JUTUT

Kertunmäessä palattiin vanhaan tuttuun – Kuin tuhka tuuleen nähtiin viimeksi 11 vuotta sitten

Loimaan Teatteri esitti Rauli Jokelinin ja Panu Raipian kirjoittaman mustan komedian Kuin tuhka tuuleen yksitoista vuotta sitten.

– Talvella teatterissa vaihdettiin narikan ja toimiston paikkoja. Sen siivoustyön yhteydessä käsiini osui Jokelinin ja Raipian näytelmäkäsikirjoitus. Kun emme oikein olleet löytäneet mitään tarpeeksi kiinnostavaa näytelmää Kertunmäen kesään, ehdotin tätä tarinaa. Porukka oli myötämielinen, ja osin rooleihin saatiin samoja henkilöitä kuin sisäteatterin versioon, ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo.

Maanalainen ongelma

Tarinan keskiössä on Hautaustoimisto Hallamaa & Hallamaa & Kumppani. Sukuyrityksen puikoissa ovat sisarukset Camilla ja Aurora Hallamaa sekä vähän kaiketi säälistäkin heidän veljenpoikansa Helmer Hallamaa. Edellinen yrittäjä, sisarusten isä kuoli saappaat jalassa, koska hän oli saappaanheiton maailmanmestari.

– Nyt meillä on bisnesongelma. Kuolleisuus ei edisty toivottavaan tahtiin, ja yrityksemme on selvitystilassa, Camillaa esittävä Pirkko Alhonen toteaa.

Camilla on firman pomo, joka sietää sisartaan Auroraa, mikäli tämä tekee täsmälleen siten kuin määrätään.

– Aurora puolestaan on perin uskonnollinen nainen, joka ottaa kaiken kirjaimellisesti, Auroran roolin vetävä Kaija Joensuu kertoo.

Siskosten veljenpoika Helmer Hallamaa yrittää tehdä edes jotakin, vaikka kärsii perinnöllisestä sairaudesta.

– Helmerin isälläkin oli pieni alkoholiongelma, Helmeriä näyttelevä Jani Hägg kertoo.

Mullan alle vajoamassa olevan hautaustoimiston pelastukseksi koituu – luultavasti – ökyrikas jenkki Tom Dudley, joka rakastaa Donald Trumpia.

– Suomalaiset sukujuuret omaava Tom haluaa haudata edesmenneen isänsä kotimaiseen monttuun, ja löytää sitä myöten Hallamaiden hautaustoimiston, Amerikan suureksi tekemistä janoavaa Tomia esittävä Markku Sihvonen kertoo.

Monttubileisiin lähtee mukaan Tomin tyttöystävä Honey, suomalaista alkuperää hänkin.

– Olin Honeyn roolissa jo yksitoista vuotta sitten. Silloin olin superblondi, nyt sävyisämmin brunetti, mutta silikoneja tarvitaan. Honey ei muuten voisi sietää Tomia, mutta sillä miehellä on rahaa, Honeyn roolin vetävä Kirsi Toivanen toteaa.

Jenkkipariskunnan perässä kulkee joka askelella mustiin pukuihin ja mustiin aurinkolaseihin sonnustautunut ilmeetön bodyguardkaksikko Frankie (Tarja Rantanen) ja Eddie (Tommi Nurminen).

Tapahtumissa on mukana myös herra Tiainen (Markku Ahokas), mies, joka ei osaa antaa periksi.

– Herra Tiainen on koreakielinen mies, joka on tolkuttoman rakastunut Auroraan ja kosii tätä viikoittain. Ja aivan turhaan, Ahokas huokaa.

Kuin tuhka tuuleen Kertunmäen kesäteatterissa 29.6.-11.7.