JUTUT Ypäjä

Kärkäisen Puutarha laajentaa Ypäjällä – Kaavailuissa myös lähiruoan myyntipiste

Kärkäisen Puutarha laajentaa ja keskittää toimintojaan Ypäjällä. Suunnitelmiin sisältyy muun muassa lähiruokatuotteiden myyntipisteen avaaminen.
Isto Kärkäinen toteaa tämän kesän marjasadon varsinkin mustikan osalta heikoksi.
Isto Kärkäinen toteaa tämän kesän marjasadon varsinkin mustikan osalta heikoksi.

Kärkäisen Puutarha on ollut Palikkalan SEOn kiinteistössä vuokralaisena vuodesta 1995 alkaen.

– Ostin kiinteistön viisi vuotta sitten. Kauppa käsitti baarin, kauppakiinteistön, hallin ja rivitalon. Olemme tässä näkyvällä paikalla ja hyvien liikenneyhteyksien päässä. Vielä kun saisi meidän kohdallemme kääntymiskaistan, nythän Forssan suunnasta tullessa vasemmalle piha-alueellemme kääntyminen on kielletty, Isto Kärkäinen toteaa.

Kärkäisen suunnitelmissa on myyntitoiminnan lisääminen Palikkalassa.

– Kaava mahdollistaa 4000 neliömetrin laajennuksen, mikä käytännössä tarkoittaa varastotilojen rakentamista. Meillä on pelkästään tuhansia isoja pakkauslaatikoita, jotka vaativat paljon tilaa.

Suunnitteilla on myös myyntitoiminnan lisääminen.

– Nuoriso kaavailee lähiruokasysteemiä, joka käsittäisi mm. kuivattujen ja pakastettujen marjojen, mehujen ja erilaisten jatkojalosteiden myynnin. Lisäksi myyntiin voidaan ottaa lähiseudun tuotteita kuten juustoja. Ajatuksena on, että tuotteita on tarjolla ympäri vuoden.

Kärkäinen arvioi, että Palikkalaan on tulossa eräänlainen lähiruokakeskittymä.

– Eräs yrittäjä suunnittelee toiselle puolelle kymppitietä tilateurastamonsa tuotemyymälää.

Luomu kasvussa

Yrityksensä Isto Kärkäinen toteaa olevan seudullisesti merkittävä.

– Myymme marjoja alkukesästä lähialueilla, elokuussa reviiri laajenee Raumaan ja Kouvolaan saakka. Myyntipaikkoina on 20-30 kaupunkia, joissa myymme talvella pakastemarjoja. Lisäksi viemme marjoja kymmeniätuhansia kiloja Ruotsiin ja Viroon. Tuoretuotevalikoimaan kuuluvat luonnon- ja puutarhamarjat sekä sienet, Kärkäinen kertoo.

Kärkäisen Puutarha siirtyi luomuun vuonna 1995.

– Maaseudulla se ei ollut niin tavallista siihen aikaan. Luomun osuus on kuitenkin merkittävästi noussut. Parhaat marjat myymme toreilla, ja kakkosluokan marjoista teemme hilloja ja mehuja.

Tänä vuonna marjasato ei ole paras mahdollinen.

– Mustikkaa on hyvin vähän, ja siksi sen kilohintakin on nyt kaksinkertainen normaalivuoteen nähden. Mustaherukkasatokin on heikko, kun pölyttäjiä on ollut niukasti. Puolukkasadosta tulee jonkinlainen, mutta viime kesän kuivuus verottaa vielä sitä.

 

Oikaistu 19.8. klo 16.39: Jutussa kerrottiin virheellisesti Kärkäisen tuovan marjoja Virosta ja Ruotsista. Oikeasti Kärkäinen vie marjoja Viroon ja Ruotsiin.

Luetuimmat