JUTUT Loimaa

Hurrikaanin libero tulee kovasta lentopalloperheestä – Maailman kentät ovat Mutkan mielessä

Hurrikaanin toiseksi liberoksi pestattu Aleksi Mutka viihtyy taitavien pelaajien joukkueessa.
Aleksi Mutka on tehnyt hyvää työtä Hurrikaanin toisena liberona. Kuva: Christoffer Enckelman

Tampereelta kotoisin oleva 23-vuotias Aleksi Mutka kokeili eri urheilulajeja ja päätyi lentopalloon isänsä Petrin ja isoveljensä Tomin lailla.

– Lentopallon pelaamisen otin tosissani joskus kahdeksan vuotta sitten. Olin isän valmennuksessa, pelasin junnumaajoukkueessa ja Mestaruusliigassa Isku-Volleyn riveissä. Sitä myöten pääsin myös maajoukkueleiritykseen, Mutka kertoo.

Pari edellistä kautta Mutka pelasi Pielaveden Sammossa, joka viime kauden jälkeen fuusioitui Leka Volleyn kanssa Sampo Volleyksi.

– Täksi kaudeksi etsin paikkaa ulkomaan kentiltä, mutta sopivaa seuraa ja sopimusta ei järjestynyt. Kun Hurrikaanin libero Jesse Mäntylä oli alkukaudesta loukkaantumisen vuoksi sivussa, minua pyydettiin jeesaajaksi.

Mutka oli aluksi Hurrikaanin riveissä ottelukohtaisella sopimuksella.

– Joulun aikoihin tuli sellainen fiilis, että täällähän on tosi kivaa, joten allekirjoitin sopimuksen loppukaudeksi.

Tiukkaa treeniä

Aleksi Mutkalle Hurrikaaniin tulo oli sikälikin helppoa, että viisi vuotta vanhempi veli Tomi Mutka oli pelannut loimaalaisseurassa kahteen otteeseen, viimeksi kaudella 2016-2017.

– Tämän lisäksi päävalmentaja Jussi Heino oli minulle entuudestaan tuttu mies, sillä hän toimi aiemmin Iskun valmentajana. Jussi olikin yksi syy siihen, miksi lähdin Loimaalle, Mutka kertoo.

Mielenkiinnon taustalla on myös Hurrikaanin pitkä ja menestyksekäs liigahistoria.

– Joukkue on täynnä taitavia, kokeneita ja nälkäisiä pelaajia. Seura myös panostaa nyt vahvasti nuoriin suomalaisiin lentopalloilijoihin. Tämä on hyvä tiimi, missä vieruskaveriin voi luottaa.

Mutka sanoo olevansa kohtuullisen tyytyväinen saamaansa peliaikaan.

– Joukkueen vahvuuksiin kuuluu sekin, että jokaiselle pelipaikalle riittää pelaajia silloinkin, kun joku on vammojen takia sivussa. Ottelutahti on nyt kova, eikä voi tietää, mitä milloinkin tapahtuu.

Runkosarja on edennyt jo loppurutistuksiin, ja Hurrikaani on liigassa ykkössijalla tosin kaksi ottelua hallitsevaa Suomen mestaria VaLePaa enemmän pelanneena.

– Myönnän, että Suomen cupin finaalin häviäminen VaLePalle kirvelee vieläkin. Sille nyt kuitenkaan ei voi mitään, ja ajatukset on siirrettävä tuleviin otteluihin. Ehkä olemme VaLePaan nähden kuitenkin altavastaajia, mutta ei sen finaalipaikankaan saavuttaminen helpoimmasta päästä ole.

Tiukan otteluruuhkan jälkeen Hurrikaani on nyt pelitauolla ja saa keskittyä täysin treeneihin.

– Tauko tuli hyvään paikkaan, ja nyt saamme keskittyä treeneihin. Fokus on fysiikan harjoittamisessa ennen runkosarjan viimeisiä pelejä.

Mutka kertoo olevansa jatkuvasti yhteydessä Tomi-veljeensä.

– Tomi lopetti lentopalloilun kokonaan. Hänellä oli niin monta loukkaantumista ja rankkoja kuntoutumisjaksoja, että motivaatio loppui. Nyt hän asuu Maltalla ja on vedonlyöntitoimistossa töissä. Pitkästä maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta tai senkin takia juttelemme puhelimessa usein ja pitkään.