JUTUT

Kohti kiireetöntä joulun tunnelmaa – lue vinkit stressittömään jouluun

Toisille joulunaika aiheuttaa stressiä, koska tekemistä on paljon ja aika on kortilla. Joulun tunnelma koostuu eri ihmisille eri asioista. Mikä tekee sinun joulusi? Panosta siihen ja tingi muusta.

Ajatus on tärkein

Suunnittele ennakkoon, mitä aiot antaa kenellekin lahjaksi. Tee hintavertailuja netissä ja mieti valmiiksi putiikit, joissa aiot vierailla. Älä suuntaa lahjaostoksille hakuammuntana, jos haluat pysyä budjetissa ja säästää hermosi. Nettishoppailu sopii täpötäysiä myymälöitä vältteleville. Muista varmistaa toimitusaikataulu, jotta paketti ehtii perille h-hetkeen mennessä. Ajatus on tärkein – kliseistä mutta totta.

Armahda itsesi

Lusikkaleipätehdas tai joulukorttipaja eivät ole välttämättömiä askareita joka joulu. Joulu tulee myös ilman uutta kranssia tai piparkakkutaloa. Kodin ei ole välttämätöntä näyttää joulun ihmemaalta, vaan pienelläkin panostuksella selviää. Pimeässä talvikaudessa on se hyvä puoli, ettei pölyä ja likaa näe samalla tavalla kuin valoisaan aikaan. Todennäköisesti vain sinä tiedät, milloin kotisi lattiat on viimeksi pesty.

Puoliksi tehty

Joulupöytä on vaivattomampi toteuttaa, kun mietit hyvissä ajoin, mistä joulumenusi koostuu. Mikäli kukaan ei pidä rosollista, voi sen ehkä suosiolla tiputtaa listalta. Kiireen koittaessa – suosi valmista. Netistä löydät hyvät ohjeet valmislaatikoiden tuunaamiseen ja paikastetaikinasta leivotut piparit tuovat yhtä lailla jouluntuoksua kotiin. Minimoi hävikki ja osta ruokaa vain tarpeeseen, sillä kauppaan pääsee myös pyhinä, jos ruoka sattuisi loppumaan.

Jousta perinteistä

Sukupolvelta toiselle siirtyneet perinteet tekevät joulun, vai tekevätkö? Jos perinne luo ylimääräistä stressiä – hylkää se. Jos joulusauna ei tunnu omalta jutulta – jätä sauna lämmittämättä. Lahjat voi jakaa illan sijaan aamulla tai hautausmaalla voi pistäytyä viemässä kynttilän myös ennen aattoa. Rakkaat ihmiset ja menneisyyden joulut pysyvät sydämessä, vaikka et kiertäisi haudoilla juuri aattoiltana. Arkinen aherrus on monesti minuuttipeliä kelloa vastaan, joten vietä joulu omilla ehdoillasi ja luo uusia perinteitä.

Priorisoi visiitit

Joulunpyhien tarkoitus unohtuu, jos aikataulutat itsellesi turhan hektisen kyläilyrumban. Esimerkiksi rauhallinen vierailu hoivakodissa tuo varmasti joulumielen sydämeen enemmän kuin kymmenkunta pikaista pyrähdystä ystävien ja tuttavien luona.

Pidä tauko

Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi saman päivän aikana. Mukavuudenhaluisen motto kuuluu: miksi tehdä tänään jotain sellaista, minkä voi huomennakin jättää tekemättä? Älä tee tekemisen vuoksi. Jos jouluvalmistelut tuntuvat ylivoimaisilta – anna olla. Joulu on ensisijaisesti tunnetila, eikä se löydy, ellet pysähdy. Lämmitä glögiä tai kaada lasi viiniä, nauti joulusuklaasta, sulje silmäsi ja hengitä syvään.

Karkaa lomalle

Anna jonkun muun hoitaa järjestelyt puolestasi. Äkkilähdöllä lämpöön, risteilylle valmiiseen pöytään, hotelliloma kotimaassa, joulu sukulaisten nurkissa – vaihtoehtoja löytyy.

 

Noora Rauhala