JUTUT

Joulun ja uudenvuoden juhlinta kerryttää roskaa – Lajittelu ei ole aina aivan yksinkertaista

Joulun ja uudenvuoden juhlinnasta kertyy runsaasti roskaa. Jätteiden lajittelu ei aina ole helppoa, sillä osa materiaaleista voi olla vaikeasti tunnistettavissa.
Joulunvietto tuottaa myös paljon roskaa, jolle on materiaalista riippuen monta eri osoitetta.

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n tiedottaja Suvi Lehtinen toteaa joulun ja uudenvuoden ajan merkitsevän aina suurta piikkiä jätteiden keräämisessä.

– Kierrätyspisteisiin tulee paljon painetta. Peräänkuuluttaisinkin malttia, ettei joulun jätteitä tuotaisi heti tapaninpäivänä kierrätyspisteisiin, sillä ne täyttyvät nopeasti, Lehtinen kertoo.

Mikäli kierrätyspiste on täyttynyt, siitä voi ilmoittaa tyhjennyksistä vastuulliselle taholle.

– Suomen Pakkauskierrätys RINKI oy:n ylläpitämissä ekopisteissä on heidän puhelinnumeronsa, mutta myös meidän neuvontaamme numeroon 03 424 2019 voi soittaa, jos kierrätyspisteillä on ongelmia.

Tinat uusiokäyttöön

Joulu tuottaa paljon erilaista roskaa, jonka lajittelussa on usein pähkäilemistä.

– Lahjapaperit samaten kuin lahjanarutkin lajitellaan sekajätteeksi, mutta jos kiinteistöillä kerätään energiajätettä, voi ne laittaa myös sinne, Suvi Lehtonen toteaa.

Kukkien kääreet puolestaan ovat moninaisia, ja siksi niillekin on useampi osoite.

– Sellofaani on sekajätettä, mutta alumiinikääreet kuuluvat metallinkeräykseen, jos ne ovat puhtaita. Mikäli materiaalista on epäselvyyttä, kannattaa tehdä rypistystesti. Se tapahtuu rutistamalla materiaali nyrkkiin. Jos materiaali jää ruttuun, se on metallia, mutta mikäli se palautuu, kyseessä on muovikääre.

Steariinin, kynttilänpätkien ja muovisten hautakynttilöiden paikka on energia- tai sekajätteen joukossa.

– Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret laitetaan metallin keräykseen. Ulkotulien kuoret ovat myös yleensä peltiä tai alumiinia, jolloin nekin kuuluvat metallin joukkoon. Lasikynttilät puolestaan ovat sekajätettä.

 

Lue myös: Hyvästi epäekologiset lahjapaperivuoret – joululahjat voi paketoida ympäristöystävällisesti

 

Uudenvuoden rakettien kääreet ja tikut kuuluvat niin ikään sekajätettä.

– Ilotulitteita myyvä kauppa on velvollinen ottamaan käyttämättömiä ilotulitteita vastaan rajoitetun ajan tammikuussa. Käytäntö kannattaa kuitenkin tarkistaa raketteja ostaessa. Toinen tapa on irrottaa rakettien muovikääreet ja liottaa raketteja vedessä vuorokauden verran. Läpimärkinä raketit voi laittaa sekajäteastiaan.

Uudenvuoden tinassa on yhtenä ainesosana lyijyä, joten tina pitää viedä vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen jäteasemalle.

– Yleensähän määrät ovat pieniä, mutta kyllä niitä silti tuodaan jäteasemille. Järkevintä olisi säästää valetut tinat ja käyttää ne vuoden kuluttua uudelleen.

Lisätietoa jouluisen jätteen lajittelusta löytyy osoitteesta www.lhj.fi/joulu.