JUTUT

Hyvinvointia keholle ja mielelle – kuusikymppinen Ukkokerho toimii aktiivisesti

Forssan Ukkokerho juhlii tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan.

– Emme ole rekisteröity yhdistys, emmekä kuulu yhdenkään keskusjärjestön alle, mutta vireäksi porukaksi meitä kehuvat, ukkoja kymmenettä vuotta luotsaava Pertti Jokinen tokaisee.

Jokinen hakeutui toimintaan vielä eläkeiän kynnyksellä.

– Halusin päästä pelaamaan lentopalloa miesten kanssa. Aika pian hoopottivat minut puheenjohtajaksikin, ja tässä sitä yhä ollaan, Jokinen tuhahtaa pilke silmäkulmassa.

460 jäsentä

Toiminta käynnistyi aikoinaan, kun joukko eläkeläismiehiä kerääntyi yhteen pelaamaan marjapussia sosiaalisten kontaktien tarpeesta. Yhä tänä päivänä kerholla on merkittävä vaikutus forssalaisten senioreiden hyvinvoinnille. Tapaamisten mahdollistamat sosiaaliset kontaktit ovat erityisen tärkeä henkireikä esimerkiksi leskeksi jääneille tai muutoin yksinäisyyttä kokeville miehille.

– Toiminta on jatkunut pysähtymättömänä tähän päivään, mutta tulevaisuudesta ei voi tietää. Totuus on, että aktiivisin porukka alkaa hiljalleen uupua, kun ikä alkaa tulla vastaan, Jokinen toteaa.

Ukkokerhoon kuuluu tällä erää noin 460 miestä. Nuorimmat ovat päälle kuusikymppisiä, iäkkäin jäsen on tällä hetkellä 98-vuotias.

– Viikoittain toiminnan parissa pyörii vajaa sata henkilöä. Puurojuhlassa on aina eniten väkeä paikalla – viime vuonna noin 280 henkilöä. Voisi sanoa, että 200 on sellaisia, joita ei näe koskaan.

Vain miehille

Ukkokerho on nimensä mukaisesti suunnattu vain miehille.

– Alun alkaen naisia ei otettu mukaan toimintaan lainkaan, mutta sääntöjä muutettiin ja naiset kelpuutettiin mukaan seuralaisiksi retkille. Ei niistä muutoin olisi mitään tullut, eikä välttämättä olisi päästy retkille ollenkaan, Jokinen naurahtaa.

Kerhon vahvoja perusperiaatteita on ollut myös, ettei tapaamisissa puida politiikkaa tai juoda alkoholia.

– Retkillä tosin alkoholinkäyttö sallitaan, Jokinen täsmentää.

Jokiselle on tarttunut yhdistyksestä myös matkanvetäjän rooli.

– Reissaamme vähintään kerran kuussa. Suurin piirtein kymmenen kertaa vuodessa käymme Viking Gracella, kerran Tallinnassa ja kerran sitten jossain muualla. Risteiltyä tulee ihan kiitettävästi.

Useita harrasteryhmiä

Ukkokerholaiset kokoontuvat joka kuukauden ensimmäinen arkitiistai klo 14 Forssan seurakuntatalolle. Harrasteryhmiä pyörii läpi viikon ympäri Forssaa.

– Pelaamme lentopalloa, käymme uimassa, kuntoilemme kuntosalilla ja syyskaudella pelataan bocciaa Työväentalolla ja kesällä petankkia Kirkonpuistossa, Jokinen luettelee.

Laulumiehille puolestaan löytyy Eero Lundin johtama Ukkoset-kuoro.

– Porukka on tällä erää käsittääkseni haitaristia vailla, Jokinen vihjaa.