JUTUT

Kauneimmat joululaulut soivat kehitysmaiden nuorille

Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteistyössä järjestämät Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat tärkeä osa monen suomalaisen jouluperinnettä.

– Tilaisuudet vahvistavat yhteislauluperinnettä. Tänä päivänä ei enää oikeastaan kokoonnuta laulamaan yhdessä kuin juuri joululauluja, Forssan seurakunnan kanttori Outi Aro-Heinilä miettii.

Kauneimmissa joululauluissa esitellään vanhojen tuttujen lisäksi vuosittain myös uusia joululauluja. Silti suositumpia ovat vanhat ja koskettavat, kuten Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna.

– Niiden tekstit puhuttelevat. Suomalaisissa perinteisissä joululauluissa yhdistyy kurjuus ja joulun ihanuus. Ne ovat kuin suolainen ja makea sekä suloinen ja haikea samassa paketissa. Vähän kuin homejuusto piparkakun päällä, Aro-Heinilä kuvailee.

Muistoja menneestä

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa vierailee vuosittain yli miljoona suomalaista.

– Joululaulut herättävät muistoja, kanttori allekirjoittaa.

Musiikin taika kuljettaa esimerkiksi lapsuuden jouluihin.

– Minulle rakas joululaulu on Joulupuu on rakennettu, joka liittyy vahvasti lapsuuteni jouluihin. Toinen itselleni rakas laulu on Heinillä härkien kaukalon. Lapsuudenkodissani oli tapana esittää aattona jouluevankeliumi, minkä päätteeksi se laulettiin.

Musiikki yhdistää

Kanttori Outi Aro-Heinilä on toiminut Forssan seurakunnassa vuodesta 2016.

– Musiikki kutsui jo lapsena, ja musiikkiharrastus alkoi minulla nokkahuilun soitosta. Valmistuin kanttoriksi vuonna 1997, mutta tein välissä kaikenlaista muuta ja hankin diplomi-insinöörin paperit. Tuntui, etten ollut omalla alallani, hain Sibelius-Akatemiaan ja valmistuin b-kanttoriksi.

Outi Aro-Heinilä nauttii työstä, jossa hän pääsee työskentelemään kaikenikäisten kanssa.

– Nuorimmat ovat perhekerhon muskarilaiset ja iäkkäimmät vanhuksia.

Kirkkokuorojen lisäksi Outi Aro-Heinilä luotsaa Koijärven kannel -ryhmää, Wahren-opiston vasta-alkajien lauluryhmää ja lisäksi hän johtaa Forssan mieskuoroa.

– Kanteleryhmä esittää kolme kappaletta Koijärven Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa. Forssan mieskuoro on puolestaan musiikkivieraana 17.12. Forssan kirkossa järjestettävässä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa.

Sijoitus parempaan huomiseen

Joululauluja laulamalla on myös mahdollisuus tehdä hyvää. Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran ulkomaiseen työhön. Tänä vuonna teemana ovat syrjäytymisvaarassa olevat lapset. Kolehdin tuotolla saadaan muutosta aikaan kehitysmaiden kaikkein köyhimpien ihmisten elinolosuhteissa.

– Maailmassa on nyt enemmän nuoria kuin koskaan – jopa 1,8 miljardia. Heistä noin yhdeksän kymmenestä asuu kehitysmaissa. Kauneimpien Joululaulujen lahjoitukset käytetään Suomen Lähetysseuran työhön syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseksi. Lahjoituksilla autetaan heikommassa asemassa olevia nuoria saamaan koulutuksen, ammatin ja tarvitsemansa hoivan, Suomen Lähetysseurasta kerrotaan.

Kauneimmat joululaulut Koijärven kirkossa su 10.12 klo 18.