Tammela

Hävikistä herkkua Marttojen ohjein – Tammelan Martoilla valmisteilla reseptivihkonen

Ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka syntyyn voi vaikuttaa monin keinoin. Tammelan Martat valmistelevat reseptivihkoa, josta löytyy myös jämäruokavinkkejä.
Jämäruoat voi muuttaa hävikkiherkuksi, kertoo Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde.
Jämäruoat voi muuttaa hävikkiherkuksi, kertoo Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä ympäristöä että taloutta. Suomalaisissa kotitalouksissa syntyy vuositasolla keskimäärin 23 kiloa ruokahävikkiä henkilöä kohden.

– On se aikamoinen määrä, jos sen vaikka kasaisi pöytään, Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde toteaa.

Ruokahävikin syntyä voidaan välttää valmistamalla ja säilyttämällä ruoka oikein sekä suunnittelemalla ostokset ennalta.

– Toiset tekevät esimerkiksi viikon ruokalistan kerralla. Pelkästään ostosten suunnittelu ja kauppalistan tekeminen auttaa. Tosin taidan olla paraskin puhuja, sillä kyllä minäkin joskus tuon kotiin jotain, mitä siellä jo on, Lähde hymyilee.

Ruokaostosten suunnittelu säästää myös rahaa.

– Se on myös hyvää taloudenpitoa, joka tuntuu myös rahapussissa.

Aistit avuksi

Erja-Liisa Lähde mainitsee myös tärkeän asian ruoan päiväysmerkinnöistä.

– Parasta ennen -merkintä ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä, Lähde huomauttaa.

Viimeinen käyttöpäiväkään ei välttämättä ole ehdoton, vaan silloin on syytä ottaa aistit avuksi.

– Broileri, kala ja liha ovat sellaisia, joiden kanssa saa olla tarkka, mutta usein katsominen, haistaminen ja maistaminen auttaa monessa.

Lähteen perheessä ruokaa ei heitetä pois, vaan hävikistä valmistetaan uutta.

– Vain mielikuvitus on rajana. Ideoita löytyy myös netistä, jos omat ovat vähissä.

Erja-Liisa Lähde hyödyntää jämäruokia muun muassa laatikkoruuissa, leipätaikinan pohjana tai jatkeena sekä vaikka munakkaassa tai pannukakussa.

Ohjeita arkeen

Tammelan Martat julkaisevat kevään aikana oman reseptivihkosen, joka auttaa myös taistelussa ruokahävikkiä vastaan.

– Kokoamme siihen helppoja ja nopeita arkiruokavinkkejä omalta jäsenistöltämme, ja mukana on myös jämäruokavinkkejä.

Reseptivihkosen kuvittajiksi Tammelan Martat ovat kutsuneet Tammitarhan eskareita ja 1.–2.-luokkalaisia lapsia.

– Halusimme lapset mukaan, koska olemme kotitalousjärjestö ja Tammela on lapsiystävällinen kunta. Annamme lapsille täysin vapaat kädet toteuttaa ruoka-aiheisia piirroksia.

Reseptivihkosta tullaan myymään esimerkiksi Marttojen järjestämissä tapahtumissa.

– Seuraavaksi vietämme Maailman suurinta marttailtaa kunnantalon valtuustosalissa 13. helmikuuta, Lähde kertoo.

Toista kertaa järjestettävä valtakunnallinen tempaus koko yhteen martat ystävineen ympäri Suomea samanaikaisesti yhteen. Illan teemana on Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen.

– Hyvä arki kuuluu kaikille. Se on toiminnan päämäärä ja tavoite, Lähde sanoo.

Luetuimmat