JUTUT Jokioinen

Jokioisilla juhlitaan 140-vuotiasta lastenkirjastoa – pehmolelut pääsevät yökylään

Jokioisilla juhlitaan 140 vuotta kestänyttä lapsille suunnattua kirjastotyötä.
Pauliina Hartikainen (vas.) ja Kaisu Eldén somistivat kirjastoa teemaviikon kunniaksi. 

Franklin, Herra Hakkarainen, kirjastonalle, Laulava Lintukoira ja kumppanit odottavat kavereita yökylään Jokioisten kirjastossa.

– Herra Hakkarainen kerää parhaillaan voimia tulevia koitoksia varten, kirjastonjohtaja Kaisu Eldén kertoo ja esittelee vuoteessaan lepäävää hahmoa.

Kirjasto kutsuu pehmolelut yökylään perjantaina 26. lokakuuta. Yön aikana lelut elävät omaa elämäänsä ja kirjastossa tapahtuu kaikenlaista jännittävää.

– Leluja vastaanotetaan perjantaina kello 16.30–18.30 välillä. Kirjaamme yövieraan tiedot ylös lomakkeelle ja lelu merkitään myös tunnistetiedolla, joka on todennäköisesti eräänlainen ranneke, kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen kertoo.

Yökylään voi jättää yhden pehmolelun per lapsi.

Jokioisten kirjaston pehmolelut odottavat kavereita yökylään.

Kuvia someen

Vielä on arvoitus, mitä kaikkea pehmot innostuvat vierailunsa aikana tekemään, mutta kuvia vierailusta tullaan julkaisemaan Jokioisten kirjaston sosiaalisen median tileillä sekä Facebookissa että Instagramissa.

– FAI:n viestinnän opiskelijat ovat lupautuneet kuvaamaan yövierailun, Eldén kertoo.

Pehmolelujen vierailun tarkoituksena on luonnollisesti lisätä lasten kiinnostusta lukemiseen.

– Pehmolelujen yökyläilyä meillä ei ole aiemmin järjestetty, mutta päiväkotilapset ovat vierailleet pehmojensa kanssa satutunnilla, Hartikainen kertoo.

Yökyläilijät noudetaan kirjastosta seuraavana päivänä kello 10–14 välillä.

Lettutorstai lauantaina

Tempaus on osa 140-vuotista taivaltaa juhlivan lastenkirjaston teemaviikkoa. Jokioisten kunnankirjasto perustettiin vuonna 1873, lastenkirjasto viisi vuotta myöhemmin.

– Vuonna 1878 Jokioisten kansakoulun yhteyteen perustettiin erityinen lastenkirjasto, että lapset ahkerasti lainaisivat koulun lastenkirjastosta ja lukisivat niitä kotonaan, jotta vanhemmissakin siten heräisi tiedonharrastusta ja halua hankkimaan lapsilleenkin tietoa ja taitoa, Eldén lukee historiikista.

– Ja samojen, perimmäisten asioiden edessä ollaan edelleen. Yhä toivotaan, että lapset lukisivat ja vanhemman rooli on merkittävä, Hartikainen muistuttaa.

Meneillään olevalla lastenviikolla on jäljellä yhä paljon ohjelmaa. Torstaina klo 18 alkaen Paanan koulun auditoriossa järjestetään Supermarsu-elokuvan näytös, perjantaina aamulla klo 10 alkaa seurakunnan leikkihetki, jolloin bongataan kirjastoon karanneita Nooan arkin eläimiä.

– Lauantaina kulttuuriyhdistys Kuvio ry tarjoaa meille Lettutorstai-nukketeatteriesityksen, Eldén kertoo.

Kello 11 nähtävä Lettutorstai kestää noin 45 minuuttia. Esitystä suositellaan 3-10-vuotiaille.

– Tämän päätteeksi Jokioisten Leipä sponsoroi juhlavieraille naperomunkit.