JUTUT

Kevään sisustustrendeissä leikkimielisyyttä ja monikäyttöisyyttä

Värit ovat sisustustrendien osalta helpoiten havaittavissa oleva sesonkimuutos.

– Vaaleanpunaisen eri sävyt ovat näyttävästi esillä, ja ylipäänsä pastellit ovat sisustuksessa erityisen IN, sisustusliike Hushållskan yrittäjä Päivi Heinämäki kertoo.

Kevät on klassisesti aina värien aikaa, mutta nyt värit alkavat entistä vahvemmin nousta vallankumoukseen pitkään valloillaan ollutta mustavalkoista sisustusta vastaan.

– Värejä tuodaan entistä rohkeammin myös mustavalkoiseen sisustukseen. Samat muotisävyt näkyvät aina vaatteissa, kengissä ja huonekaluissakin. Värimaailma kulkee muotien osalta käsi kädessä.

Pastellien lisäksi väriloistoa kaipaaville löytyy keltaista.

– Keltainen on kieltämättä sellainen voimaväri. Keltaisessakin on tietysti monet eri sävyt, eikä sen aina ole välttämätön olla auringon- tai voikukankeltainen.

Muodikkaiden materiaalien joukossa on yksi yllättävä nousija.

– Samettipintaa näkyy muun muassa tyynynpäällisissä ja huonekaluissakin, Heinämäki mainitsee.

Viherkasvivillitys jatkuu

Sisustuksen avainsanoja tällä kaudella ovat monikäyttöisyys, rohkea materiaalien ja värien yhdistely sekä leikkimielisyys.

– Sisustuksen ei tarvitse olla se maailman vakavin asia, Päivi Heinämäki hymyilee.

– Monikäyttöisyys näkyy vahvasti sisustustuotteissa. Sisustustuotteita käytetään rohkeasti eri käyttötarkoituksissa – esimerkiksi vaikka kuohuviinin coolerista voi tehdä kukkamaljakon.

Viherkasvivillitys jatkuu, sillä koteihin haetaan yhä piristystä kasveilla, ja ruukkujen valinnassa voi myös hyödyntää monikäyttöisyyden filosofiaa.

– Myös tekokasvit ovat suosittuja, eikä eroa aitoon tänä päivänä enää erota, ellei läheltä tutki.

Sisustajat pitävät myös kotinsa kuosissa organisoimalla tavarat omiin paikkoihinsa ja erilaisiin säilytysratkaisuihin.

– Tietyllä tapaa minimalistisuus näkyy enemmän. Tavaramäärää vähennetään ja esimerkiksi kerätään keskitetysti vaikka jollekin tarjottimelle mieluisia sisustusjuttuja, eikä sijoitella niitä sinne tänne.

Ekologiset arvot

Päivi Heinämäen mukaan tänä päivänä kuluttajat tekevät vähemmän heräteostoksia kuin ennen.

– Nyt huomioidaan kestävä kehitys, ostetaan enemmänkin tarpeeseen ja lahjan valintaan käytetään tarkkaa harkintaa.

Heinämäki seuraa alan trendejä mielellään Instagramista ja Pinterestistä.

– Kannattaa silti muistaa, että sisustuskuvia on viilattu ja höylätty tuntikausia ammattilaisjoukolla. Koti on koti ihmisille, ei valokuvia varten. Kyllä sisustuksessa saavat lapset näkyä ja kuulua, Heinämäki naurahtaa.