JUTUT Humppila

Kierrätysmateriaalit muuttuvat lumppulinnuiksi Humppilassa – Kurssi sopii kaikentasoisille tekijöille

Kansalaisopistojen kurssiohjelmista löytyy paljon kursseja, joilla loihditaan vanhasta uutta.
Tiina Raumolinin ohjaamalla kurssilla vanhat tekstiilit pääsevät hyötykäyttöön.
Tiina Raumolinin ohjaamalla kurssilla vanhat tekstiilit pääsevät hyötykäyttöön.

Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on tuttua loimaalaiselle Tiina Raumolinille, joka jo käsityöyrittäjänä käyttää vanhoja tekstiilejä esimerkiksi kutomissaan räsymatoissa. Jokiläänin kansalaisopiston kurssilla Raumolinin opeissa valmistetaan seuraavaksi lumppulintuja.

– Valmistamme pienikokoisen linnun, joka voi olla tekijän toiveen mukaan joko suora kopio lintukirjan kuvasta tai täysin kuvitteellinen satulintu, Tiina Raumolin kertoo.

Kurssin ensimmäisenä työpäivänä kurssilaiset muotoilevat rautalangasta kehikon ja täyttävät linnun, toisena päivänä ne koristellaan.

– Kurssilla teemme pikkulinnun, mutta sen jälkeen kurssilaisella on valmius siirtyä itsenäisesti vaikka metson kokoluokkaan, Raumolin naurahtaa.

Kurssilaisten ei ole välttämätöntä varata mukaan muuta kuin perusompelutarvikkeet käsin ompeluun, sillä Raumolinilla on tilkkuja ja koristeita myynnissä.

– Kurssi soveltuu aivan kaikentasoisille tekijöille. Tämä ei ole rakettitiedettä, eikä linnun tarvitse olla taifuunin kestävä, vaan koristeeksi se on tarkoitettu, Raumolin rohkaisee.

Kurssi järjestetään Humppilan Lamminkulmassa 31. tammikuuta ja 22. helmikuuta. Ilmoittautuminen on meneillään Jokiläänin kansalaisopiston verkkosivuilla.

Harrastuksesta työ

Tiina Raumolin on opettanut eri kansalaisopistoissa tuntiopettajana kymmenen vuoden ajan.

– Opistomaailma on toki tullut tutuksi myös opiskelijan roolissa. Tietysti nykyisinkin käyn hakemassa oppia ja inspiraatiota muiden opettajien kursseilta, Raumolin mainitsee.

Raumolin on kotoisin Uudestakaupungista, mutta asunut Helsingissä ja Karkkilassa ennen muuttoaan Loimaalle vuonna 2000.

– Toimin aiemmin perhepäivähoitajana ja kodinhoitajana, mutta suurten sattumien ja Loimaalle muuton vuoksi käsityöharrastuksestani muodostui työ.

Raumolin kouluttautui Loimaalla tekstiilialan artesaaniksi ja opiskeli sittemmin kirjansidonnan ammattitutkinnon Sastamalassa. Lisäkoulutusta hän on hankkinut erilaisilta kursseilta.

– Olen käsityöläinen ja kankaankutoja. Teen tilaustöitä, alihankintaa ja kierrän esimerkiksi käsityömessuilla myymässä tuotteitani.

Sosiaalisia kontakteja

Harrastuksen muuttaminen työksi on monen haave, mutta Raumolin toteaa, että helpompiakin polkuja on.

– Käsityöläisenä leipä on otettava monesta ja tuntosarvet on oltava aina pystyssä. Työssä on vapautensa, mutta se vaatii myös kurinalaisuutta, joten velttoilu ei auta.

Käsityöläisen työ on monesti yksinäistä puuhaa, joten kansalaisopistot tuovat myös opettajan elämään lisää sosiaalisia suhteita.

– Sosiaalinen puoli on todella tärkeä myös harrastajille. Toisille seura voi olla jopa tärkeämpää kuin itse tekeminen.

Luetuimmat