JUTUT Loimaa

Jumala paljastaa Kertunmäessä tehneensä erheen naista luodessaan

Kertunmäen kesäteatterissa paljastuu, mistä naisen alemmuudentunne juontaa. Komedia Ja Jumala loi naisen vie tunnistettaviin tilanteisiin.
Lea Karolius esittää Ritva Ali-Kypärää ja Jarmo Suokas mm. Jumalaa.
Lea Karolius esittää Ritva Ali-Kypärää ja Jarmo Suokas mm. Jumalaa.

Kertunmäen kesäteatterin ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo, että näytelmää jouduttiin vaihtamaan aika kiireelläkin.

– Kesän näytelmä oli jo katsottuna, mutta emme saaneet miehitystä kokoon. Lopulta löytyi tämä Kirsi Sulosen kirjoittama tarina, joka oli kaikkien mielestä hauska. Luultavasti naisten mielestä vielä hauskempi kuin miesten, Äikää-Torkkeli pohtii.

Vuonna 2016 kantaesitetyssä näytelmässä kuusi erilaista, eri elämäntilanteita elävää naista kohtaa toisensa Supersankaritar-kurssilla.

– Näytelmässä on paljon huumoria ja tunnistettavia tilanteita, jotka ovat hyvin stereotyyppisiäkin. Tarinaa ei sinänsä kerrota, vaan se tulee tavallaan keskustelun kautta.

Alussa myös paljastuu, miten kaikki alun perin kävi.

– Jumala paljastaa tehneensä erheen, jonka vuoksi naisista tuli niin erilaisia kuin miehistä.

Näyttelijäkaartissa on naisten lisäksi viisi miestä, joista jokaisella on useita pieniä rooleja. Miehet ovat mm. isiä ja aviomiehiä.

Itsetunnon puutetta

Nykyaikaan sijoittuvassa tarinassa Ritva Ala-Kypärä perustaa Jumalaiset Naiset oy:n, joka pyrkii kohentamaan naisten itsetuntoa ja parantamaan heidät sekä fyysisestä että henkisestä lihavuudesta. Supersankaritar-kurssille saapuu naisia, jotka kärsivät mm. burn outista, ikäkriisistä ja ruuhkavuosista.

– Ritva on pitkään lajitellut makkaraa tehtaalla ja haaveillut muunlaisesta työstä. Hän on kuunnellut, miten naiset arvostelevat itseään, ja päättää ryhtyä parantamaan näiden itsetuntoa, Ritvaa esittävä Lea Karolius kertoo.

Karolius pitää näytelmän huumoria hauskana.

– Teksti on myös osuva itsetuntonsa kanssa taistelevine naisineen. Eikä Ritvakaan niin vahva ole kuin esittää olevansa.

Jarmo Suokas esittää mm. autokauppiasta ja Jumalaa.

– Näytelmä on aika erilainen aiempiin nähden. Varmaankin kohderyhmänä ovat enemmän naiset kuin miehet. Huumori on hyvää, ja todennäköisesti tarina kertoo pitkälti olemassaolevista asioista, Suokas miettii.

Kertunmäen kesäteatterin uusi, katettu katsomo valmistui aikataulussa. Katsomossa on 320 paikkaa.

– Nimikkopenkkejä on lunastettu reilusti toistasataa, ja edelleen niitä voi ostaa. Omia penkkejä ovat hankkineet niin yritykset kuin yksityishenkilötkin, Sari Äikää-Torkkeli kertoo.

Ja Jumala loi naisen Kertunmäen kesäteatterissa 19.7.-1.8.