JUTUT Urjala

Pölkinvuoressa tulppaanit kasvavat metsässä: Kasvien käsittämätön määrä

Veli-Pekka Weckmanin tiluksilla tulppaanit ja muut sipulikasvit kasvavat metsämaisemassa. Pölkinvuoren Kasvimaailman puistossa on käsittämätön määrä istutettuja ja kylvettyjä kukkia kolmen ja puolen hehtaarin alueella.
Veli-Pekka myy kuluttajille vihanneksia suoraan maasta.
Veli-Pekka myy kuluttajille vihanneksia suoraan maasta.

Veli-Pekka Weckman peri kotitilansa vieressä olevan alueen sedältään.

– Aikanaan nämä ovat olleet samaa tilaa, Weckmann kertoo.

Alun perin Weckmanin tarkoitus oli rakentaa alueelle maatilamatkailukeskus.

– Unelma suli, kun selkä meni huonoon kuntoon. Vuonna 2013 aloin kuitenkin siivoilla aluetta ja seuraavana kesänä aloitin viljelyn. Tarkoitus oli vain hankkia itselleni vähän kuntoutusta, mutta mopo karkasi käsistä.

Pölkinvuoren kasvimaailman mahdollistamisessa luonnonvoimilla oli suuri rooli.

– Ensin trombi teki metsään aukon ja sittemmin Tapani-myrsky otti kallion esiin. Tämä on lehtoaluetta, joten metsätaloudellisesti siihen ei olisi saanut koskea.

Sipulipuisto kasvaa

Veli-Pekka Weckmanilla ei ole puutarha-alan koulutusta, mutta kokemusta on kertynyt vuosikymmenien mittaan runsaasti.

– Pikkupoikana viljelin vihanneksia äitini kanssa ja myöhemmin itse kotitarpeiksi. 80-luvulla pidin kauppapuutarhaa, jossa myin kesäkukkia ja sittemmin kasvatin kurkkua ja tomaattia. Viiden vuoden ajan olin maailmalla helpommissa töissä, kunnes aloitin Pölkinvuoressa. Nykyisin hoidan tilaa yhdessä puolisoni kanssa, Weckman kertoo.

Pölkinvuoren Kasvimaailmassa on kolmen ja puolen hehtaarin puisto ja 0,7 hehtaaria avomaaviljelyä, grillikota, lampi ja kesäkahvila. Tavoitteena Weckmanilla on laajentaa hoidettua aluetta viiteen hehtaariin.

– Myyn vihanneksia suoraan maasta kuluttajille ja rakennan tuotolla sipulipuistoa. Puistossa on parituhatta sipulilajiketta ja 83 560 kevätkukkasipulia.

Weckmanin tulppaanit ja muut kukat kasvavat metsämaisemassa.

– Siinä oli hollantilaisilla vierailla ihmettelemistä.

Ilvekset suojelivat

Kasvimaailman viljelmät ovat saaneet olla vuosia rauhassa, mistä kiitos kuuluu lähistöllä pitkään asuneelle ilvesperheelle.

– Viime kesänä ilvekset yhtäkkiä katosivat, ja tilalle tulivat peurat tekemään suurta vahinkoa. Keväällä laitoin kalliolle neljätuhatta krookusta, mutta ne syötiin ennen kuin ehtivät kukintavaiheeseen. Tulppaanipuiston olimme jo ehtineet aidata.

Asiakkaita Pölkinvuoressa käy yhä kauempaa.

– Kävijämäärä on tuplaantunut joka vuosi. Tänä kesänä odotan 15 000–20 000 vierailijaa. Moni tulee hakemaan sellaisia vihanneksia, joita ei kaupasta helposti saa, Veli-Pekka Weckman kertoo.

Weckmanin viljelyksillä kasvaakin monia erikoisuuksia kuten lähialueiden tiloilta tuotua raparperia, jonka historia ulottuu yli sadan vuoden taakse, amerikkalaisia salaatteja ja jopa 300 gramman painoiseksi kasvavaa venäläistä valkosipulia.

– Kaikkien viljelyä puoltavat niiden hienot ominaisuudet, mutta haluan myös erottua. En esimerkiksi kasvattaisi myyntiin kesäkukkia, sillä niitä saa Urjalan kesätoreilta ja hyviltä tuottajilta.

Moni vierailija kysyy Weckmanilta neuvoja viljelyyn ja puutarhanhoitoon.

– Neuvon parhaani mukaan, mutta osaan myös sanoa, jos en tiedä vastausta kysymykseen.

Pölkinvuori on myös suosittu retkeilypaikka. Grillikota on retkeilijöiden ahkerassa käytössä kesällä lähes päivittäin ja talvellakin melkein jokaisena viikonloppuna. Vuorelta aukeaa näkymä neljänkymmenen kilometrin päähän.

– Kasvimaailmaan on vapaaehtoinen pääsymaksu. Olen halunnut sen pitää sellaisena, jotta jokaisella on mahdollisuus tulla tänne. Pölkinvuori toimii myös jonkinlaisena kesäkotina niille, joilla ei ole omaa pihaa.

Opiskelijoita apuna

Myyntikausi alkaa Pölkinvuoressa toukokuussa ja päättyy lokakuun lopulla.

– Marraskuun lopulla lähden itse täältä pois, mutta palaan jo tammikuussa, jolloin aloitan juurisellerin ja lehtisellerin kasvatuksen, Veli-Pekka Weckman kertoo.

Kesäaikana Weckmanin apuna on puolison lisäksi mm. puutarha-alan opiskelijoita.

– Olen onnellinen siitä, että Pölkinvuori kelpaa oppilaitoksille harjoittelupaikaksi, vaikka itselläni ei alan tutkintoa ole.

Weckmanille Pölkinvuori on elämäntapa.

– On myös fyysisesti helpompi olla, kun on kaiken aikaa liikkeellä. Sairauteni vuoksi en voi kovin pitkiä aikoja istua tai olla pitkälläni.