JUTUT Tammela

Heli Saloniemi vaihtoi byrokratian taideopintoihin – Biologi tutkii eläimiä nyt taiteen kautta

Heli Saloniemi uupui byrokraattiseen työhön, ja lähti toteuttamaan nuoruuden haavettaan.
Heli Saloniemen esikoistaidenäyttelystä löytyy muun muassa ilveksiä, joita hän tutki opiskeluaikoinaan.
Heli Saloniemen esikoistaidenäyttelystä löytyy muun muassa ilveksiä, joita hän tutki opiskeluaikoinaan.

Tammelalainen Heli Saloniemi toteuttaa parhaillaan toista nuoruuden haavettaan ja suorittaa kuvataiteen aineopintoja avoimessa yliopistossa.

– Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hain sekä taidekouluun että biologiaa lukemaan. Pääsin lukemaan biologiaa, mutta nyt ympyrä sulkeutuu, Heli Saloniemi kertoo.

Heli Saloniemi työskenteli 20 vuotta Metsähallituksen palkkalistoilla.

– Siitä alkaa olla neljä vuotta, kun irtisanouduin. Byrokratia lisääntyi lisääntymistään, ja kolme viimeistä työvuotta puntaroin lähtöpäätöstä tosissani.

Elämän paras päätös

Saloniemi kuvailee päätöstään elämänsä parhaaksi, ja suosittelee suunnanvaihdosta kaikille oman elämänsä tienristeyksessä seisoville.

– Jos on intohimo johonkin juttuun ja varaa lähteä sitä seuraamaan, niin ehdottomasti. Itseäni harmittaa ainoastaan se, miksi en uskaltanut lähteä aiemmin.

Viime vuosina on tapahtunut melkoisesti.

– Ensimmäinen vuosi meni byrokratiasta toipuessa ja vapaudesta nauttiessa. Lisäksi elämääni tuli porokoira-Voitto.

Saloniemi aloitti opiskelut ja valmistui ensin Muurlan opistosta ekspressiivisen taideterapian ohjaajaksi.

– Viime vuonna Wahren-opisto järjesti yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston ja Lapin yliopiston kanssa kuvataiteen perusopinnot, ja se oli minulle melkoinen onnenpotku. Suoritin perusopinnot ja tänä syksynä jatkoin aineopintoja.

Tänä syksynä Saloniemi opettaa Wahren-opistossa luovaa maalausta ja pitää viikonloppuateljeen teemalla: luo oma voimaeläinkirja. Molemmille kursseille on yhä tilaa.

Rakkaus eläimiin

Kuvataideopintojen lisäksi Saloniemi opiskelee eläinavusteisen toiminnan valmentajaksi.

– Tämä ajatus lähti Voitto-koiralta. Hän on jo valmis, mutta minun pitää vain ottaa hänet kiinni. Voitto toimii terapiakoirana, minne ikinä menemmekään, Saloniemi hymyilee.

Saloniemi on syntyjään Jämijärveltä, jossa hän kasvoi pienellä maatilalla.

– Jotain puuttuisi, ellei eläimiä olisi.

Rakkaus eläimiin kuvastuu myös Saloniemen taiteesta.

– Eläimet tosin ovat jo itsessään täydellisiä taideteoksia, mutta ehkä tämä on kunnianosoitukseni niille. Minua surettaa, miten usein ihminen aliarvioi eläimiä, onhan ihminenkin eläin. Kuvittelemme olevamme niin älykkäitä, mutta kun maailmantilannetta seuraa, niin olemme kaikkea muuta, Saloniemi toteaa.

Heli Saloniemi on ripustanut Forssan luontomuseoon ensimmäisen näyttelynsä, jossa on esillä eläinaiheisia kuivapastelli-, hiili- ja grafiikkatöitä.

Eläinystäväni -taidenäyttely luontomuseossa 30.10. asti. Avoinna ke, pe ja su klo 12–16.

Luetuimmat