JUTUT

Jokainen koira on huippukoira

– Jokainen koira on huippukoira, Huippukoira oy:n yrittäjä Johanna Ruottinen vakuuttaa.

Ruottisen filosofia koirankouluttajana ja -kasvattajana perustuu jokaisen koiran arvostukseen yksilönä ja sen hyvien ominaisuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

– Yksi koira voi olla huippukoira arkielämässä vaikka lasten tai vanhusten parissa, kun taas toinen voi tähdätä huipulle kilpailijana. Jokaisella koiralla on omat vahvuutensa, ja kouluttajan tehtävä on kaivaa ne esiin.

Ruottinen kuvailee, että yhteiskuntakelpoinen ja harrastuskentillä menestyvä koira syntyy työllä, tuurilla ja ennen kaikkea hyvällä suhteella omistajaan tai ohjaajaan.

– Kaikkien koirien ei tarvitse mahtua samaan muottiin ollakseen hyviä koiria. Koulutuksen tavoitteena pitäisikin aina olla koirakon oman maksimin saavuttaminen.

Collie vei sydämen

Johanna Ruottinen on harrastanut koirien kanssa aktiivisesti jo lapsuudesta alkaen.

– Ensimmäinen collie meille tuli vuonna 1987, ja äiti perusti kennelnimen vuonna 1992. Itse siirryin virallisesti kasvattajaksi vuonna 1999.

Palveluskoiraharrastusten ja kasvatustyön lisäksi Ruottinen on toiminut koulutusohjaajana muun muassa eri koiraseuroissa noin kymmenen vuoden ajan sekä erilaisissa luottamustoimissa rotuyhdistyksissä tai koiraurheiluseuroissa.

– Tällä hetkellä toimin Suomen Collieyhdistyksen jalostustoimikunnassa.

Jokioisilla Latovainiossa asuvan Ruottisen oma koiralauma on hiljalleen kasvanut, ja tällä hetkellä siihen lukeutuu yhteensä 13 collieta.

– Collie on yksinkertaisesti vienyt sydämeni, enkä osaa ajatella muuta koiraa, vaikka muistakin roduista pidän.

Liikeidea kypsyi aikansa

Huippukoira oy sai alkunsa lokakuussa 2017 pitkällisen pähkäilyn tuloksena.

– Olen aina tiennyt, että haluan työskennellä koirien parissa, mutta liikeidean jalostaminen otti oman aikansa. Päätös alanvaihdoksesta oli helppo siinä vaiheessa, kun aika ei yksinkertaisesti riittänyt kunnolla sekä työlle että kenneltyölle.

Päätöstä helpotti, kun Ruottinen tutustui sattumalta uuteen, ruotsalaiseen koiranruokamerkkiin, jolla ei ollut vielä jälleenmyyjiä Suomessa.

– Myyn tässä muun toiminnan ohessa Four Friends koiran- ja kissanruokia. Hallitoiminta on sesonkiluonteista, mutta ruokaa tarvitaan ympäri vuoden, Ruottinen hymyilee.

Jokaiselle jotakin

Koira-alan asiantuntijapalveluita tarjoavan Huippukoira oy:n kautta Ruottinen toivoo tavoittavansa kaikenlaiset koirataloudet.

– Tarjoan monipuolista kennelalan osaamista niin koirankoulutukseen, kasvatukseen kuin ruokintaan liittyen.

Yritys on toiminut maaliskuusta alkaen Forssan Kuhalankadulla. Paikkaan on rakennettu myös koiraurheiluhalli.

– Se tarjoaa mahdollisuuden laadukkaaseen harjoitteluun turvallisella pohjalla ja kunnollisilla välineillä ympäri vuoden.

Ruottinen vuokraa tilaa myös ulkopuolisille kouluttajille ja tapahtumajärjestäjille. Kuhalankadulle voi myös tulla trimmaamaan koiransa.

– Minä en tee muita kuin oman rotuni trimmauksia, mutta täältä löytyy tarvittavat tilat sitä varten.