JUTUT

Homekoira voi pelastaa huonoilta asuntokaupoilta

Juttu on julkaistu alun perin Seutu-Sanomissa 31.10.2017.

 

Tammelalainen saksanpaimenkoira Wiira valmistui yhdessä omistajansa Hanna Mäntyvaaran kanssa homekoiraohjaajalinjalta Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen toimipaikasta.

– Kävimme 1,5 vuotta sitten keväällä Wiiran kanssa pääsykokeissa, joissa testattiin sekä koiran että ohjaajan soveltuvuus. Linjalle oli 70 hakijaa, joista 12 valittiin sisään, ja puolet lopulta valmistui, Hanna Mäntyvaara kertoo.

Homekoiraohjaajat paneutuvat 14 kuukauden koulutuksessa mikrobiologiaan, rakennustekniikkaan, lainsäädäntöön, yrittäjyyteen ja luonnollisesti homekoiran hyvinvointiin ja kouluttamiseen.

– Koulutus oli hyvin laaja-alainen, eikä missään nimessä mikään läpihuutojuttu.

Koulutukseen osallistuvan koiran tulee olla perusterve, vähintään 1,5-vuotias etsintätyöskentelystä kiinnostunut perustottelevainen ja ohjaajansa kanssa yhteistyöhaluinen yksilö.

Säntillinen työntekijä

Pian nelivuotias Wiira ja Hanna valmistuivat syyskuussa.

– Laitoin tänä syksynä Facebookiin ilmoituksen, jossa etsin meille harjoituskohteita, joissa on todettuja ja tutkittuja kosteusvaurioita, ja niitä löytyi valitettavan paljon.

Kaksikko kiertää joka viikonloppu ympäri Etelä-Suomea ja arki-iltaisin omilla seuduilla harjoittelemassa. Tositoimiin työintoinen Wiira pääsee vielä loppuvuoden aikana.

– Wiira on mennyt huikeasti eteenpäin, ja on kyllä jo työhönsä täysin valmis. Ehkä olen enemmänkin itse kaivannut vielä treeniä, koska ohjaajana minulla on kuitenkin suuri vastuu, Hanna Mäntyvaara miettii.

Wiiralle etsintä on suurta leikkiä.

– Wiirasta löytöjen tekeminen on parasta ikinä, koska siitä seuraa aina joku kiva palkinto. Työntekijänä Wiira on tarkka ja säntillinen, Hanna kehuu.

Nurkkien nuuskimista

Homekoira kutsutaan töihin monesti, kun talon asukkaat sairastuvat.

– Jos asukkailla on epämääräistä ja toistuvaa sairastelua, jotka saattavat olla sisäilmaongelman aiheuttamia, on fiksua tilata homekoira paikalle.

Toisinaan halutaan selvittää myös vaatteisiin tarttuvan niin sanotun vanhan talon hajun syy.

– Lisäksi on jatkuvasti yleisempää, että asuntokauppoja tehdessä kuntotarkastuksen lisäksi kutsutaan myös homekoira nuuskimaan nurkat. Koiriin luotetaan jatkuvasti enemmän, Hanna kertoo.

Wiira-koira on koulutettu tunnistamaan noin 20 erilaista homelajia ja sädesientä.

– Nykyisin aina, kun menemme johonkin uuteen paikkaan vaikka kylään, niin Wiira nuuskii heti nurkat. Se on sen verran työintoinen, Hanna naurahtaa.