JUTUT

Konsultit sähläävät maalaisten elämän Letkulla

Tanja Thomssonin kirjoittama ja ohjaama näytelmä Muina miehinä kertoo tarinan siitä, miten ulkopuoliset ihmiset onnistuvat sekoittamaan kyläyhteisön elämän.

– Letkulle saapuu kaksi ihmistä, jotka saavat kyläläiset intoutumaan pyramidityyppiseen toimintaan. Sitä myöten kylän väki maksaa maltaita koulutuksesta ja tekee kaikki työt, Thomsson kertoo.

Yhtäkkiä monella letkulaisella on tarve muuttua hienoiksi ja rikkaiksi ihmisiksi.

– Ihmiset jakautuvat kahteen kastiin, muiksi ja meiksi, mistä syntyy ristiriitaa. Tarinassa hipaistaan myös vuotta 1918.

Kamala rahvas

Timo Koivu esittää HVP-Akatemian kouluttajaa Otto Kourimoa, joka saapuu pelastamaan letkulaiset maailmankartalle yhdessä vaimonsa Varma Koskitasin kanssa.

– Otto pyrkii saamaan maalaiset kouluttautumaan akateemisiksi, jotta hekin voisivat olla onnellisia, vakavaraisia ja hyviä ihmisiä. Otto uskoo vankasti asiaansa, mutta on uhri itsekin, Koivu toteaa.

Yhtäällä painii olemassaolonsa kanssa multitalentti kyläkauppias Annukka Ravakka (Maikki Pelto-Huikko), joka myy vaatteet ja ruoat sekä oluen, mutta sen vain laittomasti takaovelta. Opettaja evp. Minna Sulonen (Sirpa Rauhala) puolestaan on alkuperäisesti junttilan korkeimmin koulutettu henkilö.

Rakveren kaupungin ex-johtaja Kristina Kaunas (Baiba Krastina) ylenkatsoo maalaisia omasta horisontistaan yhdessä runoilijapuolisonsa Emil Kaunasin (Markku Lempiäinen) kanssa.

– Edustamme Emilin kanssa sivistyneistöä ja halveksimme suomalaisten moukkamaista kulttuuria, joka ei pidä sisällään alkeellisimpiakaan käytöstapoja, Krastina pohtii.

Muina miehinä Letkun metsäteatterissa 6.-9.7.