JUTUT Marttila

Hampunviljelystä tuli Virven ja Villen maatilan päätuotantosuunta, vaikka mehiläiset eivät osallistuneetkaan projektiin

Mehiläisiä kasvi ei kiinnostanut, mutta hampunviljelystä tuli nopeasti marttilalaisen tilan päätuotantosuunta.
Virve Kettunen kertoo hampputuoteperheen kasvavan kaiken aikaa. Kolmivuotiaalle Santerille maistuvat erityisesti hamppusnacksit.
Virve Kettunen kertoo hampputuoteperheen kasvavan kaiken aikaa. Kolmivuotiaalle Santerille maistuvat erityisesti hamppusnacksit.

Virve Kettunen ja Ville Virtanen aloittivat tilallaan hampunviljelyn vuonna 2012.

– Esikoisemme Elias syntyi vuotta aiemmin. Olin Nokialla vuorotyössä ja aloin miettiä itselleni uutta ammattia, sellaista työtä, jota voisin tehdä kotona, Virve kertoo.

Sitten kehittyi idea hamppuhunajan tuottamisesta Turun ammattikorkeakoulun hyötyhamppuhankkeen kautta.

– Aloimme Villen kanssa tutkia asiaa ja huomasimme, ettei hampunviljely vaadi tilalla isompia investointeja, sillä viljanviljelykoneet sopivat hampullekin.

Virve opiskeli mehiläishoitajaksi, ja tilalla alettiin viljellä hamppua aluksi kahden hehtaarin alalla. Mehiläispönttöjä hankittiin kuusi kappaletta.

– Mehiläisiä hamppu ei kuitenkaan kiinnostanut, vaan ne lensivät pellon yli. Itse innostuimme hampusta, kun se kasvoi heti ensimmäisenä vuonna ison miehen mittaiseksi. Vähitellen mehiläiset jäivät ja keskityimme hamppuun. Se on helppo kasvi, jolla ei ole luontaisia vihollisia.

Ville Virtanen havainnollistaa, kuinka korkeaksi hamppu kasvaa.
Ville Virtanen havainnollistaa, kuinka korkeaksi hamppu kasvaa.

Hamppu kiinnostaa

Nykyisin Virve Kettunen ja Ville Virtanen viljelyttävät hamppua vuosittain omalla tilallaan ja sopimustuottajien pelloilla yhteensä noin 300 hehtaarin alalla. Sopimusviljelijöitä Murtolan HamppuFarmi oy:llä on ympäri Suomea.

– Hamppu työllistää nyt 110-prosenttisesti, ja olemme myös pestanneet työntekijän pakkausavuksi. Tuotteitamme on myynnissä S- ja K-marketeissa, mutta myös erikoisliikkeissä, Virve kertoo.

Hamppua käsitellään sekä perinteisesti että luomuna. Tuoteperheessä on jo toistakymmentä öljyhampputuotetta; rouhittua, kuorittua, paahdettua ja kokonaista hamppua, öljyjä ja hamppusnackseja

– Tuotekehittelyä teemme kaiken aikaa, ja hamppu nostaakin päätään yhä enemmän kasviproteiinivalikoimassa. Hamppurouheen proteiinipitoisuus on suurempi kuin esimerkiksi pellavarouheen.

Virve toteaa hampputuotteiden lanseeraamisen silti vaativan jatkuvaa markkinointia.

– Käymme erilaisilla messuilla, ja olemme mukana erilaisissa hankkeissa kuten Kuluttajat ruokatalouden keskiössä -hankkeessa. Toisaalta olen yllättynyt siitä, miten innokkaasti ihmiset ovat alkaneet kokeilla uusia proteiinilähteitä. Toivoisin myös suurkeittiöiden löytävän öljyhampun.