JUTUT Jokioinen

Hunksista tuttu Petteri Avila on aiheuttanut itselleen vammoja treenillä – Hevosen kipujen takaa löytyy kuitenkin usein ihminen

Hunks-tanssija Petteri Avilia myöntää kohdelleensa itseään huonosti ja sitä myöten on kertynyt monenlaisia vammoja. Ihminen aiheuttaa usein tietämättömyyttään kipuja myös hevoselleen.
Petteri Avilialla ei juuri ole kokemusta hevosista, mutta kivusta ja vammoista sitäkin enemmän. Avilia oli vierailevana kommentoijana mukana Mia Jurvalan kurssilla, jolle osallistui myös komea Attila-hevonen.
Petteri Avilialla ei juuri ole kokemusta hevosista, mutta kivusta ja vammoista sitäkin enemmän. Avilia oli vierailevana kommentoijana mukana Mia Jurvalan kurssilla, jolle osallistui myös komea Attila-hevonen.

Scandinavian Hunksista tuttu Petteri Avilia oli vierailevana tähtenä hevoskouluttaja Mia Jurvalan Tehokas ja Eettinen Liikunta -kurssilla Jokioisilla.

– Hevosista minulla on kokemusta vain Mian kautta, joka on saanut minut kaksi kertaa hevosen selkään. Anatomiat hevosella ja ihmisellä on siten samat, että lämmittely ennen urheilusuoritusta ja palautuminen sen jälkeen on olennaista. Lihas on lihas kummallakin, Avilia pohtii.

Avilia on harrastanut mm. kamppailulajeja vuosikymmenien ajan.

– Olen kipuileva ihminen, joka on jääräpäisesti jatkanut asioita loukkaantumisista huolimatta. Minulla on ollut valtavasti vammoja, joista suuren osan olisin voinut välttää huomioimalla hyvän yöunen, terveellisen ravinnon sekä lihasten ja kropan lämmittelyn merkityksen.

Nykyisin Avilia joogaa joka päivä, ja hieronta on osa viikkorutiinia. Mukana on myös venyttelyä ja putkirullaa.

– Entisessä elämässäni olen kohdellut itseäni äärimmäisen huonosti, ja kovien kipujen kanssa painiva ihminen tulee ärtyisäksi ympäristöä kohtaan. Ihan varmasti sama pätee hevoseen. Täällä en hirveästi puhu hevosista, vaan ainoastaan kommentoin, kun koen yhtymänkohtia liikkuvan ihmisen lihashuoltoon.

Virhetulkintoja

Mia Jurvala on tehnyt jo viidentoista vuoden ajan töitä käytösongelmaisten hevosten parissa.

– Yleensä käytösongelmien taustalla on ihminen. Keskeneräisellä hevosella teetetään liian vaikeita asioita, joista sitten voi seurata kipuja ja sairauksia hevoselle, Jurvala toteaa.

Usein ihminen tulkitsee hevosta virheellisesti ja reagoi asioihin tavalla, joka lisää ongelmia.

– Koulutuskokonaisuudessa pyrin siihen, että enemmän ja enemmän ihmiset ymmärtäisivät ennaltaehkäistä hevosen kipuja ja sitä myöten huonoa käytöstä. Tietotaitoa tarvitaan lisää, ja siksi olen parhaillaan kirjoittamassa kirjaa näistä asioista.

Kurssilla on mukana hevonen, joka edellisessä elämässään potkaisi ihmisen teho-osastolle. Hevosella oli pahoja kipuja muun muassa selässä ja myös vatsahaava. Uudella omistajalla siitä on tullut kiltti – ja hyvinvoiva.

– Ei kukaan tieten tahtoen halua satuttaa omaa hevostaan. Paljon hevosta ratsastetaan väärin, esimerkiksi sellaisessa asennossa, missä hevonen ei ole fyysisesti parhaimmillaan. Hevosta pyydetään asentoihin, joissa tulee vammoja. Lihastyön rakentaminen on paljolti hukkunut, eikä hevosen fysiikasta ole tietoa.

Jurvalan kursseilla harjoitetaan itsetutkiskelua.

– Ongelmien taustalla on usein tiedonpuute. Eläintä inhimillistetään, vaikka hevonen oppii ja ajattelee eri tavalla kuin ihminen. Eettinen näkökulma on onneksi noussut, ja maastakäsittely tullut paljolti mukaan hevosen koulutukseen ja treenaamiseen, kun yleensä on vain keskitytty ratsastamiseen.

Kotiin viemistä

Aiemminkin Mia Jurvalan kursseilla ollut hämeenlinnalainen Marjukka Aronen tuli oppimaan uutta ja hakemaan omille ajatuksille vahvistusta.

– Tämä on hyvän mielen juttu, josta on paljon kotiin viemistä. Olen niin kiinnostunut näistä asioista, että voisin ajatella opiskelevani hevoskouluttajaksi, Aronen pohtii.

Aronen harrastaa aktiivisesti ratsastusta kahden tyttärensä kanssa.

– Omaa tietotaitoa on syytä kasvattaa myös siksi, että lapset ottavat minusta mallia ja kopioivat tekemisiäni.