuntatalouden sukellus tulee olemaan raju.

– Painelaskelma-arvio ei ole ainakaan positiivisesti kehittynyt, joten kuntien työkalupakeista ei enää paljon muita välineitä löydy kuin merkittävät veronkorotukset. Kuitenkin toimintojen yhdistäminen on edelleen hyvä ajatus, Forssan seutukunnalla pitäisi olla esimerkiksi yhteinen vesihuolto sekä talous- ja henkilöstöhallinto, Sulkko pohtii.

Positiivisina asioina Sulkko näkee tällä hetkellä seutuneuvoston toiminnan käynnistymisen ja elinkeinotoiminnan uuden järjestämismallin, jonka pitäisi olla iskukykyinen jo loppusyksystä.

– Rakennamme myös yhdessä sidosryhmien kanssa uudentyyppistä proaktiivista mallia, mihin lähti kimmoke siitä, että HK Scan päätti olla sijoittamatta broileriteurastamoaan Forssaan.

Talouden ohella haasteita tuovat sote- ja itsehallintouudistus.

– Kun nähdään, mitä näiltä osin alkaa tapahtua, tärkeintä on voimakas edunvalvonta. Jos esimerkiksi maankäytön suunnittelu menee itsehallintoalueille, siihen sisältyy aika vakavia riskejä.

Sulkon mielestä tänä vuonna olisi aika fiksua pohtia uudelleen kuntaliitoksiakin.

– Liitosten puolesta puhuu esimerkiksi Timo Aron elinvoima-analyysi, jonka mukaan kuntaliitokset olisi hyvä tehdä siinä vaiheessa, kun kuntatalous ei vielä ole kriisiytynyt. Esimerkiksi Humppilan kunnanjohtaja Marko Järvenpää totesi viime vuoden puolella, että Humppila on nopealla aikataululla kriisikunta.

Sulkko näkisi mielellään liitosten toteutuvat jo ensi vuonna.

– Aloitteen pitää tulla Forssan naapureilta. Johtavat luottamushenkilöt voisivat muodostaa nyt asioista yhtenäisen tilannekuvan.