JUTUT

Kehräämöllä järjestään maksuttomia kulttuurikerhoja

Wahren-keskuksen toimijat yhteistyökumppaneineen järjestävät forssalaisille peruskoululaisille harrastekerhoja taiteen ja kulttuurin saralta Kehräämön alueella. Kulttuurikerhot ovat opetushallituksen rahoittamia kerhoja, joihin osallistuminen on täysin maksutonta. Viime syksynä osallistujien puute kulttuurikerhoissa aiheutti paljon julkista keskustelua.

– On tietysti suuri sääli, että maksuttomiin ja laadukkaisiin kerhoihin ei riittänyt väkeä. Toivottavasti nyt keväällä ryhmät täyttyvät nopeasti, Marko Viik toteaa.

Marko Viikin ohjaama katutaidetyöpaja oli ensimmäinen kevätkaudelle käynnistyneistä kerhoista. Täksi kevääksi hän on yhdistänyt sekä yläkoululaisten katutaidekerhon että lukio- ja ammattikouluikäisille nuorille suunnatun katutaidetyöpajan.

– Helposti hallittavaan ryhmään mahtuu sellaiset kymmenen osallistujaa. Ensimmäisellä kerralla mukana oli kolme vähän vanhempaa nuorta, joten mukaan mahtuu yhä, Viik rohkaisee.

Hän täsmentää, että katutaidetyöpaja soveltuu kaikentasoisille tekijöille.

– Tutustumme erilaisiin katutaiteen tekniikoihin. Ei tarvitse olla valmis tekijä tai huippulahjakas kuvataiteen saralla, vaan taitoja voi kehittää. Piirustustaidot eivät ole tarpeen esimerkiksi stencil-sapluunatöissä, Viik mainitsee.

Katutaidetyöpaja on mainio ratkaisu graffiteista kiinnostuneille, koska Forssassa ei ole paikkaa, jossa niitä voisi tehdä luvallisesti.

– Esimerkiksi siirrettävä taidekontti olisi mahtava asia, Viik haaveilee.

Työpajalaiset pääsevät todennäköisesti myös tositoimiin, sillä Viik on saanut pyynnön forssalaisyrityksen seinäpintojen elävöittämisestä.

– Käymme todennäköisesti Aste Finland oy:n tiloja ihmettelemässä ja suunnittelemassa.

Leikkiä ja laulua

Kulttuurikerhojen tarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluinen juttu.

13. helmikuuta klo 15.30 käynnistyy Jussi Pellonpään ja Antti Latvan ohjaama yläkouluikäisille suunnattu elokuvatyöpaja Forssan kaupunginkirjaston tiloissa.

– Kerhossa tutustutaan käsikirjoituksen ja storyboardin tekoon, kuvaamiseen, äänitykseen, editointiin ja näyttelijätyöhön, ja lisäksi ryhmä toteuttaa yhdessä lyhytelokuvan, Wahren-keskus tiedottaa.

Ykkösluokkalaiset pääsevät leikkimään ja laulamaan Nina Ampujan ohjaamassa musiikkikerhossa, ti 6.3. alkaen klo 14.30–16 Musiikkiopiston tiloissa.

3.–6.-luokkalaiset puolestaan kutsutaan ti 6.3. klo 14.30–16 Forssan luontomuseolle askartelemaan kierrätysmielellä. Luovaa tekemistä ohjaavat HAMK:in Kestävän Kehityksen opiskelijat Ebba Ervasti, Jonna Alastalo ja Jenna Rissanen

3.-6.-luokkalaisille suunnattu luontokerho taas kokoontuu 13.3. alkaen luontomuseolla klo 14.30–16 välillä, kerhoa ohjaa Jenni Järvi.

– Kerhossa harjoitellaan muun muassa yrttien kylvämistä ja kasvien tunnistusta, ulkoillaan tutustuen lähiluontoon ja pohditaan jokamiehenoikeuksia.

Lelut animaation tähtinä

Kirjaston poistokirjat muuttuvat taiteeksi Noora Ylösen johdolla 3.-6-luokkalaisille suunnatussa kirjataidekerhossa, joka järjestetään 6. maaliskuuta alkaen klo 15.30–17.30 lukusali Puustisessa toisessa kerroksessa.

– Aiheena ovat tarinat, joista tehdään omia animaatioita.

Kirjataidekerhoa ohjaava Noora Ylönen vastaa myös lautapelikerhosta 8.3. alkaen. Klo 15.30 paikalle ovat tervetulleita 3.-6-luokkalaiset lapset pelaamaan erilaisia lautapelejä

Leluanimaatiopaja kokoontuu keskiviikkoisin 7. maaliskuuta klo 14.30–16 alkaen Forssan museolla.

– Työpajassa suunnitellaan ja toteutetaan stopmotion-animaatiot iPadeilla. Pajassa pääsee käsikirjoittamaan, lavastamaan, ohjaamaan ja kuvaamaan oman tarinan. Elokuvien tähtinä esiintyvät pajalaisten omat lelut.

Leluanimaatiopajan ohjaajana toimii kuvataiteilija Mimmi Pearlman.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset kerhoihin Tuuli Ravantille p. 040 181 6682 tai suoraan ohjaajille.