JUTUT

Humppilan Rysässä sarjistellaan rennolla otteella

Humppilan Kirkonkulman koulun kupeessa sijaitsevassa harrastetila Rysässä tutustutaan torstai-iltapäivisin sarjakuvan maailmaan.

7.-luokkalainen Mia Krebets ja 8.-luokkalaiset Elli Wessman, Elena Mattila ja Ilene Mattila harrastavat kuvataiteita, mutta sarjakuvaan he ovat aiemmin syventyneet pääosin vain lukijoina.

– Luen aika monipuolisesti sarjakuvaa: mangaa, Akua ja Nemiäkin, Ilene Mattila mainitsee.

– Sarjakuvaa en välttämättä niinkään piirrä, vaan enemmänkin kirjoitan tarinoita. Muutenkin sarjakuvissa kiehtovat erityisesti hyvät tarinat. Luen jonkin verran nettisarjakuvia. Yksi suosikeistani on Ahistunu pupu, Elena Mattila kertoo.

Mia Krebets puolestaan lukee mieluusti mangaa.

– Tämän vuoksi itsekin innostuin kokeilemaan mangan piirtämistä. Omalle sarjakuvalle innoittajana on toiminut Hopeanuoli. Ehkä siksi, että koira on vaan niin paljon helpompi piirtää kuin ihminen, Mia Krebets naurahtaa.

Mukaan mahtuu yhä

Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n käynnistämä kerho on saanut rahoitusta myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– OKM teki taannoin kouluissa toteutettavan kyselyn, mitä harrastustoimintaa lapset toivovat, ja Humppilassa toivottiin muun muassa sarjakuvakerhoa, kulttuurituottaja Minna Lehtola Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:stä kertoo.

6.-9.-luokkalaisille suunnattua kerhoa ohjaa kuvataideopettaja Sonja Hämäläinen.

– Kerhossa opiskellaan sarjakuvanteon perusteita rennolla otteella. Kokoonnumme huhtikuulle asti ja mukaan mahtuu aivan kaikentasoiset piirtäjät, Sonja Hämäläinen kannustaa.

Hämäläiselle sarjakuva on aina ollut sydäntä lähellä, vaikka sen piirtäminen on jäänytkin.

– Nykyisin taiteen tekeminen on jäänyt oman työn jalkoihin. Nuorena itse asiassa jopa fanitin sarjakuvataiteilija Jeff Smithiä. Olihan se vähän erikoisempi kohde, koska usein on totuttu fanittamaan esimerkiksi muusikoita, Hämäläinen naurahtaa.

Sarjiskerho, harrastetila Rysässä, torstaisin klo 15.15–17.15.