JUTUT Jokioinen

Kivaa työtä keramiikan parissa – Pirjo Salo on toiminut kymmenen vuotta Birgitan pajassa

Keramiikka-alan yrittäjä Pirjo Salo tekee pitkää päivää, koska oma työ on niin kivaa. Salo viihtyy Birgitan pajassaan, missä syntyvät niin uudet ideat kuin tuotteetkin.
Pirjo Salo pitää pajallaan kymmenvuotisjuhlia viikonloppuna.
Pirjo Salo pitää pajallaan kymmenvuotisjuhlia viikonloppuna.

Birgitan Pajan yrittäjä, keramiikka-alan artesaani Pirjo Salo kertoo helsinkiläisen nuorenmiehen puhelinsoitosta.

– Hän tiedusteli, pidänkö pajallani polttareita, ja kertoi, että hänen avioitumassa oleva ystävänsä pitää käsillä tekemisestä. Polttarien järjestäminen olikin minulle aivan uusi aluevaltaus. Se porukka teki sitten keramiikkatöitä ja käyttäytyi todella fiksusti, vaikka kyseessä olivat polttarit, Salo kehuu.

Salon keramiikkaopissa käy muutenkin paljon käsityöstä kiinnostuneita pääkaupunkiseudulta saakka. Lisäksi yrittäjä vetää keramiikkakursseja Jokiläänin kansalaisopistossa ja Somero-opistossa.

– Nautin kurssien pitämisestä, joka on mukavaa vastapainoa välillä aika rankoillekin myyntikeikoille.

Samanhenkisyyttä

Myyntimatkoille Pirjo Salo suuntasi jo opiskeluaikanaan vuodesta 2005 alkaen.

– Hullun hommaahan se on, mutta en vaihtaisi päivääkään pois. Niillä keikoilla olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut ystäviä myyjien joukosta. Usein kuljemme myyntireissuilla yhdessä kahden muun naisyrittäjän kanssa, ja miehemme ovat mukana autokuskeina, pystyttämässä telttoja ja kantamassa tavaroita. Miehet ovat nimenneet itsensä Etelä-Suomen Markkina-avustajat ry:ksi, Salo hymyilee.

Salo käy pelkästään teematapahtumissa kuten keskiaika- ja muinaismarkkinoilla.

– Tavallisilla toreilla en käy, ne eivät ole tällä alalla mitään myyntikanavia. Keskiaika- ja muissa tapahtumissa myyjät ovat myös samanhenkisiä, ja usein istumme iltaa yhdessä ja parannamme maailmaa.

Heinäkuussa Salo oli myyntireissulla jokaisena viikonloppuna.

– Nyt on vähän aikaa hiljaisempaa, mutta pian alkavat joulumarkkinat. Kevätpuolella taas keskityn paljolti tekemään tuotteita ja suunnittelemaan uusia.

Kodista pajaan

Pirjo Salo kertoo suurimman asian kymmenvuotisella yrittäjäurallaan olleen oman pajan saaminen työ- ja kurssitilaksi.

– Kun tein töitäni kotona, huusholli oli aina sekaisin. Nyt on paljon helpompaa, kun työ sijaitsee toisessa talossa. Kiinteitä aukioloaikoja kokeilin alkuvaiheessa, mutta ei se tällä alalla toimi. Homma menee nykyisin niin, että ihmiset soittavat ja kysyvät olenko paikalla, Salo toteaa.

Suuri osa yrittäjän arjesta kuluu tuotesuunnittelussa.

– Kanat ovat nyt uusimpia tuotteita ja ne tuntuvat myös kiinnostavan. Amppeleita menee aina ja lampunvarjostimia. Välillä päivitän olemassa olevia tuotteita muuttamalla värimaailmaa. Suunnitteluun kuuluu sekin, että mietin tarkkaan, miten kauan tietynlaisen tuotteen valmistukseen menee aikaa.

Salo toteaa ihmisten arvostavan käsityötä ja kotimaisia tuotteita.

– Se on ilahduttavaa, sillä Pentikiä lukuun ottamatta keramiikkavalmistajat puurtavat pienissä pajoissamme.

Alan lieveilmiönä on kopioiminen.

– Omiakin töitäni on kuvattu ja sitten niistä on tehty jäljitelmiä. On todella ikävää tulla sillä tavalla hyväksikäytetyksi.

Irrottautumista

Pirjo Salo sanoo myös osaavansa välillä irrottautua työstä.

– Silloin vietän laatuaikaa mieheni ja perheeni kanssa ja usein myös ystävieni ja heidän markkina-avustajapuolisoidensa kanssa. Toisinaan lähdemme miehen kanssa kiertämään Suomea. Paljoltihan olen työn merkeissä mieheni seurassa, eikä tästä mitään ilman häntä tulisikaan, Salo kiittelee.

Salo miettii hetken, mitä tekisi työkseen, ellei hänellä olisi Birgitan Pajaa.

– Varmaankin minulla olisi jotakin muuta yritystoimintaa. Aikanani olin töissä silloisessa Maatalouden tutkimuskeskuksessa, mikä oli oikein kiva työpaikka, mutta se kahdeksasta neljään -homma ei ole minun juttuni. Tiedän, että olen liikaa työssäni kiinni, mutta kun tämä on vain niin kivaa.

Birgitan pajalla vietetään kymmenvuotisjuhlaa 5.-6. lokakuuta. Pajan ovet ovat avoinna lauantaina klo 10-15 ja sunnuntaina klo 12-18.