JUTUT Tammela

Julia Leino työskenteli au pairina Abu Dhabissa – ”Sain heistä varmasti elinikäisen ystäväperheen”

Julia Leino viihtyi au pairina Abu Dhabissa. Nyt hänen isäntäperheensä on saapumassa vastavierailulle Suomeen.
Julia Leino Abu Dhabin aavikolla.
Julia Leino Abu Dhabin aavikolla.

Seutu-Sanomat kertoi helmikuussa Julia Leinosta, joka valmisteli au pairiksi lähtemistä Abu Dhabiin. Nyt 20-vuotias tammelalainen on palannut kotiin monta kokemusta rikkaampana.

– Kokemukseni ylitti täysin odotukseni. Suosittelen au pairiksi lähtemistä jokaiselle nuorelle, joka sitä vaihtoehtona pohtii. Se on esimerkiksi hyvä mahdollisuus hyödyntää välivuosi, harjoitella kieliä ja tutustua uuteen kulttuuriin. Matkailu on sijoitus, joka maksaa itsensä aina takaisin, Julia Leino miettii.

Julia Leino löysi suomalaisen mutta Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa asuvan isäntäperheensä sosiaalisen median kautta.

– Minulla kävi tosi hyvä tuuri, koska tulimme juttuun todella hyvin. Olen muilta au paireilta kuullut, ettei hyvä isäntäperhe ole aina itsestäänselvyys.

Kieli- ja kulttuurikylpy

Abu Dhabissa Julian perheeseen kuului vanhempien lisäksi 5-vuotias tyttö sekä 13- ja 15-vuotiaat pojat. Perheen lapset käyvät englanninkielistä koulua, jonka vuoksi suomalainen au pair oli omiaan vahvistamaan lasten äidinkieltä.

– Lapset kyllä kokivat itsensä suomalaisiksi, mutta he eivät oikein halunneet vastata minulle suomeksi, vaikka kieltä ymmärsivätkin. Lopulta matkasta tuli hyvä kielikylpy itselleni, kun pääsin käyttämään paljon englantia.

Julia työskenteli 25 tuntia viikossa, ja matkan aikana hän valmistautui myös hallintotieteiden pääsykokeisiin.

– Opiskelupaikka ei vielä tärpännyt. Ehkä asia olisi toisin, jos olisin vaan keskittynyt lukemiseen Suomessa, mutta ei se harmita, vaan seuraavalla kerralla sitten.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat olivat tulleet Julialle tutuksi jo aiemmilta lomamatkoilta.

– Kohteessa paikallisväestön keskuudessa asuminen oli kuitenkin eri asia kuin turistimatka. Minulle avautui vielä paremmin paikan kulttuurierot ja arabien tavat.

Maailma kutsuu

Isäntäperhe toivotti Julian tervetulleeksi takaisin vierailulle tai vaikka uudelleen au pairiksi.

– Sain heistä varmasti elinikäisen ystäväperheen, ja he ovat nyt tulossa Suomeen lomalle ja myös meille kotiin vastavierailulle.

Au pairiksi Julia ei usko uudelleen lähtevänsä, mutta maailmalle on kova kaipuu.

– Maailma kutsuu joka reissun jälkeen enemmän. Olen miettinyt joko lentoemännäksi tai matkaoppaaksi lähtemistä välivuoden aikana, Julia Leino suunnittelee.

Yhtä lailla Julia on miettinyt jo uutta lomaa Arabiemiraatteihin, josta hän kaipaa uusia au pair -ystäviään.

– Abu Dhabista oli vaikea löytää samanikäisiä kavereita, mutta Dubaista löysin tyttöporukan, joiden kanssa ystävystyin. Näitä kavereita on ikävä, ja haluaisin lähteä siellä käymään, Julia kertoo.