JUTUT Jokioinen

Käpälämäessä vietetään uuden kissalan avajaisia avointen ovien merkeissä

Löytöeläinkoti Käpämämäki avaa ovensa lauantaina 25. toukokuuta, jolloin vietetään uuden kissalan avajaisia.
Löytöeläinkoti Käpälämäen avara ja valoisa kissala rakennettiin vanhaan navettaan. Anne Skyttälä-Rasila Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksestä kävi tervehtimässä kissoja.
Löytöeläinkoti Käpälämäen avara ja valoisa kissala rakennettiin vanhaan navettaan. Anne Skyttälä-Rasila Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksestä kävi tervehtimässä kissoja.

Käpälämäen kissoille on rakennettu suuri, valoisa kissala vanhaan talliin. Viime syksynä valmistuneessa kissalassa on kahdeksan kalustettua yksiötä, joihin rakennetaan lähitulevaisuudessa myös kiipeilytasot.

– Uusi kissala on täysin häkitön. Vanhalla puolella on kolme isoa EU-direktiivien mukaista häkkiä, löytöeläinkotia pitävä Pirkko Kuisma kertoo.

Uuden kissalan rakentamisesta vastasi pääosin Pirkko Kuisman poika, ja kissalan rakennuskustannuksia tuki Jokioisten eläinsuojeluyhdistys ry.

– Meille oli todella tärkeää, että Pirkko pystyisi jatkamaan työtänsä. Heillä oli käytössä vastikään remontoidut hyvät tilat, mutta EU-säädösten muututtua vanhassa kissalassa osa häkeistä olisi jäänyt aavistuksen liian pieniksi, Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila kertoo.

Pirkko ja Eero Kuisma perustivat löytöeläinkoti Käpälämäen marraskuussa 2014 kotinsa yhteyteen Minkiölle. Kesällä 2015 löytöeläinkotiin on rakennettu katettu ulkotarha, jonne kissat pääsevät yksitellen jaloittelemaan ja leikkimään.

Kissan asialla

Vastuullisesta lemmikinpidosta kampanjoidaan jatkuvasti, mutta silti kissoja saapuu löytöeläinkotiin tasaista tahtia, eikä suurinta osaa kukaan enää kaipaa. Sairaat ja täysin villiintyneet kissat saavat löytöeläinkodinpitäjän mielen matalaksi. Ne ovat osoitus ihmisen välinpitämättömyydestä.

– Ei tähän koskaan totu. Esimerkiksi täysin villiintyneen kissan kohdalla sitä aina miettii, että mikä minä olen sinun elämästäsi päättämään, Kuisma sanoo.

Vastuu on kuitenkin Kuisman, sillä kissojen alkuperäiset omistajat eivät ole välittäneet riittävästi, koska kissat ovat saaneet ulkoilla vapaasti ja usein vielä leikkaamattomina.

– Kissan arvon kun saisi vielä joskus nostettua. Yritetty on, Anne Skyttälä-Rasila huokaa.

Tammelasta talteenotettu pienikokoinen kissa kaipaa kotiin.
Tammelasta talteenotettu pienikokoinen kissa kaipaa kotiin.

Aikaa aralle

Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen ja naisten toimintaryhmä Ompelukerhon vuosittaisen ruokakeräyksen ja anteliaiden lahjoittajien ansiosta kissat saavat odotella uutta kotia tarpeen vaatiessa pitkiäkin aikoja.

– Pitkäaikaisin asukkimme odotti uutta kotia yli 8 kuukautta. Tällä erää meiltä on lähtemässä uuteen kotiin jo tammikuun puolella talteenotettu kollipoika. Aluksi sitä ei halunnut kukaan, mutta nyt varauksen jälkeen jo toinen henkilö on kiinnostunut juuri tästä kissasta, Kuisma kertoo.

Uusissa kodeissaan myös toivottoman aroista kissoista on tullut ajan kanssa mitä mainioimpia seuramiehiä ja -neitejä.

– Ne tarvitsevat aikaa ja kärsivällisyyttä rakentaakseen luottamuksen ihmiseen, Kuisma sanoo.

Valitettavan moni toivoo pentua tai valmiiksi sosiaalista kissaa, kun löytöeläinkodin asukkaat ovat hyvin usein täysikasvuisia ja myös kovia kokeneita.

– Monesti hyvin arkaa kissaa katsellessa mietin, että tätä ei kukaan halua, mutta aina lopulta löytyy uusi koti, ja se on onni.

Tällä erää löytöeläinkodissa kotia odottaa useampi täysikasvuinen arkajalka, yksi pitovaikeuksien huostaanotettu kissa sekä emokissa, joka saapui Käpälämäkeen kahden pentunsa kanssa.

– Emo on selkeästi masentunut viimeisemmän pennun lähdettyä uuteen kotiinsa, Kuisma huolehtii.

Avoimien ovien päivänä Jokioisten eläinsuojeluyhdistys myy kannatustuotteita ja järjestää kirpputoripöydän löytöeläinten hyväksi, joten mukaan kannattaa varata pientä käteistä.

Avoimet ovat Käpälämäessä, la 25.5. klo 11–16, Honkalankulmantie 162, Jokioinen.

Luetuimmat