JUTUT Forssa, Loimaa

Keski-Eurooppa kiinnostaa matkailijoita – matkatoimistojen palveluista haetaan turvallisuutta

Keski-Euroopan maat kiinnostavat matkailijoita, mutta myös kotimaan kohteet ovat suosiossa.
Forssan Matkatoimistossa asiakkaita palvelevat Mari Rauhaniemi (edessä), Eve Lilja, Heli Saari ja Outi Ahponen sekä kuvasta puuttuva Minna Rauhaniemi.
Forssan Matkatoimistossa asiakkaita palvelevat Mari Rauhaniemi (edessä), Eve Lilja, Heli Saari ja Outi Ahponen sekä kuvasta puuttuva Minna Rauhaniemi.

Forssan Matkatoimisto oy:n toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi kertoo perinteisten lomakohteiden kuten Kanarian saarten ja Manner-Espanjan sekä Thaimaan pitävän pintansa.

– Euroopassa myös Saksa, Italia, Ranska ja Madeira ovat suosittuja. Kesäaikana ihmisiä kiinnostaa esimerkiksi Kreikka ja Viron uudet kohteet, Rauhaniemi toteaa.

Kotimaan matkailussa vetävät mm. kohteet, joissa on joskus aiemmin käyty ja sittemmin löydetty uudelleen.

– Historia kiinnostaa. Naantali on aina todella suosittu ja myös Rauma, missä aina on tarjolla myös jotakin uutta. Viime kesänä ihmisiä veti Matildedal ruukkialueineen, mutta myös Turun saaristo viehättää matkailijoita.

Forssan Matkatoimisto on pitkään järjestänyt myös teemamatkoja Eurooppaan.

– Kulttuuri- ja teemamatkat ovat suosittuja. Edelleen jo perinteinen matka TV-sarja Emmerdalen kuvauspaikoille kiinnostaa valtavasti.

Turistivirta kulkee myös toisinpäin.

Markkinoimme ahkerasti Forssan seutua, sen tapahtumia ja kohteita. Seudun kesätapahtumissa ja esimerkiksi Jokioisten museorautatiellä vieraileekin runsaasti myös muualta tulevia ihmisiä.

Matkatoimisto on turva

Mari Rauhaniemi toteaa, että edelleen osa ihmisistä haluaa asioida suoraan matkatoimiston kanssa sen sijaan, että varaisi ja ostaisi matkansa netistä.

– Toki tilanne on muuttunut viimeisen viiden-kymmenen vuoden aikana siten, etteivät asiakkaat enää käy yhtä paljon matkatoimistossa. Vaikka tilaukset tehdään paljolti sähköisesti, edelleen ihmiset soittavat paljon ja moni haluaa suosituksiakin, Rauhaniemi kertoo.

Rauhaniemi arvioi, että matkan varaaminen kasvottomasta nettipalvelusta voi joitakin pelottaakin.

– Matkatoimisto on kuitenkin aina turva ja sillä on vastuut. Me tiedämme, missä asiakkaamme ovat, ja meille voi aina soittaa, jos esimerkiksi matkan aikana tapahtuu jotakin ikävää tai ongelmallista. Se on monelle tärkeä asia.

Uusia yhteyksiä Turusta

Loimaalaisen Matka-Viitala oy:n yrittäjä Kirsi Viitala kertoo matkatoimiston melko lailla vakiintuneen asiakaspiirin suosivan edelleen esimerkiksi Baltian maita.

– Mukavana vaihteluna ovat myös lennot Turun lentokentältä, sillä se on lähellä ja uudet reitit vetävät. Turusta pääsee mm. Gdanskiin, Liettuan Kaunasiin, ja nyt suora lento on myös Pohjois-Makedonian Skopjeen. Tulossa on suora lentoyhteys myös Georgiaan, joka on ilman muuta tutustumisen arvoinen paikka, Viitala toteaa.

Matkatoimisto järjestää esimerkiksi puutarha-alaan liittyviä matkoja useisiin eri maihin, mutta myös kotimaassa.

– Olemme jo kahdenkymmenen vuoden ajan tehneet puutarhamatkoja, joilta harrastajat lähtevät hakemaan uusia vinkkejä ja inspiraatioita kotipuutarhaansa. Järjestämme muutenkin erilaisia teemamatkoja vaikkapa kulttuurin tai hyvinvoinnin ympärille. Nämä kiinnostavat siksikin, että matkalle lähtee samanhenkistä porukkaa ja juttuseuraa löytyy siten heti.

Kotimaan matkailun Viitala toteaa niin ikään olevan suosiossa.

– Teemme paljon päiväretkiä kohtuullisen ajomatkan päähän eri suuntiin. Retkillä on esimerkiksi päässyt tutustumaan Helsingin kohteisiin kuten museoihin ja kirkkoihin, sillä omatoimisesti niitä ei juuri lähdetä katsomaan.

Miellyttävä ala

Matka-Viitala muutti kesällä Loimaan keskustassa sijainneen toimistonsa kotitoimistolle Virttaalle.

– Muutoksella ei juurikaan ole ollut vaikutusta toimintaan, työt jatkuvat ennallaan ja asiakkaamme ovat ymmärtäneet ratkaisun hyvin. Tänä päivänä kuitenkin asioidaan suurimmaksi osaksi sähköpostin, puhelimen tai nettisivujen kautta, Kirsi Viitala kertoo.

Viitala viihtyy työssään.

– Tämä on kiva ala, jossa saa palvella hyväntuulisia ihmisiä. Kun suunnittelee ihmisille matkaa ja tutustumiskohteita, sillä matkalla on tavallaan itsekin mukana, Viitala sanoo.

Elämyksiä ja muistoja saa myös pienillä valinnoilla matkan sisällössä.

– Esimerkiksi hotelli on ratkaiseva tekijä. Ei sen tarvitse luksusta olla, mutta tasokas kuitenkin. Hyvässä hotellissa asuminen lisää mukavuutta, ja nautintoahan matkalta lähdetään hakemaan.

Mihin suomalaiset matkustavat?

Suomalaisten suosituimmat kohteet vapaa-ajanmatkoilla 2018:

1. Viro

2. Espanja

3. Ruotsi

4. Saksa

5. Italia

6. Kreikka

7. Venäjä

8. Britannia

Lähde: Tilastokeskus