Forssa

Heidi löysi Hollannista metsän ja yhdet puukengät sekä lastensuojelun todellisuuden

Heidi Tofiq asui syksyn Hollannissa, näki yhdet puukengät, kaipasi ruisleipää ja tutustui ihaniin lapsiin.
Hollannissa Heidi Tofiqilla oli ikävä esimerkiksi salmiakkia.
Hollannissa Heidi Tofiqilla oli ikävä esimerkiksi salmiakkia.

Ensimmäisenä kotiinpaluun jälkeisenä aamuna forssalainen Heidi Tofiq koki, että jotakin puuttuu. Se jokin oli pienen ihmisen askelten ääni.

– Perheessä, jonka luona asuin, oli kuusivuotias poika, ja hänellä oli tapana tulla herättämään minua aamuisin, lauantaina Suomeen palannut Heidi kertoo.

Kolmen kielen lapset

Forssan ammatti-instituutissa lähihoitajaksi opiskeleva Heidi Tofiq oli tammikuussa koulunkäynnin tiimoilta tapahtumassa, missä puhuttiin mm. Erasmus-opiskelijavaihdosta.

– Lehtori Ismo Varis kysyi, haluaisinko lähteä ulkomaille. Vastasin, että minua kiinnostaisi lastensuojelutyö Hollannissa. Tänä päivänäkään en tiedä, mistä se Hollanti tuli mieleeni, Heidi ihmettelee.

Kuukausia kului, ja sitten Varis kertoi, että Hollannissa asuva suomalainen perhe ottaisi mielellään Heidin luokseen asumaan.

– Aloimme selvitellä kuvioita ja etsiä sieltä tahoa, joka tarjoaisi työharjoittelupaikan. Sitä myöten löytyi Amsterdamissa toimiva Suomi-koulu.

Suomi-koulussa on lapsia, joiden toinen vanhempi on suomalainen.

– Toimin siellä perheryhmien vetäjänä, leikitin ja laulatin lapsia ja luin heille suomalaisia satuja. Tavoitteena oli suomen kielen taidon kehittäminen ja vahvistaminen, mikä oli siten tärkeää, että saattoi olla perheitä, joissa puhuttiin kolmeakin eri kieltä.

Hollannissa Heidi yllättyi monesta asiasta, jotka ovat toisin kuin Suomessa.

– Siellä äitiysloma on niin lyhyt, että lapset menevät päivähoitoon jo kolmen kuukauden ikäisinä. Nelivuotiaina he aloittavat koulunkäynnin.

Heidi pääsi tutustumaan myös hollantilaiseen lastensuojeluun.

– Sen kokemuksen perusteella voin todeta, että Suomessa asiat ovat sentään hyvin ja täällä puututaan asioihin nopeasti. Hollannissa vitkutellaan. Esimerkiksi avioerotilanteessa, sijoittamisissa ja jonkin tuen piiriin saamisessa voi helposti kulua vuosiakin ennen kuin mitään tapahtuu.

Yksi pari puukenkiä

Heidi asui väkiluvultaan vähän Forssaa suuremmassa Assendelftin kaupungissa, joka on noin viidentoista minuutin junamatkan päässä Amsterdamista.

– Perhe on suomalainen, ja siihen kuuluvat äiti, kuusivuotias poika ja kaksivuotias tyttö. Siellä kotioloissa autoin lastenhoidossa ja pidin pienille seuraa, Heidi kertoo.

Perheen kanssa Heidi kokee tulleensa aika nopeasti tutuksi.

– Leikin ja askartelin lasten kanssa, kävimme leikkipuistoissa ja myös metsäretkellä, jonne piti matkustaa puoli tuntia. Suomalaisena koin erikoisena sen, että metsä ei olekaan vieressä. Ja sen, että metsä on luonnonsuojelualue, jossa liikkumista ja olemista säätelevät erilaiset rajoitukset.

Hollannin metsättömyys on yksi klisee. Ne muut ovat tuulimylly ja hollannikkaat.

– Tuulimyllyjä näin, mutta vain yhden ihmisen, jolla oli puukengät.

Erikoiseksi Heidi koki senkin, että lopulta aika harva ihminen puhui englantia.

– Siinä kodin lähellä oli kemikalio, jossa kävin usein. Siellä oli töissä parikymppinen tyttö, joka pakeni minut nähdessään aina takahuoneeseen. Hän häpesi sitä, ettei osannut englantia, mutta asia hoitui sittemmin niin, että otin perheeni kuusivuotiaan pojan mukaan tulkiksi.

Läheisten kaipuu

Heidi Tofiq toteaa Hollannissa vietetyn ajan hienoksi kokemukseksi.

– Perheen äidistä sain varmaankin elinikäisen ystävän. Lapset puolestaan lähestyivät jo heti sunnuntaiaamuna videopuhelulla, Heidi hymyilee.

Toisaalta – ei Hollanti niin erilainen maa ollut.

– Vettä siellä satoi paljon kuten täälläkin. Asuntojen lämpöeristykset ovat vähäisempiä, joten äidin tekemillä villasukilla oli öisin käyttöä.

Heidi kertoo ikävöineensä lapsiaan, sukulaisiaan ja ystäviään.

– Tyttäreltäni sainkin Tervetuloa Suomeen -paketin, joka sisälsi Hollannissa kaipaamiani asioita kuten ruisleipää ja salmiakkia. Toivon nyt pääseväni keväällä käymään Hollannissa, sillä haluan nähdä sen tulppaaniajankin.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat