JUTUT Tammela

Joku myllersi tienvarren pysäköintipaikan Tammelassa – Korjaus jää omistajan vastuulle

Tammelalainen Nordlundin pariskunta koki ikävän yllätyksen saapuessaan mökilleen. Koska syyllisestä ei ole tietoa, vastuu mahdollisesta korjauksesta jää kiinteistönomistajalle, vaikka tienpitäjä on pysäköintipaikan päällystänyt tien asfaltoinnin yhteydessä.
Nordlundien Napsu-koirakin ihmetteli myllättyä parkkialuetta.

Tammelalaiset Tuula Metsäranta-Nordlund ja Jarmo Nordlund kokivat melkoisen järkytyksen eräänä kesäisenä torstaina saapuessaan mökilleen. Pariskunnan pysäköintipaikka oli myllätty, päällysteet pahasti tuhottu ja asfaltti monin paikoin pystyasennossa.

– Ensimmäinen ajatus oli, että nyt on mökki ryöstetty ja kaikki on mennyt, kun on tultu oikein jollakin isommalla kulkuneuvolla, Metsäranta-Nordlund kertoo.

Nordlundien kesämökissä oli kaikki kuitenkin hyvin. Sinne ei ollut murtauduttu, mutta parkkipaikka oli karmeassa kunnossa.

– Olimme välillä kolme päivää kotona, ja tämä on tapahtunut sillä välin, Jarmo Nordlund toteaa.

Nordlund päättelee jäljistä, että pysäköintipaikalla on käynyt kääntymässä järeän luokan traktori tai jokin muu raskas kulkupeli.

– Harmittaa. Todella huonoa tuuria, että juuri tähän kohtaan on tultu kääntymään, kun tuossa vieressä on liittymäkin.

Mökki sijaitsee Sukulantien varressa, ja kiinteistö on ollut Nordlundien omistuksessa jo kolmisenkymmentä vuotta.

– Tie päällystettiin joskus 5-6 vuotta sitten, ja samassa yhteydessä asfaltti vedettiin myös meidän parkkipaikallemme.

Pariskunta arvelee, että syyllinen tuskin tulee ilmoittautumaan. Asutuskin on tien varressa sen verran harvassa, että silminnäkijöiden löytyminen on epätodennäköistä.

– Nyt mietimme, kenelle korjausvastuu kuuluu. Ei oikein kiinnostaisi itse nähdä vaivaa eikä maksaa rahaa jonkun muun tekemien vahinkojen korjaamiseksi.

Vaurioita sattuu

Ely-keskuksen kunnossapidon aluevastaava Antti Laine tutkii tilannetta saamansa osoitteen perusteella.

– Luultavasti sille parkkipaikalle on tehty päällystyslippa silloin, kun tie on edellisen kerran päällystetty. Tällaisissa tapauksissa, jos vahingon aiheuttajaa ei saada selville, korvausperiaatteen mukaan päällysteen uusiminen jää kiinteistönomistajalle, Laine toteaa.

Laine kertoo, että vaikka tienpitäjä on aikanaan parkkipaikan päällystänyt, sen ylläpito- ja kunnossapitovastuu on omistajalla.

– Tienpidon näkökulmasta tällaisia asioita tulee eteen jonkin verran, että raskas kalusto murtaa kevytpäällysteen kääntyessään. Päällystevaurioita aiheutuu joskus myös koneiden lastaamisesta. Päällystetyypistä riippuen korkeilla lämpötiloilla voi olla pieni vaikutus murtumiseen.

Nordlundien parkkipaikan korjaamisen Laine arvioi maksavan pari tonnia.

– Edullisempaa toki olisi tehdä vain paikkauksia.

Hatuttaa

Jarmo Nordlund kuulee uutiset.

– Kauniisti sanottuna hatuttaa, mutta niin arvelinkin, että itse ne korjaustyöt joutuisi maksamaan, koska syyllistä ei ole löytynyt, Nordlund toteaa.

Uuteen päällysteeseen Nordlundit eivät aio investoida.

– Kun muutaman kerran on ajanut rikkoutuneen asfaltin päälle, se on hieman madaltunut. Ehkä nyt vain tasoittelen sitä auton kanssa.

Nordlund kertoo, ettei tienpitäjän kanssa ollut silloin aikanaan mitään puhetta pysäköintipaikan asfaltoinnista.

– Yhtenä päivänä mökille tullessamme vain yllätyimme, kun parkkipaikka oli päällystetty. Olimme pelkästään iloisia ja katselimme, että onpa hieno homma ja kauniisti tehty. Mutta tämä asia oli nyt tässä.