JUTUT Forssa

Jouko Nuora julkaisi uuden omaelämäkerrallisen sarjakuva-albumin: ”On sitä joskus mielessä käynyt, että voiko tällaista juttua kertoa”

Espanjalainen saunaretki on Jouko Nuoran 25-vuotisjuhlavuoden julkaisu ja kolmas omaelämäkerrallinen albumi.
Sarjakuvataiteilija Jouko Nuora on elättänyt itsensä 25 vuotta vapaana taiteilijana.

“Olinko mäkin hullu, kun en voinut antaa periksi tai anella armoa? En mä enää edes muistanut miten rukoilla ja ketä? Saammeko kaikki sen minkä ansaitsemme? Vahtiiko joku enkeli jokaista harha-askeltamme? Vai olemmeko vain oman onnemme varassa? Jo susia tai seppiä syntyessämme? Katujen lait eivät olleet katujia varten. Edith Piaf ja minä – me emme kadu mitään…”

… on katkelma forssalaisen sarjakuvataiteilija Jouko Nuoran uudelta omaelämäkerralliselta sarjakuva-albumilta. Ja ei, Jouko Nuora ei kadu mitään, eikä sensuroi, ainakaan elettyä elämää.

– On sitä joskus mielessä käynyt, että voiko tällaista juttua kertoa, mutta hei, siitä on yli 30 vuotta aikaa, Jouko Nuora naurahtaa.

Huumaava rakkaus

Uutuusalbumi johdattaa lukijan ensin vuoden 1986 New Yorkin kautta espanjalaiselle saunaretkelle. Tarina on 22-vuotiaan nuoren miehen villi seikkailu Espanjan aurinkorannikolle, jossa kaikki on kaupan aina rakkaudesta huumeisiin, ja huumaavin huume lienee rakkaus, joka inspiroi yhä vuosikymmenten jälkeen.

– Espanjassa sanavarastoni oli peräisin käytännössä Tex Willeristä, Nuora naurahtaa.

– Tosin äitini opetti minulle vuonna 1973 Cómo estás -tervehdyksen, kun kansakoululuokalleni tuli pakolaislapsia Chilestä. Itse asiassa minä ja Sami Takamäki (basisti Sami Yaffa) olimme ainoat, jotka näiden lasten kanssa leikki.

104-sivuisella albumilla Jouko Nuora ei tyylilleen uskollisesti säästele ketään – vähiten itseään.

Elettyä elämää

Jouko Nuora on monesti Veikko Lavia mukaillen todennut, että jokainen ihminen on ainakin yhden sarjakuvan arvoinen. Omasta elämästään käänteitä on riittänyt jo kolmeen albumiin, ja lisää elämäkerrallisia albumeita on luvassa.

– Seuraava osa ilmestyy kolmen vuoden päästä vuonna 2021, ja se on suoraa jatkoa Espanjalaiselle saunaretkelle. Viidennessä palaan lapsuusvuosiin ja sille on nimikin jo valmiina: Syntynyt perjantaina 13. päivä, Nuora suunnittelee.

Elokuussa Nuoralla tuli kuluneeksi 25 vuotta vapaan taiteilijan elämää.

– En voi sanoa, että päivääkään en vaihtaisi pois. Vaihtaisin vaikka parikin vuotta, mutta ammatinvalintaani en kadu.

Musiikki vapauttaa

Piirtämisen vastapainona sarjakuvataiteilijalla toimii musiikki.

– Kun on raitis, niin pitää löytää muut keinot nollata. Hakkaan rumpuja kolmena päivänä viikosta, tunnin kaksi kerrallaan.

Rock- ja blues-henkinen yhden miehen yhtye, Jack King, on tehnyt tänä vuonna jo 111 biisiä, yhteensä niitä alkaa olla jo reilusti 700.

– Tallinnalaisen painopaikan johtaja kyseli minua jo blues-festareilla esiintymään.

Seuraaviksi projekteiksi Nuoralla on suunnitteilla viides osa Nani Cowgirlin seikkailuja sekä pin-up-teos.

– Näyttelykin olisi kiva laittaa pystyyn, mutta Suomessa on siitä nurinkurinen meininki, että taiteilijan pitää maksaa galleristille tuodakseen töitään esillä, kun sen pitäisi olla toisinpäin, Nuora huokaa.

Espanjalainen saunaretki -albumia on myynnissä nettikirjakaupoissa ja Forssan seudulta albumia saa Suomalaisesta Kirjakaupasta tai taiteilijalta itseltään.

 

Jouko Nuora

Espanjalainen saunaretki on Jouko Nuoran kolmas omaan elämään pohjautuva sarjakuva-albumi.

Syntynyt v. 1963 Vesilahdella, muuttanut Forssaan kesällä 2009.

Nuoran kuvituksia on julkaistu v. 1988 alkaen aina Helsingin Sanomista Hustleriin ja Pahkasiasta Pelit-lehteen.

Kultainen Nuoruus (2012, Moreeni) voitti suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlakilpailun.

Syksyllä 2016 Nuora julkaisi omaelämäkerrallisen Kultainen nuoruus -sarjan toisen osan PeneLopez-kustantamonsa kautta.

Nuora on tunnettu myös eroottisesta Nani-sarjakuvastaan.

Luetuimmat