JUTUT

Härskiä vanhusten hyväksikäyttöä – kodin remonteista pyydetään suolaisia hintoja

Loimaalainen takkamuurari Lauri Mäkilä sanoo suoraan, että vaikka omakin lehmä on ojassa, peli on härskiä.

– Viime vuosina on tullut maan tavaksi, että erilaiset kodin remonttien tarjoajat käyvät ikäihmisten kimppuun törkeällä tavalla rahastusmielessä, Mäkilä toteaa.

Mäkilän arvion mukaan pelkästään Loimaallakin pyörii 4-5 yritystä, joilla ei ole ihan puhtaat paperit.

– Näillä kavereilla asiantuntemus on nollatasoa. Ja näkee sen siitäkin, että kuljetaan puku päällä, kun taas ammattilainen liikkuu työmiehen vaatteissa.

Videot huijaavat

Iso osa Lauri Mäkilän työstä on hormien kuntotarkastusta ja massausta.

– Palveluun kuuluu se, että hormin kunnosta otetaan videopätkä, joka näytetään asiakkaalle. Näin toimivat myös aggressiivista myyntityötä tekevät yritykset sillä erotuksella, että heidän filminsä ei ole otettu juuri siitä hormista, joka halutaan korjata. Meidän videoissamme tallentuu myös ympäristö, josta näkee, missä oikeasti ollaan, Mäkilä kertoo.

Mäkilä antaa esimerkin.

– Meidän tarjouksemme hormin massauksesta oli 1350 euroa. Kysyin asiakkaalta, mikä oli seuraavaksi edullisin tarjous. Asiakas kertoi sen olleen 5400 euroa.

Tulipalolla on helppo pelotella.

– Sillä tavalla saadaan ihmiset maksamaan tähtitieteellisiä summia. Eräässäkin tapauksessa oli pyydetty 32 000 euroa, kun käypä hinta olisi ollut kahdentuhannen euron luokkaa.

Mäkilä kertoo, että järkyttäviä summia turhasta työstä maksavat usein iäkkäät miehet.

– Suomalaisen miehen kunniaan kuuluu se, että hän tietää kaikesta kaiken. Sitten maksetaan suolaisia summia, kun ei voida myöntää sitä, että väärin meni.

Sitäkin Mäkilä miettii, että miten ihmeessä Suomessa on mahdollistettu hämäräyritysten moraaliton toiminta.

– Tuntuu siltä, että kukaan ei valvo asiaa. Ja jos valvookin, siihen ei ainakaan mikään instanssi oikeasti puutu.

Hormista pitää huolehtia

Sinänsä hormien kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Reikäisestä hormista aiheutuu vuosittain useita tulipaloja.

– Hormi olisi syytä tarkistuttaa kaikissa 60-luvulla ja sitä ennen rennetuissa taloissa. Tulisijan käytössä kannattaa esimerkiksi katsoa, että siinä poltettava puu on kuivaa, Lauri Mäkilä toteaa.

Piakkoin Mäkilä avaa Loimaan Kartanonmäenkadulla kivijalkamyymälän, jossa voi käydä tutustumassa tulisijojen sielunelämään.