JUTUT Jokioinen

Huijarit saapuvat Kyläsepän Teatteriin – ”Meillä on lämminhenkinen näyttelijäporukka, jolla on hirveän hyvä tekemisen henki”

Rauhallisen kylän elämä menee sekaisin, kun sinne rantautuu konnakaksikko. Kyläsepän Teatterissa poikamiespoliisi joutuu koville ja samalla poliisiunia näkevä Hildur ihmettelee avioitumistaan sovinistin kanssa.
Kyläpoliisilla (Saku Naumanen, vas.) on pientä säpinää Hildurin (Teija Eloranta) kanssa. Hildur on kyllästynyt törkeään aviomieheensä Gunnariin (Timo Mänki) ja tämän kaveriin Ramiin (Markku Hyytiäinen, takana).
Kyläpoliisilla (Saku Naumanen, vas.) on pientä säpinää Hildurin (Teija Eloranta) kanssa. Hildur on kyllästynyt törkeään aviomieheensä Gunnariin (Timo Mänki) ja tämän kaveriin Ramiin (Markku Hyytiäinen, takana).

Antero Kyläsepän eli Eero Mäkelän kirjoittama Vähhää vaille kylähullu -näytelmä sijoittuu suomalaiseen kylään, missä on hyvä me-henki kuten Kyläsepän Teatterissakin.

– Meillä on lämminhenkinen näyttelijäporukka, jolla on hirveän hyvä tekemisen henki. Ihmiset ovat sitoutuneita, heiltä tulee paljon ehdotuksia ja he keksivät itse uusia juttuja hahmoihinsa. Moni on ollut mukana jo 10–15 vuotta, niin ikään pitkäaikainen ohjaaja Jyrki Kanerva kiittelee.

Näytelmässä kyläläiset ovat huolissaan koulun sulkemisesta, mutta uusiakin huolenaiheita ilmaantuu, kun kylään saapuu huijarikaksikko tekemään bisnestä.

– Konnat tyhjentelevät ihmisten kämppiä sillä välin, kun nämä ovat kesämökeillään. Huijareiden ohella tarinan hahmoja ovat mm. ihmissuhteita järjestelevä kylähullu, yllättäviä yhteyksiä konniin omaava poliisi, hyväntahtoinen, mutta vähän tassukka kunnanjohtaja ja kulttuurisihteeri, joka tekee kuntapomonkin hommia.

Hävytön mies

Rosvot saapuvat kylään, koska ovat kuulleet kylätalkkarilta suljettavasta koulusta.

– Tarvitsemme paikan, missä jäähdytellä varastettua tavaraa, Gunnar-konnaa esittävä Timo Mänki kertoo.

Mänki ei esitä Kyläsepän teatterissa konnaa ensimmäistä kertaa.

– Siitä voisi päätellä, että olen luonneroolissani.

Gunnar on naimisissa Hildurin kanssa.

– Nain hänet, koska isä käski. Gunnar varmaankin osasi sillä hetkellä esittää sellaista, että suostuin. Joka tapauksessa kokemus oli huono. Gunnar on röyhkeä, epäkohtelias sovinisti ja hävytön mies, joka tuhlaa rahojani, Hilduria esittävä Teija Eloranta kertoo.

Gunnar ja rikoskumppaninsa Rami ovat kuin Daltonin veljeksiä, joista Rami on sen tyhmimmänoloinen.

– Gunnar on ylempi johtaja, Rami on alempi johtaja eli likaisen työn tekijä, joka löytää suhteittensa kautta paikat, missä on rahanarvoista vietävää. Kun voitto pitäisi laittaa puoliksi, tulee pientä kalabaliikkia, Ramin roolin vetävä Markku Hyytiäinen toteaa.

Saku Naumanen on vanhempi konstaapeli Martti Kymäläinen, poikamiespoliisi, josta Hildur näkee unta.

– Kylä on rauhallinen, kunnes Gunnar ja Rami ilmaantuvat kuvioihin. Martti sitten joutuu näitä polkupyörällä jahtaamaan, kun muutakaan kulkuneuvoa ei ole, Naumanen kertoo.

Naumanen esiintyy teatterissa ensimmäistä kertaa.

– Teatterikokemusta minulla on kahdenkymmenen vuoden takaa, mutta silloin olin tekniikkapuolella enkä näyttämöllä. Tulin tänne katsomaan, kun houkuteltiin, ja jäin sille tielleni.

Tuukka Nummila säestää näytelmän tapahtumia haitarillaan. Ahkerasti kilpailuissa kulkeva Nummila on soittanut haitaria nelivuotiaasta asti.

– Katselin televisiota, missä joku soitti haitaria ja aloin itse soittaa pahvilaatikkoa. Soitan haitariklassikoita, pelimannitanssimusiikkia ja vanhan ajan viihdemusiikkia. Somerollahan on paljonkin nuoria hanuristeja, jotka soittavat vanhan ajan musiikkia, Nummila kertoo.

Vähhää vaille kylähullu Kyläsepän Teatterissa 20.7.-4.8.