JUTUT

Koijärven luontotorni valmis keväällä

Talkootyönä rakennettu Koijärven uusi luontotorni on yläosaa vaille valmis.

– Itse tornin lisäksi olemme pystyttäneet hankkeen puitteissa uudet opastuskyltit, kunnostaneet tornille vievän tien ja rakentaneet tien päähän parkkipaikkoja. Grillikodan pohjat on myös tehty, hankevetäjä Tomi Helin kertoo.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 64 000 euroa, jonka omarahoitusosuudesta puuttuu vielä kuusituhatta euroa. Hankkeelle on muilta osin saatu tukea maaseudun kehittämisrahastosta LounaPlussan kautta.

– Talkoita on tehty noin tuhat tuntia, ja niistä laskettu rahallinen osuus on 15 000 euroa. Talkootyöllä ei kuitenkaan puuttuvaa summaa voida korvata, joten saatava rahallinen tuki näyttelee sen keräämisessä isoa osaa. Pyrimme nyt keräämään puuttuvat tonnit tuotemyynnillä. Torni valmistuu joka tapauksessa, mutta varoja tarvitaan kodan ja tulipaikan rakentamiseen.

Portaita loivennetaan

Uuden tornin suunnittelija ja yksi käytännön töiden tekijöistä on luontoyrittäjä Jouko Alhaisen Taigabird oy. Alhaisen käsialaa on myös Koijärven vanha lintutorni, ja mies on rakentanut tai suunnitellut lähes kaikki muutkin maan lintutornit.

– Koijärvellä vanha torni oli jo noin 25 vuoden ikäinen ja tiensä päässä. Ongelmana oli tornin huonon kunnon lisäksi jyrkät portaat, joista nyt tehdään loivemmat, Alhainen kertoo.

Tornin korkeudeksi tulee noin neljätoista metriä.

– Korkeus ei juuri kasva eikä sillä ole merkitystäkään sikäli, että tuosta metrimäärästä maisema näkyy periaatteessa niin hyvin kuin se voi näkyäkin.

Koijärven Alhainen toteaa kasvavan entistä enemmän umpeen.

– Sitä myöten järven linnusto on muuttunut. Syvästä vedestä riippuvaiset kokosukeltajat ovat vähissä ja sorsalintukanta taantunut. Nisäkkäitä alueella riittää, ja varsinkin metsäkauriita on valtavasti.

Koijärven luontotornihankkeen toimijat ovat lanseeranneet luontokalenterin, korttisarjan ja Koijärvi-taulun, joiden myyntituloilla rahoitetaan hanketta. Tuotteet ovat myynnissä netissä osoitteessa luontotorni.koijarvenalueenkylat.fi sekä Facebookissa.

Tornihanke päättyy maaliskuun lopussa. Hanketta hallinnoi Koijärven Kylät ry. Muut toimijat ovat Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry ja Lounais-Hämeen Vihreät ry.