JUTUT Ypäjä

Koirien turvakotiin saavutaan monista eri syistä – Joskus omistaja haluaa vain lemmikistä eroon

Ypäjällä toimii koirien turvakoti, joka välittää eri syistä kodittomaksi jääneitä koiria vastuullisiin loppuelämän koteihin.
Ninka Vehmas ylläpitää koirien turvakotia Ypäjällä. Ziralle on jo uusi koti katsottuna, mutta nyt vain odotetaan hyviä uutisia eläinlääkäriltä.
Ninka Vehmas ylläpitää koirien turvakotia Ypäjällä. Ziralle on jo uusi koti katsottuna, mutta nyt vain odotetaan hyviä uutisia eläinlääkäriltä.

Ypäjäläinen Ninka Vehmas ylläpitää koirahoitola Hurttakodin yhteydessä koirien turvakotia, jonka kautta hän on välittänyt jo 26 koiraa uusiin koteihin.

– Toiminnan tarkoituksena on pyrkiä välttämään eläinten turhia lopetuksia ja etsiä vastuullisia koteja kodinvaihtajille, Ninka Vehmas kuvailee.

Kaikki lähti liikkeelle parisen vuotta sitten, kun Vehmas ylläpiti miesystävänsä kanssa Haapahurtta-nimistä koirahoitolaa Jokioisilla.

– Myöhään yhtenä iltana viranomaiset toivat meille yhden shetlanninlammaskoiran, jonka omistaja oli kuollut, eikä koiralla ollut muutakaan paikkaa. Meni pitkään, kunnes saimme tietää koiran nimeä. Vainajan omainen oli kuitenkin tavaroita läpi käydessään löytänyt Luna-nimen valjaista, Vehmas kertoo.

Koira viipyi hoitolassa 1,5 kuukautta, kunnes se kotiutui uuteen kotiin.

Puskaradion voima

Seuraava kodinvaihtaja oli bokseri-mix nimeltään Nero.

– Luulin, että omistaja halusi varata koiralle hoitojaksoa hoitolan puolelta, mutta selvisikin, että hän haluaa koirasta eroon. Olin vähän äimän käkenä, mutta otin koiran kuitenkin vastaan.

Ensimmäisen vuoden aikana Jokioisilla vieraili kolme kodinvaihtajaa, mutta muutto Ypäjälle mahdollisti koirien turvakodin perustamisen vanhaan autotalliin. Puskaradio on toiminut ja koiria on saapunut turvakotiin useista eri syistä.

– On ollut pitovaikeuksia, purematapauksia, mielenterveyssyitä, muuttoja ja allergioita, Vehmas luettelee.

Kaikki turvakodin koirat eivät kuitenkaan ole niin sanottuja ongelmatapauksia.

– Tänne on saapunut luonteeltaan aivan täyden kympin koiria, jotkut ovat tärisseet peloissaan. Joskus koira jätetään minulle jopa hyvästelemättä.

Kodinvaihtopalvelu on koiran luovuttajalle täysin maksutonta. Lähtökohtainen tarkoitus on antaa terveelle koiralle uusi mahdollisuus.

– Mikäli henkilöllä on tilanne, jossa hän joutuu luopumaan lemmikistään, mutta ei voi tai halua etsiä uutta kotia itse, tarjoamme kodinetsintäpalvelua.

Pitkä prosessi

Uudet kodit valitaan tarkoin jokaiselle lemmikille.

– Minulta ei voi vain tulla hakemaan koiraa, vaan prosessi on pitkä ja perusteellinen. Kerran kävi niin, että omistaja myi minulta hakemaansa koiraa netissä. Kävin hakemassa koiran takaisin.

Turvakodin koirille ei anneta terveys- tai käytöstakuuta.

– Kerron kaiken huomioimani eläimen käytöksestä ja terveydentilassa. Huomioon pitää myös ottaa se, että hoitolaoloissa moni eläin piilottelee heikkouksiaan, joten siksi jotain voi jäädä huomaamatta.

Yhdenkään koiran tarinaa Vehmas ei kauniste.

– Se ei hyödytä ketään. Enemmänkin heitän överit kauhujutut kuin kaunistelen. Kerron kaikki huonot asiat, jotta mikään ei tulisi yllätyksenä.

Elinikäinen tuki

Ninka Vehmas pitää myös koirien uusiin omistajiin yhteyttä.

– Sitoudun elinikäiseen tukeen ja apuun näiden koirien kanssa.

Koiriin Vehmas suhtautuu ammatillisesti, eikä voi kiintyä niihin.

– Kun ne lähtevät, en pillitä kiintymystä tai ikävää, vaan sitä että ne ovat saaneet uuden mahdollisuuden. Jokainen terve koira ansaitsee sellaisen, Ninka Vehmas toteaa.

Hurttakoti

Ypäjällä toimiva koirahoitola ja koirien turvakoti.

Turvakoti on järjestänyt uuden kodin jo 26 koiralle.

Turvakoti vastaanottaa esimerkiksi ruoka- ja luulahjoituksia.

Koditonta ei luovuteta ensikoiraksi tai pentutalouteen. Aikuista urosta ei luovuteta alle 2-vuotiaan uroksen kaveriksi ja alle 2-vuotias uros luovutetaan vain nartun kaveriksi tai ainoaksi koiraksi.

Lähde: hurttakodin-kodittomat.webnode.fi

”Luulin, että omistaja halusi varata koiralle hoitojaksoa hoitolan puolelta, mutta selvisikin, että hän haluaa koirasta eroon.”