JUTUT Somero

Jaana Viitamäki soitattaa ja laulattaa kehitysvammaisia – Muusikko löysi unelmiensa pestin

Jaana Viitamäki opiskeli pukuompelijaksi, mutta päätyi musiikkityöhön. Somerolainen muusikko löysi unelmiensa pestin kehitysvammaisten rytmiorkesterin ja laulukuoron vetäjänä.
Jaana Viitamäki kertoo kehitysvammaisten laulajiensa ja soittajiensa olevan loistotähtiä.

Somerolaismuusikko Jaana Viitamäki on jouluihminen. Perheen kotikin on komeaa kuusta myöten jo sonnustettu joulukuntoon.

– Vastikään julkaisin joululevyn nimeltä Jos Joulu Jää Sydämeen. Olen melankolisten laulujen laulaja, joten levyn sisältökin on sen mukaista, Viitamäki kertoo.

Viitamäen joulu alkaa periaatteessa jo lokakuussa.

– Silloin käynnistyvät konserttiharjoitukset eri ryhmien kanssa.

Viitamäki vetää kehitysvammaisten musisoijien Rytmiorkesteri Apolloa, chimeskelloryhmää ja laulukuoro Huopikasta, minkä lisäksi hän pitää omia konsertteja.

– Näitä lahjakkaita kehitysvammaisia laulajia ja soittajia veisin mielelläni esiintymään sinne tänne, mutta siinä on haasteensa. Meillä on rollaattoria ja pyörätuolia käyttäviä ihmisiä, joten kulkeminen ei ole helppoa ja se myös maksaa. Onneksi on kuitenkin olemassa hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka tarjoavat näille ihanille ihmisille esiintymistilaisuuksia.

Soittajien ehdoilla

Pienenä tyttönä Jaana Viitamäki ilmoitti äidilleen ryhtyvänsä isona kanttoriksi.

– Kaiketi siinä oli pohjalla se, että sekä isoisäni että isäni olivat suntioita, viihdyin kirkossa ja rakastin musiikin kuuntelemista, Viitamäki pohtii.

Toisaalta Viitamäki pääsikin pikkutyttönä soittamaan Somerniemen kirkkoon, kun äkillisen kuolemantapauksen vuoksi muutakaan kanttoria ei siihen hätään löytynyt.

– Ei se ainoaksi kerraksi jäänyt. Omassa konfirmaatiotilaisuudessani en sentään soittanut, koska kirkkoherra oli sitä mieltä, että minun kuuluu saada nauttia omasta juhlastani.

Paljon myöhemmin Viitamäki aloitti musiikkiopinnot.

“Suoritus on joka päivä ihan erilainen ja esiintymisissä vielä erilaisempi. Ja se innostuneisuus on valtavaa.”

– Olen työn ja esiintymisteni ohessa opiskellut musiikkiterapiaa jo kymmenen vuotta, ja toiveissa on, että valmistun vuonna 2020. Kandityöni olen jo tehnyt kehitysvammaisten musisointiin liittyen.

Viitamäki on tehnyt pitkään töitä Someron toimintakeskuksessa kehitysvammaisten parissa.

– Aluksi olin osa-aikaisena työntekijänä, mutta nyt jo monen vuoden ajan olen tehnyt täyttä työviikkoa.

Apollossa Viitamäki soittaa itse pianoa, muut muusikot erilaisia rytmisoittimia.

– Soittajat ovat todella motivoituneita. Osa heistä on jo ikääntynyttä porukkaa, ja muutenkin menemme heidän ehdoillaan. Suoritus on joka päivä ihan erilainen ja esiintymisissä vielä erilaisempi. Ja se innostuneisuus on valtavaa.

Huopikkaan kanssa Viitamäki ei niinkään panosta laulunopetukseen, vaan laulattamiseen.

– Kaikki eivät välttämättä kommunikoi, mutta jokainen ainakin nauttii musiikin kuuntelemisesta, jos ei välttämättä itse laulakaan.

Haasteiden edessä

Jaana Viitamäki on saanut paljon iloa kehitysvammaisten myönteisestä elämänasenteesta.

“En kuitenkaan stressaa etukäteen, vaan mietin selviytymiskeinoja vasta sitten, kun tilanne vaatii.”

– Kaikki pystyvät myös harrastamaan musiikkia jossakin muodossa, ja uskon, että niin on omalla kohdallanikin aina ja kaikesta huolimatta, Viitamäki pohtii.

Kakkostyypin diabetes on tuonut paljon haastetta elämään.

– Onhan se paljolti itse aiheutettu sairaus. Toinen silmäni on nyt tekosilmä, ja tiedän, että näkevä silmäni ei ainakaan parane. Jos sokeudun, kykenen silti tekemään musiikkia ja ehkä opettamaankin. En kuitenkaan stressaa etukäteen, vaan mietin selviytymiskeinoja vasta sitten, kun tilanne vaatii.

Viitamäki näkee sairastumisessa myönteisiäkin puolia.

– Olen huomannut, että nykyään kuuntelen enemmän, mitä toinen ihminen sanoo.

Jaana Viitamäen joulukonsertti Torron kappelissa perjantaina 21.12. klo 19.