JUTUT

Koirahieronta hoitaa ja ennaltaehkäisee lihasjumeja

Säännöllinen hieronta auttaa ennaltaehkäisemään myös koiran lihasjumeja ja palauttamaan paremmin erilaisista suorituksista.

– Hieronta tekee hyvää pääsääntöisesti kaikille koirille. Useimmiten koira nauttii hieronnasta aivan yhtä lailla kuin ihminenkin, Eläinhieronta ToivonTassut -yrittäjä Piia Toivola kertoo.

Koirahierojan vastaanotolle hakeudutaan monista eri syistä. Aktiivisesti harrastava koira saattaa kaivata helpotusta fyysisen rasituksen aiheuttamiin lihaskireyksiin, kun taas hieronta voi olla koiraa rentouttavaa ja terveyttä edistävää tai hoitavaa käsittelyä.

Hyvä tukihoito

Harrastuskoirien tapauksessa hieronnalla on merkittävä ennaltaehkäisevä ja palauttava vaikutus.

– Hieronta on tärkeä osa säännöllistä lihashuoltoa. Itse toivoisin, että erityisesti metsästyskoiria tuotaisiin vieläkin enemmän hierojalle, koska nämä koirat ovat erityisen rankalla käytöllä.

Helpotusta hieronnasta saavat myös koirat, joilla on todettu nivelrikko tai spondyloosi.

– Itse asiassa tein päättötyöni hieronnasta nivelrikkoa sairastavien koirien tukihoitona, Toivola kertoo.

On myös tilanteita, milloin hierontaa ei suositella.

– Tällaisia asioita ovat esimerkiksi syöpäsairaus, paha sydänvika ja nartun juoksu. Hieronnan estävät tekijät arvioidaan aina koirakohtaisesti ennen hierontaa.

Toivola mainitsee, että koirahierojalla vierailu voi olla myös mainio keino totuttaa pentu käsittelyyn ja vieraaseen ympäristöön.

– Hieronta tehdään aina koiran ehdoilla, eikä koiraa pakoteta mihinkään, Toivola tähdentää.

Oikea aika alanvaihdokselle

Ypäjäläinen Piia Toivola on viittä vaille valmis koirahieroja.

– Valmistun Tampereen Koirakuntosalilta koirahierojaksi 10. maaliskuuta.

Toivola ehti harkita koulutukseen osallistumista jo pidempään.

– Olen käyttänyt omia koiriani hierojalla ja todistanut sen hyödyt, ja lisäksi olen aina halunnut työskennellä eläinten parissa. Nyt löytyi sopiva väylä sille asialle ja oikea hetki myös kouluttautumiselle.

Yrityksensä hän laittoi pystyyn heti vuoden alusta.

– Olen aiemmalta koulutukseltani suurtalouskokki ja leipuri-kondiittori. Tällä hetkellä hierontojen lisäksi työskentelen avustajana eläinlääkärin vastaanotolla Loimaalla.

Eläinhieronta ToivonTassujen toimialuetta on Forssa ympäristökuntineen, Loimaa ja Somero.

– Teen kotikäyntejä ja otan vastaan Forssan Palveluskoirien hallilla ja Loimaalla eläinlääkäri Oili Alakukun vastaanotolla.

Toivolalla on ollut koiria koko ikänsä. Tällä hetkellä hänen perheeseensä kuuluu cockerspanieli Elmo ja monirotuiset koirat Donna ja Rommi.