JUTUT

Jokkis-Laiturien tuotteet syntyvät käsityönä

Jokioislainen Reino Lehti oli taannoin vuokramökillä Houtskärissä ja teki sinne laiturin.

– Sana levisi, ja sitä myöten aloitin yritystoiminnan 90-luvun alussa. Pojat tulivat mukaan vuonna 2005, Lehti kertoo.

Perheyritys Jokkis-Laitureissa Reino Lehti on nykyisin kausityöntekijänä, pojat Pasi ja Petri toimivat yrityksessä palkkatyönsä ohessa.

Asiakkaat 250 km säteellä

Reino Lehti arvioi, että vuosien mittaan yrityksessä on tehty seitsemisensataa laituria.

– Saksaankin on viety kaksi laituria. Pääosin asiakkaat ovat kuitenkin 250 kilometrin säteellä. Se on vielä järkevä alue, kun kuljetamme ja asennamme laiturit itse, Petri Lehti kertoo.

Laiturivalmistajia on paljon, joten Jokkis-Laiturit haluaa erottautua kilpailijoista panostamalla voimakkaasti laatuun ja palveluun.

– Lähdemme siitä, että jokaisesta laiturista teemme sellaisen, jonka ottaisimme omaankin rantaamme.

Yrityksen mallistoon kuuluvat Jokkis-laiturit ja näitä kevyemmät iiSi-laiturit. Kummastakin mallista on useita eri kokoja.

– Teemme laiturit käsityönä ja tarpeen mukaan myös räätälöimme tuotteen asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Painekyllästetystä männystä rakennettaviin laitureihin puutavara tulee Ypäjältä ja rautaosat Jokioisilta. Ponttonit ovat suomalaisten rakentajien tekemiä.

Jokkis-Laitureilla on oma ponttonimalli, kulmaponttoni, jossa yhdistyvät putki- ja laatikkoponttonien parhaat puolet.

– Ponttoni antaa optimaalisen kantavuuden oikeaan paikkaan. Jokkis-mallistossa käytetään 270 kiloa kantavaa kulmaponttonia. IiSi-mallistossa on laatikkoponttonit.

Yrityksen laiturit ovat avainlipputuotteita.

Paras sesonki menossa

Reino ja Petri Lehti toteavat laiturin eliniän 15–25 vuodeksi.

– Hyvin hoidettuna se kestää ehkä pidempäänkin. Olennaisinta on se, että laituri nostetaan pois vedestä talveksi ja öljytään ainakin kerran vuodessa. Puuöljy on siihen tarkoitukseen paras, ja sillä saa sävytettyäkin laituria, Petri Lehti kertoo.

Kun asiakas tilaa laiturin, yrittäjät käyvät tarkistamassa kaavaillun paikan varmistaakseen esimerkiksi sen, että valittu malli soveltuu rantaan.

– Me myös opastamme asiakkaita huoltohommissa. Jos asiakas niin toivoo, käymme laskemassa laiturin veteen keväällä ja taas nostamassa sen syksyllä maalle. Emme pelkästään valmista ja myy laitureita, vaan myös huolehdimme niistä yhdessä asiakkaan kanssa.

Jokkis-Laitureissa on paras sesonkiaika meneillään juuri nyt. Toinen sesonki ajoittuu heinä-elokuun vaihteen tienoille.

– Moni ottaa yhteyttä syksylläkin, mistä on molemminpuolinen hyöty. Silloin laituri saadaan asiakkaalle nopeasti tai vaihtoehtoisesti heti keväällä jäiden lähdettyä. Tällä hetkellä toimitusaika on noin kaksi viikkoa, mutta kuukauden kuluttua se voi olla jo pitempi.