JUTUT Tammela

Kolmen mökin emäntä: Hannele Kankuri tuo energiaa Portaaseen

Hannele Kankuri ja Jeri-koira ovat tulleet tutuiksi Portaan kyläläisille. Kaksikko houkuttelee Portaaseen myös Airbnb-kansaa.

Turpoonjoki on satujen joki. Se alkaa kimmeltävänä metsäjokena, muuttuu avarammaksi peltojoeksi ja Portaan kyläkeskuksen kohdalla idylliseksi kyläjoeksi.

Portaan idylliin ovat löytäneet myös Hannele Kankuri ja Jeri-koira. Kaksikko ei puuhaa vain yhdessä mökissä, sillä mökkejä on kertynyt vuosien saatossa peräti kolme.

Portaalaistuminen alkoi vuonna 2007. Maailmaa kiertänyt Kankuri oli tullut siihen ikään, että mökkielämääkin voisi kokeilla.

– Vaihtoehtoja oli kaksi. Isän suku on Saaren läänistä mutta jäin kakkoseksi Määrlammin mökin kaupassa. Toinen vaihtoehto oli Portaassa, ihan äitini kotipaikan vieressä. Karautimme tänne, isä koputteli rakennuksen läpi ja kun olemme luonteeltamme vähän hätäisiä, kaupat tehtiin saman tien.

Katrin mökkinä tunnettu keltainen, sodan jälkeen rakennettu pieni talo oli täydellinen kesäkoti.

Jälkikäteen Kankuri on ollut tyytyväinen, että vaihtoehto yksi meni sivu suun.

– Jos olisin ostanut mökin Määrlammilta, olisin myynyt sen moneen kertaan. Olen ollut Afrikassa niin kauan, että tarvitsen yhteisöä. En halua mennä mökille, jossa en näe ketään, kriisialueilla pitkän uran tehnyt Kankuri toteaa.

Vanhaa kunnioittaen

Kankuri on hyväksytty nopeasti portaalaisten joukkoon.

– Auttaa, kun on paikallisia juuria. Tiedetään, että on sen ja sen tyttö, muuten voisin olla liian erilainen.

Kyläläistymistä on helpottanut myös se, ettei Kankuri ole niitä mökkiläisiä, joiden läsnäolon huomaa vain savupiipusta tupruavasta savusta.

Kylämiljöön elävöittäminen alkoi heti ensimmäisen mökkikaupan jälkeen.

– Kaupan mukana tuli alatontti, jossa oli ennestään vanha, yhden lehmän navetta. Olin tuolloin avustustöissä maailmalla ja kiistelimme isän kanssa, muutetaanko navetta majoitustilaksi vai savusaunaksi. Kun palasin Suomeen, savusauna oli valmis, Kankuri nauraa.

Kun harmaiden hirsirakennusten makuun päästiin, lisää oli luvassa. Savusaunan viereen siirrettiin mummonmökki, joka koottiin hirsi hirreltä uudelle paikalle.

Perinnerakentaminen jatkui. Hirsimökki sai pärekaton, savusauna malkakaton ja kokonaisuuteen johdattaa päreaita veräjällä. Veräjä oli itsestäänselvys, maalasihan Albert Edelfelt Veräjällä-teoksen Portaan kylässä.

– K-raudassa ei ole käyty. Olen mieltynyt kaikenlaiseen vanhaan niin rakentamisessa kuin sisustamisessa.

Airbnb tuli Portaaseen

Katrin mökki ja osin myös siirretty mummonmökki ovat toista kesää Airbnb-käytössä.

Suurissa kaupungeissa Airbnb-vuokraus on kovaa huutoa mutta kesämökkirintamalla Airbnb on vielä harvinaisuus.

– Olen jossain määrin jakamistalousihminen, joten päätin kokeilla, varsinkin kun minulla oli Airbnb:stä hyviä kokemuksia.

Kankuri suosittelee Airbnb-vuokrausta sosiaalisille ihmisille ja antaa muutaman vinkin vuokranantajaksi mieliville.

– Minulle oli yllätys, että edes suomalaiset eivät välttämättä osaa käyttää tulisijoja. Tänä vuonna ymmärrän kertoa, että jokainen tulisija on hieman erilainen ja annan tarkemman opastuksen. Kannattaa myös varautua, että puita ja vettä kuluu todella paljon.

– Kaikessa kommunikoinnissa kannattaa olla mahdollisimman selkeä, Kankuri tiivistää korostaen, että elo vierekkäisillä tonteilla on sujunut vieraiden kanssa hyvin ja paikat on jätetty siistiin kuntoon.

– Tänne ei tule rymyporukkaa. Jos sijainti olisi Iivontiellä Ypyällä keskellä metsää, tilanne voisi olla erilainen.

Kolmas mökki mäellä

Airbnb-vuokraus mahdollistui, kun Kankuri osti kolmannen mökin edellisten mökkiensä tuntumasta. Keltamultainen torppa on kaunis sisältä ja ulkoa.

Piha on luonnontilaisen viehättävä ja tarjoaa näkymän Turpoonjoelle.

– Täällä on ihana herätä. Täydellinen herääminen vaatii tosin pulahtamisen kylmään veteen ja aamukahvin.

Aamutoimien jälkeen Kankuri on valmis mökkielämään, joka hänen tapauksessaan ei ole tuntikausien loikoilua.

– Jos airbnb-mökissä on ollut vieraita, siivoan mökin, hoitelen Helsingin työasioita, kitken, teen ite-taidetta, lueskelen, käyn päivittäin kahvilla Härkäpostissa, nautin mökillä uusiseelantilaista valkoviiniä… Ja keksin ohjelmaa, sillä pitkästyn äkkiä.

Hallitsee Kankuri toki myös oleilun.

– Saatan istua ulkona klo 22.30 ja vain katselen luontoa. Täällä on kaikki niin erilaista kuin Helsingissä.

Mahdollisuuksien kylä

Portaan kylää Kankuri pitää erityislaatuisena, mutta kaipaisi enemmän tapahtumia ja palveluja.

Täysin vailla palveluja kylällä ei olla, sillä Letkun Puodin lisäksi ovet ovat auki Patinaputiikkiin, Nahkurinverstaaseen, Kievarin Kirnuun, lammaspuotiin ja nyt myös Aibnb vahvistaa kylän vetovoimaa.

– Voisimme kuitenkin tuotteistaa vahvemmin osaamistamme.

Kankuri itse on kantanut korsia kekoon. Hän on ollut järjestämässä Astu pimeään -kävelyretkiä, taidetapahtumia ja Turpoonjoen kunnostustalkoita. Viime vuoden erikoisuus oli Turpoonjoki-uinti, jossa ui lopulta vain Kankuri itse.

– Mutta tänä vuonna on uusi yritys heinäkuun ensimmäinen sunnuntai klo 12. Rohkeasti uimaan vaan, Kankuri huikkaa.

Ei ihme, että lumien sulaessa kylänväki odottaa toimen naista takaisin Portaaseen.

Luetuimmat