JUTUT Loimaa

“Hyvän remonttimiehen löytäminen ei ole itsestään selvää”

Loimaalainen yrittäjä Ari Syrjälä on remontoinut Marja ja Mikko Larkovuon taloa pala palalta. – Hyvän remonttimiehen löytäminen ei ole itsestään selvää, pariskunta toteaa.
Ari Syrjälä on työporukkansa kanssa remonteerannut Marja ja Mikko Larkovuon talon pala palalta.

Marja ja Mikko Larkovuo tekivät ensin omalla porukalla pintaremonttia loimaalaisessa rintamamiestalossaan.

– Sittemmin Tikakosken Kimmo oli täällä maalaamassa, ja kysyin, tunteeko hän jotakin hyvää ja luotettavaa remonttimiestä. Kimmo suositteli Ari Syrjälää, ja nyt tämä meidän suhteemme Arin kanssa on kestänyt jo lähes kaksikymmentä vuotta, Mikko Larkovuo kertoo.

Vuosien mittaan Syrjälä on ehtinyt tehdä Larkovuon perheen 50-luvun talossa monenlaista.

– Yläkerrassa remontoimme kahdesta huoneesta kolme, otimme kylmätilat hyötykäyttöön ja rakensimme parvekkeen ja kattolyhdyn. Olemme myös mm. uudistaneet keittiön, rakentaneet saunan, remontoineet alakerran huoneet, tapetoineet, tehneet uuden katon ja ikkunat. Ulkoverhoilu on tehty ja viime kesänä maalasimme ulkoseinät, Syrjälä luettelee.

Viidakkorumpu toimii

Ari Syrjälän ura remonttimiehenä alkoi jo teini-ikäisenä enon ja isän opissa.

– Äitikin oli monta kertaa mukana töissä. Kun vanhempi polvi jäi eläkkeelle, jatkoin näitä töitä. Sittemmin perustin oman firman, jonka nimi nykyisin on Rakennus A. Syrjälä oy. Yritystoiminta käynnistyi varsinaisesti vuonna 1991. Teemme kolmistaan töitä poikien kanssa, joskin meitä luullaan veljeksiksi, Syrjälä kertoo.

Yrityksen työkohteet sijaitsevat pääosin Turku-Tampere-Helsinki-kolmion sisällä, mutta enimmäkseen lähiseudulla.

– Loimaan seutua kauempana olevat remontit päätyvät meille yleensä siten, että tilaajalla on täällä joku tuttu, joka on suositellut meitä. Pääosin viidakkorumpu onkin ollut tehokkain markkinointikanava.

Syrjälä pohtii, että kylmiltään voi olla hankala löytää hyvää remonttiporukkaa.

– Moni asiakas saattaa miettiä, että mistä sen voi etukäteen tietää, minkälainen kaveri sieltä tulee remonttia tekemään.

Mikko Larkovuo on samaa mieltä.

– On olemassa monenlaisia remonttimiehiä. Arilla on muun osaamisen lisäksi paljon näkemystä, ja se on suuri etu. Hän tekee fiksuja parannusehdotuksia, jos oma suunnitelmamme jostakin uudistuksesta ei ole paras mahdollinen, Larkovuo toteaa.

Syrjälän työporukan palveluihin kuuluu sekin, että kun vanhaa puretaan, jätteet viedään pois eikä jätetä asiakkaan murheeksi.

Töitä riittää

Ari Syrjälä on tyytyväinen siihen, että kolmelle miehelle on töitä riittänyt.

– Talviaika on yleensä hiljaisempaa, ja jos kaikille ei koko ajan ole hommia, silloin on hyvä sauma tehdä polttopuita, Syrjälä pohtii.

Yritystä työllistävät paljolti ulkomaalaukset ja kattoremontit. Nykyiset rakennusmääräykset ovat Syrjälän mielestä enimmäkseen järjellisiä, mutta joskus vähän kaukaa haettuja ja jäykkiäkin.

– Yksi outo asia on se, että kun me teemme peltikaton, emme saa jättää vanhaa huopakatetta sen alle. Isoille firmoille tämä on kuitenkin sallittua.

Laatoituksia jo pikkupojasta saakka tehnyt Syrjälä on hankkinut myös märkätilasertifioinnin.

– Se on edellytyksenä taloyhtiöiden hommissa. Omakotitalojen lisäksi teemmekin remontteja myös rivi- ja kerrostalo-osakehuoneistoissa.