JUTUT Forssa

Jenna lähtee seuraksi kävelylle – Liikuntatoimi ja Palvelukammari kouluttavat ulkoiluystäviä ikäihmisille

Forssan kaupungin liikuntatoimi ja Forssan Seudun Palvelukammari ry ovat kouluttaneet jo lähes 30 ulkoiluystävää, lisää koulutetaan tänä syksynä.
Jenna Ojanen kouluttautui ulkoiluystäväksi ikäihmiselle. Koulutus antoi myös valmiudet toimia ms-tautia sairastavan Petteri Soinisen lenkkeilykaverina.

Forssalainen Jenna Ojanen on yksi liikuntatoimen ja Forssan seudun palvelukammari ry:n yhteistyössä kouluttamasta vajaasta 30 ulkoiluystävästä.

– Olen tiedonhaluinen ja haluan aina oppia uutta tai syventää jo olemassa olevaa osaamistani, ja tietysti auttamisenhalu saivat minut ilmoittautumaan mukaan, Jenna Ojanen perustelee.

Ulkoiluystävätoiminnan järjestäjä ja koordinoija voi olla toimija julkiselta tai kolmannelta sektorilta, mutta yhtä lailla koulutettu ulkoiluystävä voi toimia omassa lähipiirissään tai naapurustossaan ilman taustaorganisaatiota.

– Juuri nyt elämäntilanne ei ole sallinut jatkuvaan toimintaan sitoutumista, koska tarkoitukseni oli lähteä opiskelemaan, mutta kun opiskelupaikka ei auennutkaan, pitää miettiä työkuvioita, Ojanen kertoo.

– Vapaaehtoisen on tärkeä sitoutua toimintaan, sillä onhan se pettymys sille toiselle osapuolelle, ellei vapaaehtoinen pääsekään tulemaan, Ojanen jatkaa.

Aiemmin Jenna on käynyt SPR:n vapaaehtoisena ystävänä ulkoiluttamassa Dementiakeskus Sateenkaaren asukkaita.

– Palaute oli ilahtunutta. Kaikilla vanhuksilla kun ei ole omaisia tai sitten he voivat olla kaukana, eikä henkilökunnalla jää aikaa ylimääräiseen, joten silloin tarvitaan vapaaehtoisten apua.

Kattava koulutus

Ojanen kehuu Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman koulutusta aihealueeltaan kattavaksi.

– Koulutuksessa sivuttiin esimerkiksi ulkoilun hyötyjä, liikkumisen esteettömyyttä ja erilaisia ympäristöjä, apuvälineiden käyttöä ja kotivoimistelun ohjausta, vapaaehtoistyön periaatteita, turvallista ulkoilua ja tietysti ulkoiluystävän omia voimavaroja.

Ulkoilulla on monia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshyötyjä, mutta moni ikääntyvä ei heikentyneen liikuntakyvyn vuoksi uskalla ulkoilla yksin.

– Vapaaehtoisen tehtävä on myös etukäteen suunnitella sopivaa ulkoilureittiä, miettiä maastoa ja esteettömyyttä ja mahdollisia levähdyspaikkoja.

Uusi ryhmä marraskuussa

Kaupungin liikuntatoimi ja Forssan seudun palvelukammari ry kouluttivat toukokuussa yhteensä 27 ulkoiluystävää iäkkäille, kolmas erä ulkoiluystäviä koulutetaan syksyllä.

Koulutuspäivät ovat 9. ja 23. marraskuuta. Koulutus järjestetään Ystävän Kammarin alakerrassa (Hämeentie 5) ja sen kohderyhmää ovat ikääntyneiden vertaisohjaajat, omaiset, läheiset ja muut asiasta kiinnostuneet.

Kouluttajina toimivat erityisliikunnanohjaaja Sirpa Polo ja toiminnanohjaaja Sari Junttila-alho. Ilmoittautumiset 22.10. mennessä Ystävän Kammarille p. 050 588 9644 tai ystavan.kammari@surffi.net.

Ulkoilun hyödyt

Parantaa liikkumisvarmuutta.

Kehittää lihasvoimaa ja tasapainoa.

Virkistää mieltä.

Parantaa unenlaatua.

Lisää terveempiä elinvuosia.

Säilyttää sosiaalisia suhteita.

Lähde: ikainstituutti.fi