JUTUT Jokioinen

Jokioislainen Atte Ahokas on Vuoden nuori eurooppalainen – ”Tässä ei ole enää aikaa hukattavaksi”

“Aten rohkea toiminta on esimerkki siitä, miten yksittäinen nuori voi omalla toiminnallaan kiinnittää koko maan huomion Suomea, Eurooppaa ja koko maailmaa uhkaavan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen”, Eurooppanuoret ry perusteli valintaansa.
Atte Ahokas on Suomen tunnetuin ilmastolakkoilija. Eurooppa-päivänä hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi.
Atte Ahokas on Suomen tunnetuin ilmastolakkoilija. Eurooppa-päivänä hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi.

16-vuotias Atte Ahokas on kiistatta tämän hetken tunnetuin jokioislainen. Ahokas halusi lapsena arkeologiksi, mutta nyt menneisyyden kaivelun sijaan hän suuntaa katseensa tulevaan ja vaatii vastuullisempaa ilmastopolitiikkaa.

– Olen aina ollut ympäristötietoinen, yrittänyt elää ekologisemmin ja puhunut ilmastoasioista, mutta toisaalta sillä puhumisella oikeutin myös sen, ettei minun tarvinnut tehdä mitään. Sysäsin ahdistavat asiat pois mielestäni, Atte Ahokas kuvailee.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n lokakuinen raportti kasvatti ilmastoahdistusta entisestään, mutta yhtä lailla ruotsalaisen ilmastolakkoilija Greta Thunbergin päättäväinen esimerkki inspiroi Ahokasta toimimaan.

– Tuli palava tarve toimia. Tässä ei ole enää aikaa hukattavaksi, jos aiomme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen.

Ahokas osallistui ilmastolakkoon ensin Helsingissä ja järjesti tammikuussa vastaavan Jokioisilla.

– Ajattelin, että istun siellä yksin kolme tuntia, jonka jälkeen uhriudun Twitterissä, koska kukaan ei vaivautunut paikalle – toisin kävi.

Maaliskuussa Ahokas oli mukana järjestämässä suurta ilmastomarssia Helsingissä, joka kokosi Helsingin keskustaan yli 20 000 osallistujaa. Ahokkaasta on nopeasti tullut ilmastonmuutoksen kasvot ja ääni Suomessa.

Lakko jatkuu

Ahokas on yhä lakossa perjantaisin. Tuolloin hän lähtee jonkin päättävän elimen luo kylttien kanssa vaatimaan parempaa ilmastopolitiikkaa.

– Koulu on suhtautunut poissaoloihini yllättävän myönteisesti.

Syksyllä Ahokas aloittaa opinnot Forssan Yhteislyseossa.

– Silloin en voi olla pois joka perjantai, jos haluan päästä kursseista läpi. Liikkeen tarkoituksena on myös alkaa keskittyä isompiin, kuukausittaisiin tapahtumiin.

Lukion jälkeisille vuosille hänellä on jo alustavia suunnitelmia mielessä.

– Yhteiskuntatieteet ja poliittinen historia kutsuvat, mutta yhtä lailla luonnontieteet ovat minun juttuni. Olen kiinnostunut evoluutiobiologiasta ja eläinten käyttäytymistutkimuksesta.

Ahokkaan luontosuhde lujittui aikoinaan partiossa, lisäksi hän rakastaa eläimiä.

– Olen ollut aina tiedonhaluinen tyyppi. Äitini toimii tutkijana Luonnonvarakeskuksessa, joten ehkä tiedonjano ja kiinnostus tutkimukseen on tullut sitä kautta. Vanhemmillani ei kuitenkaan ole ollut mitään eritystä ympäristövakaumusta.

Anti-setäilyä ja feminismiä

Tärkeiksi teemoikseen Ahokas mainitsee myös esimerkiksi feminismin, yhdenvertaisuuden ja anti-setäilyn.

– Setä-käsite ei ole sidottu ikään tai sukupuoleen. Setä on henkilö, jolla on tietynlainen alentava ja vähättelevä asenne usein nuoria, naisia ja vähemmistöryhmiä kohtaan, Atte Ahokas muotoilee.

Samaan hengenvetoon hän toteaa pohtineensa, onko oikein sortaa setiä.

– Sitten kun sedät lopettavat nuorten, naisten ja vähemmistöryhmien sortamisen, niin minä lopetan anti-setäilyn.

Ahokas on myös itse kokenut vähättelyä.

– On käsketty takaisin kouluun tai väitetty, että ilmastolakkoilevat lapset on valjastettu ajamaan vanhempiensa tai poliittisten taustavaikuttajien agendaa, Ahokas huokaa.

Nuoret eivät voi äänestää, joten lakkoilu ja somevaikuttaminen ovat nuorten keinoja toimia. Ahokas osaa hommansa, sillä analytiikkayhtiö Iloom.io listasi huhtikuussa suurimmat suomalaiset ilmastovaikuttajat Twitterissä. Sitran, Greenpeacen ja Fingon edustajien jälkeen neljänneksi listalle sijoittui Ahokas, jättäen taakseen muun muassa puolueita ja konkaripoliitikkoja.

– Aktivismi tukee henkistä hyvinvointiani ja auttaa ilmastoahdistukseen, mutta vastapainona aktivismille minulla on esimerkiksi piirtäminen, sci-fin ja fantasian lukeminen sekä kavereiden tapaaminen.

Atte Ahokas

Ilmastolakkoilija ja -aktivisti.

9.-luokkalainen Paanan koulussa Jokioisilla.

Haluaa, että Suomi vähentää radikaalisti päästöjä ja ottaa ilmastopolitiikassa kansainvälisen johtajuusaseman.

#FridaysForFuture eli #ilmastolakko on kansainvälinen nuorten liike, jonka tarkoituksena on saada päättäjät ja aikuiset heräämään ilmastokatastrofiin.

Liikkeellä ei ole johtajaa, mutta ensimmäisen koululakon järjesti ruotsalainen Greta Thunberg elokuussa 2018 Ruotsin parlamenttitalon edustalla.