JUTUT Forssa

Halloweenin vietto vakiintuu Suomessa – juhla näkyy Forssan seudullakin

31. lokakuuta vietettävään halloweeniin otetaan monesti varaslähtö jo hyvissä ajoin.
Forssan Prisma vastasi kysyntään useammalla hyllyllä erilaisia halloween-tuotteita.

Tekoverta, hämähäkinseittiä, karmivia naamareita, luurankoja, pääkalloja, kurpitsoja ja paljon muuta. Halloween-aiheisten sesonkituotteiden kirjo on Forssan Prismassa runsas ja valikoima lisääntyy vuosi vuodelta.

– Halloweenin vietto Suomessa vakiintuu, ja kysyntää tuotteille on enenevässä määrin. Päiväkodit ja koulutkin järjestävät teemaan sopivia naamiaisia ja muita tapahtumia. Tämä on tullut jäädäkseen, Satu Lehtonen Forssan Prismasta uskoo.

Loka-marraskuun vaihteeseen sijoittuva karnevaalityyppinen juhla tuo monen mielestä piristystä pimeään vuodenaikaan.

– Naamiaisasujen ja -tarvikkeiden sekä muiden juhlatuotteiden lisäksi löytyy paljon erityisiä sisustustuotteita, kuten kynttilälyhtyjä tai vaikka sisustusvalosarjoja, joiden aiheina ovat esimerkiksi kurpitsat ja aaveet. Meidän tämän vuoden myyntitykki on ollut jättiläismäinen muoviluuranko, joka ehdittiin myydä loppuun.

Sympaattiset haamut ja kurpitsavaloketjut piristävät kotien sisustusta.

Karkki vai kepponen

Kauppojen makeishyllyiltä löytyy sesonkiin sopivia teemamakeisia, kuten esimerkiksi ällöttäviä silmämunia, hyytelöhämähäkkejä tai vampyyrinhampaita. Musta limsa puolestaan saa makunsa vadelmasta ja salmiakista.

– Karkki vai kepponen -kierrokset yleistyvät myös meidän seudulla. Moni tosin varmaan käy lähinnä vain omassa tuttavapiirissä, kuten melkein tämän päivän virpojatkin, Lehtonen sanoo.

– Itse asiassa monet nyt myynnissä olevat noidanhatut tai peruukit ovat hyödynnettävissä myös pääsiäisen virpomiskierroksilla, Lehtonen huomauttaa.

Halloween-kekkereiden tarjoiluun ja kattaukseen löytyy netistä toinen toistaan karmaisevampia ideoita.

– Lokakuussa syntyneiden lasten syntymäpäiviä saatetaan juhlistaa halloween-teemalla. Meiltäkin löytyy monenlaisia juhlatuotteita aina serpentiineistä foliopalloihin.

Munkkeja ja leivoksia

Jokioisten Leipä valmistaa sesonkia varten munkkeja ja leivoksia.

Jokioisten Leipä oy valmistaa lokakuussa kahta eri kausituotetta.

– Halloween-leivos on kurpitsanmallinen gluteeniton marsipaanileivos, jonka sisältä löytyy mansikkahyydykettä. Munkki taas on perinteinen berliininmunkki, joka on kuorrutettu appelsiinisuklaalla ja sisältä löytyy vadelma-omenamarmeladia, Mikko Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan asiakkaat innostuvat kausituotteista ja lisäksi ne tuovat mukavaa vaihtelua myös leipomon työntekijöille.

Viime vuonna halloween-munkkeja valmistettiin liki 8 400 kappaletta ja leivoksia lähes 1 300.

Kauhujen yö

Kauhujen yön tunnelmaan pääsee Forssassa virittäytymään myös elokuvissa. Elävienkuvien teatterissa nimittäin esitetään uutta Halloween-elokuvaa 1. marraskuuta asti.

Elokuva sivuuttaa Halloween-saagan edellisten jatko-osien juonijatkumon, sillä uutukainen on suora jatko-osa vuonna 1978 ilmestyneelle Halloween – naamioiden yölle. Elokuvassa Jamie Lee Curtins palaa ikoniseen Laurie Stroden rooliin kohdatakseen naamiomies Michael Myersin (Nick Castle) viimeistä kertaa neljä vuosikymmentä myöhemmin.

Lauantaina 27.10. elävienkuvienteatterissa puolestaan tarjoillaan kauhun ystäville Dario Argenton Deep Red – verenpunainen kauhu