JUTUT Loimaa

Hiisiä, kruunupäitä ja yksisarvisia – Metsä puhuu pahoinvoinnistaan Krekilässä

Krekilän myllyn kesäteatterissa puhuu pahoinvoiva metsä, jossa asuu hiisiä ja yksisarvisia. Metsässä kohtaavat myös ihmiset kruunupäitä myöten.
Annileena Mäkelä, Juho Kaunisto, Iida Jalavikko ja Elsa Aarnio seikkailevat Krekilän metsässä.
Annileena Mäkelä, Juho Kaunisto, Iida Jalavikko ja Elsa Aarnio seikkailevat Krekilän metsässä.

Krekilän myllyn kesäteatteri tarjoaa tänä kesänä kaksi näytelmää. Suosittuun television brittisarjaan pohjaava Pokka pitää on aikuisille suunnattu tarina, mutta teatteri haluaa panostaa myös lapsiin ja nuoriin.

– Meillä on paljon nuoria näyttelijöitä, ja haluamme myös pitää heistä kiinni antamalla heille vastuuta ja tekemistä, Puhuva metsä -satunäytelmän puvustaja Marjaleena Mäkelä kertoo.

Puhuvan metsän tematiikka lähestyy ympäristönsuojelua ja ilmastoasiaa. Metsä kertoo olevansa kuolemassa, ja metsässä kohtaavat myös ihmiset.

– Oikeastaan tämä on paljolti prinsessatarina, jossa vilisee perinteisiä satuhahmoja, mutta nyt myös puhuvia puita ja yksisarvisia.

Iältään 8–14-vuotiaita näyttelijöitä ohjaa Anneli Heino.

– Tästä on jo vähän aikaa, mutta kuitenkin olen tehnyt paljon nuorison kanssa näytelmiä. Näissä projekteissa saa käyttää eri tavalla mielikuvitusta; lastennäytelmässä voi tehdä mitä vain ja niin pitääkin. Aikuisten näytelmissä puolestaan korostuvat jatkumo ja realismi, Heino toteaa.

Prinssi kasvissa

Puhuvan metsän salaisuuden on kirjoittanut Annileena Mäkelä.

– Kirjoitin näytelmiä jo alakoulussa. Kun Krekilän tämän kesän näytelmäksi valittiin Pokka pitää, tiesin, ettei siinä ole nuorille rooleja, joten ajattelin tehdä oman näytelmän, Annileena kertoo.

Annileena kirjoitti tarinan, jossa on perinteisiä suomalaisesta mytologiasta ammentavia hahmoja hiisineen ja muine olioineen.

– Päähenkilö on Ruusunnuppu, aika ärsyttäväkin hemmoteltu prinsessa, joka on kuitenkin kiltti metsien eläimille.

Ruusunnuppua esittävä Annileena tunnustaa, että tuleva ensi-ilta jännittää aika paljon.

– Asioita on vielä kesken ja muokattavaa riittää.

Kaverit ympärillä tsemppaavat. Juho Kaunistolla on tarinassa kahden prinssin rooli.

– Prinssi Kataja on itsekeskeinen tyyppi, joka on tottunut saamaan haluamansa. Prinssi Metsäkorte puolestaan asuu kirjaimellisesti metsäkortteessa, jonne haltija on hänet taikonut. Ruusunnuppu onnistuu puhumaan haltijan ympäri ja vapauttamaan Metsäkortteen, ja tarinalla on onnellinen loppu.

Sadun kuningatarta Kissankelloa esittää Elsa Aarnio ja palvelija Voikukkaa Iida Jalavikko. Muissa rooleissa ovat Tulikukka Mäkelä ja Aarre Mäkelä. Anni Lehikoinen säveltää poikkihuilullaan tapahtumien kulkua.

Esitykset Krekilän myllyn kesäteatterissa 23.–26.6.

Luetuimmat