JUTUT

Hyvästi epäekologiset lahjapaperivuoret – joululahjat voi paketoida ympäristöystävällisesti

Joululahjat voi paketoida myös ympäristöystävällisesti.
Lahjapaketit voivat olla kauniita ilman kirkkaita pintavärjättyjä kääreitäkin. Kuvaaja: Juhani Salo

Lahjojen jakoa seuraa jouluaattona usein tuhoton paperivuori.

Perinteisiä joulun lahjapapereita ei tule laittaa paperinkeräysastiaan mainosten ja lehtien kanssa, vaan niiden paikka on pintavärjäyksen ja kiinni jääneiden teippien vuoksi sekajäteastiassa. Tämä taas ei ole kovin ympäristöystävällinen lopputulos.

Paketointi onnistuu kuitenkin myös ekologisesti tyylistä tinkimättä.

Hyödynnä lehdet, kirjat tai kartat

Ennen paketointiurakkaan ryhtymistä on hyvä varmistaa, mitkä lahjan ympärille kääreet soveltuvat paperinkeräykseen. Materiaalit kierrätettävien pakettien toteutukseen löytyvät lähes jokaisesta kodista jo valmiiksi.

Tällaisia paketointimateriaaleja ovat muun muassa sanomalehdet, aikakausilehdet, puotipaperi, kirjojen sivut ja turistikartat, neuvovat Kaikki paketissa -blogia pitävät Aleksi ja Jani. Kaksikko itse käyttää paketointiin muun muassa ristikko- ja aikakauslehtien sivuja. Lahjapaketin he viimeistelevät aikakauslehdestä taitetulla origamirusetilla.

Ympäristöystävällisyyttä edistää myös se, jos saa pintavärjätyillä joululahjapapereilla vuorattuja lahjoja, ja säästää hyväkuntoisen joulupaperin ja käyttää sen myöhemmin uudestaan. Myös lahjakassit ovat usein hyödynnettävissä useampaan kertaan.