JUTUT Loimaa

Kerronnan arvoinen tarina ratsastajan kohtalosta saapuu Loimaan Kinemaan

Olga Temonen esittää Aika jonka sain -elokuvassa päähenkilöä Jaanaa, jonka tarina ansaitsi tulla kerrotuksi.
Olga Temonen tekee haastavan roolin elokuvan päähenkilönä.
Olga Temonen tekee haastavan roolin elokuvan päähenkilönä.

Jaana Kivimäki oli kahden lapsen kiireinen yrittäjä-äiti ja kansallisen tason esteratsastaja, kunnes kaikki muuttui vuonna 2004. Jaana halvaantui vyötäröstä alaspäin, kun hevosauton lastaussilta romahti hänen päälleen.

Tuukka Temonen ohjasi Jaana Kivimäen selviytymistarinasta elokuvan Aika jonka sain, jossa Jaanaa esittää ohjaajan puoliso, ratsastusta harrastava Olga Temonen.

– Jaanan tarina ansaitsi tulla kerrotuksi. Elokuvallisesti tässä on paljon tapahtumia, tarina on dramaattinen, mutta kuitenkin siinä on positiivinen pohjavire, Olga Temonen kertoo.

Suuria tunteita

Temoset eivät tunteneet sen paremmin Jaana Kivimäkeä entuudestaan.

– Tervehdimme kyllä, kun näimme toisiamme ratsastuskentän laidalla. Kun ehdotimme Jaanalle, että tekisimme mielellämme hänen tarinastaan elokuvan, hän suhtautui positiivisesti ja suostui hyvin nopeasti, Olga Temonen muistelee.

Jaanan roolin tekeminen nosti suuria tunteita.

– Ne ovat universaaleja tunnetiloja, mihin voi eläytyä. Mietin paljon sitä, miten ihmisen persoona voi muuttua ja miten onnettomuuden vaikutukset muuttavat koko elämän.

Rooliin heittäytymisen Olga koki silti helpoksi.

– Henkisesti roolin tekeminen oli haastavaa ja fyysisesti myös. Ajattelin, miten itse kokisin sellaisen tapahtuman. Ehkä samalla tavalla kuin Jaana, kun olen peruspositiivinen ihminen kuitenkin. Uusien motivaatioiden löytäminen ottaisi varmasti aikansa, siinä on kuitenkin paljon erilaisia juttuja, ei-elokuvallisia asioita, mitä emme nostaneet esiin.

Tarina kertoo, ettei halvaantuminenkaan ole maailmanloppu.

– Jaanasta olisikin huippuroolimalliksi esimerkiksi liikuntakykynsä menettäneille lapsille ja nuorille, heille, jotka tarvitsevat oman idolinsa jaksaakseen.

Elokuva on kiinnostanut luonnollisesti hevosihmisiä, mutta myös muita.

– Kotkassa meillä oli mysteerinäytös. Emme kertoneet yleisölle etukäteen, mitä aiomme esittää. Aika jonka sain -elokuvan nähtyään monet miehetkin kyselivät hirveästi elokuvasta ja päähenkilöstä. Se osoitti, että teemat eivät ole sukupuolittuneita.

Olga Temonen harrastaa sekä este- että kouluratsastusta. Meriitteihin kuuluu mm. Kaakkois-Suomen estemestaruus, jonka Olga voitti suomenhevosensa Kantri Romeon kanssa.

Jaana Kivimäki puolestaan on tehnyt voittoisaa uraa pararatsastajana kansainvälisissäkin kilpailuissa. Kivimäen tähtäimessä ovat nyt tänä vuonna pidettävät Tokion paralympialaiset.

Ratsastajat kiinnostuivat

Loimaan Kinemaan Aika jonka sain saapuu tämän viikon perjantaina. Lauantaina on seudun ratsastusseurojen ostama, loppuunmyyty näytös ja viimeinen esityskerta ensi keskiviikkona.

– Loimaan näytös on loppuunmyyty. Käytännössä kaikki 117 paikkaa varattiin viikossa, ja jonoonkin jäi porukkaa, Loimaan yrityspalvelujen yritysneuvoja Paula Avellán kertoo.

Avellán mietti Auranmaan Ratsastajien porukassa, että olisi kiva kerätä hevosihmisiä perheineen kokoon elokuvan merkeissä.

– Omasta seurasta emme kuitenkaan olisi saaneet salia täyteen, joten päätimme tehdä seudullista yhteistyötä. Mukaan pyydettiin Loimaan Ratsastajat, Loimaan Urheiluratsastajat, Ratsastusseura MT-Team Koskelta Tl. sekä Ypäjän Ratsastajat. Jokaisesta seurasta onkin osallistujia.

Järjestäjät saivat rahallista tukea Lounais-Suomen Ratsastusjaostolta, jolloin lippujen hintaa saatiin alemmaksi.

– Olga ja Tuukka Temonen ovat mukana lauantain esityksessä kertomassa elokuvasta. Tilaisuudessa juhlistamme samalla satavuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa.

Luetuimmat