JUTUT Forssa

Kasvisvaihtoehto on Forssan kouluissa ja päiväkodeissa tarjolla päivittäin – ”Koen sen hyväksi aluksi”

Forssan kouluissa ja päiväkodeissa kasvisruokaa on ollut päivittäin tarjolla toisena vaihtoehtona parin vuoden ajan. Samalla, kun ruokailutottumuksia ohjataan terveellisempään suuntaan, pohditaan keinoja hävikin pienentämiseen.
Talsoilan koulun kuudesluokkalaiset söivät kasvisruokapäivänä pinaattiohukaisia, perunasosetta ja salaattia.
Talsoilan koulun kuudesluokkalaiset söivät kasvisruokapäivänä pinaattiohukaisia, perunasosetta ja salaattia.

Loimijoen Kuntapalvelut oy:n ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketonen toteaa kouluruoan muuttuneen, mutta toisaalta muutosta on tapahtunut ruokailijoissakin.

– Joku tykkää perunasta ja soosista, joku toinen taas haluaa sushia. Odotukset ovat monenlaisia. Nyt ohjataan vihreään alueeseen, ja kasvisruoka on näkyvillä koko ajan. Siten muodostuu ajatus, että kasvikset ovat ihan ok, Ketonen kertoo.

Kouluissa kasvisruoka tuli toiseksi vaihtoehdoksi vuonna 2017, ja sitä on tarjolla joka päivä. Kerran viikossa syödään pelkästään kasvisruokaa, joskin lisäkesalaatissa saattaa olla esimerkiksi kinkkua.

– Tämä on todella suuri muutos. Kasvisruoan menekki on kymmenen prosenttia, mikä ei ole paljon, mutta koen sen hyväksi aluksi. Tulevat suositukset ovat yhä enemmän kasvisruokapainotteisia.

Kun kasvisruoka on tullut liha- tai kalaruoan rinnalle, myös erityisruokavalioiden valmistuksen osalta on tapahtunut muutosta. Tarjolla oleva kasvisruoka sopii usealle erityisruokavaliota tarvitsevalle, kuten kala-allergiselle kalapäivänä.

– Yksilöllisiä ruokavalioita on nykyään enemmän koululaisilla kuin päiväkotilapsilla. Ruoka-allergisten osuus päiväkodeissa on vähentynyt esimerkiksi vuosien 2008–2018 kansallisen allergiaohjelman myötä. Päiväkoti-ikäisiä siedätetään, ja tuetaan terveyttä eikä allergiaa.

Nykyisin erityisruokavalion tarve määritellään neuvolassa.

– Erityisruokavalio edellyttää sitä, että on todistus erityisruokavalion tarpeesta allergiasta.

Hävikkiä seurataan

Viime viikolla vietettiin hävikkiviikkoa.

– Seuraamme säännöllisesti tarjoiluhävikkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelukeittiöissä seurataan, paljonko ruokaa on tilattu ja paljonko jää yli, jottei tilattaisi liikaa, Jaana Ketonen kertoo.

Lautashävikkiä kirjataan ylös satunnaisesti.

– Ennemminkin lapset ottavat lautaselleen liian vähän kuin liikaa ruokaa. Alakouluissa ruokaillaan opettajan johdolla, yläkouluissa taas mm. kaverit vaikuttavat siihen, syödäänkö lounas vai jätetäänkö se väliin. Lyseon lähellä ruokahoukuttimia on riittävästi, ja nuorilla tuntuu myös olevan rahaa käytössä.

Ketonen toteaa, että on haastavaa verrata toisiinsa koulujen ja muiden paikkojen ruokahävikkiä.

– Esimerkiksi on sairaalapotilaita, joilla ei välttämättä ruokahalua ole. Vanhuspalvelun toimipaikoissa ruokaa on pystyttävä tarjoamaan riittävästi, mutta ei sielläkään ruoka välttämättä kaikille maistu jokaisella aterialla.

Ruokahävikkiä torjutaan esimerkiksi siten, että Forssan seurakunta noutaa lyseolta ruoan, joka ei ole ollut tarjolla.

– Yksi hyvä ratkaisu hävikin vähentämiseksi olisi se, että ylijäämäruokaa voisi myydä mm. koulujen henkilökunnalle puhelinmaksusysteemillä.

Lähiruoka strategiassa

Ruokahävikkiä pyritään torjumaan myös tietotekniikan avulla. Turun seudulla testataan parhaillaan -sovelluksen uutta versiota. Sovelluksen tarkoituksena on se, että suurkeittiöt saavat reaaliaikaista tietoa sadon kypsymisestä. Tällä tavalla suurkeittiöt pystyisivät paremmin hyödyntämään lähiruokaa.

– Ajatus on todella hieno. Yhtiömme tavoitteena on pyrkiä lisäämään lähiruoan käyttöä entisestään. Volyymit meillä Forssassa on suuret ja se tuo mukanaan haasteita mm. kerralla toimitettavien määrien suhteen, Jaana Ketonen toteaa.

Lähiruoka on myös kirjattu Forssan kaupungin strategiaan.

Loimijoen Kuntapalvelut oy:lle perunat ja porkkanat tulevat paikalliselta tuottajalta ja ohrasuurimot Ypäjältä. Teemapäivinä hyödynnetään esimerkiksi paikallisten leipomoiden tuotteita. Kaikki liha ja broileri on kotimaista. Yhtiö tuottaa ruokaa Forssan ja Humppilan päiväkoteihin ja peruskouluihin sekä yhteislyseoon, palvelukeskuksiin, sairaalaan, kotiateriapalveluun ja henkilöstöravintoloihin. Päivittäin valmistetaan 3500 ruoka-annosta.

Luetuimmat