JUTUT Koski Tl.

Kosken VPK:n päällikkö korostaa paikallistuntemusta – Maaseudulla VPK on se oikea palokunta

Vapaapalokunta on maaseudulla se oikea palokunta. Kosken Tl VPK:n päällikkö Petri Numminen korostaa nopeutta ja paikallistuntemuksen merkitystä kiireellisissä hälytystehtävissä. Esimerkiksi ensivasteyksikkö on usein paikalla hyvinkin paljon ennen ambulanssia.
VPK:n päällikkö Petri Numminen (vas.), varapäällikkö Mika Pettersson ja ensivastevastaava Laura Peltola toteavat, että kaupungeissa vapaapalokunnan rooli on hyvin erilainen johtuen vakinaisten asemien sijainnista. Koskea lähin vakituinen palokunta on Loimaalla, jonne on matkaa kolmekymmentä kilometriä.
VPK:n päällikkö Petri Numminen (vas.), varapäällikkö Mika Pettersson ja ensivastevastaava Laura Peltola toteavat, että kaupungeissa vapaapalokunnan rooli on hyvin erilainen johtuen vakinaisten asemien sijainnista. Koskea lähin vakituinen palokunta on Loimaalla, jonne on matkaa kolmekymmentä kilometriä.

Kosken Tl VPK:n päällikkö Petri Numminen lähti aikanaan serkkunsa imussa VPK:n nuoriso-osastoon.

– Harrastus katkesi, kun lähdin muualle opiskelemaan. Vasta 21 vuoden kuluttua palasin toimintaan tavattuani silloisen VPK:n päällikön. Kahden viikon kuluttua tapaamisesta olin jo treeneissä mukana, Numminen kertoo.

Palokunnan varapäällikön Mika Petterssonin lapsuudenkoti sijaitsi paloasemaa vastapäätä.

– Mukulana ihailin kovasti palomiehiä. Auttamisen halu on se, joka pitää minut tässä hommassa, Pettersson toteaa.

Ensivastevastaava Laura Peltola nimeää vapaapalokuntalaisuutensa sukuviaksi.

– Lapsena ihmettelin, miksi isä toisinaan lähtee johonkin hirveällä kiireellä keskellä yötä. Välillä olin tapahtumapaikoilla mukanakin, kun vanhemmat eivät minua muuallekaan saaneet. Isä sitten ripusti minut jonkun tutun ihmisen käsivarteen odottamaan. Meillä VPK-toiminta on koko perheen harrastus, Peltola sanoo.

Karsiva koulutus

Kosken VPK:n kokonaisvahvuus on noin kaksikymmentä henkilöä.

– Ensi vuonna yksi nuori pääsee täysi-ikäistyttyään toimintaan mukaan, ja lisäksi kolme ihmistä kurssitetaan palopuolelle. Palo- ja pelastuspuolelle pääsee, kun ikää on vähintään 18 vuotta ja sammutustyön kurssi on suoritettu. Lisäksi vaaditaan VPK:n päällikön puolto, Petri Numminen kertoo.

Ensivastepuolelle haluavan on käytävä ensivastekurssi.

– Kurssille taas ei pääse, ellei ole suorittanut palokuntien ensiapukurssia tai omaa ensihoitopuolen ammattipätevyyttä. Ongelmallista on se, että ensiapukurssille pääsee vain, jos on suorittanut sammutuskurssin. Koulutusjärjestelmä on karsiva, koska on paljon henkilöitä, jotka haluavat ensivastepuolelle, mutta eivät palopuolelle.

Mika Pettersson kertoo, että hälytyksiin saadaan pääsääntöisesti vaadittava määrä ihmisiä.

– Ensivastetehtävällä on oltava vähintään kaksi ihmistä, meillä on yleensä kolme. Palotehtävään saamme usein viisikin palokuntalaista, kun vaadittava määrä on vähintään kolme. Päivähälytyksiin kaipaisimme silti lisää väkeä, Pettersson sanoo.

Viime vuonna VPK sai 160 hälytystä, tänä vuonna niitä on ollut jo 131.

– Liikenneonnettomuudet työllistävät palopuolta eniten. Viime vuonna kaikista tehtävistä kaksi kolmasosaa oli ensivastetehtäviä.

Ensivasteyksikkö kykenee antamaan hätäensiapua ja tavoittaa potilaan todennäköisesti ennen ensihoidon ambulanssia.

– Hyvin usein ensivaste on paljon aikaisemmin paikalla kuin ambulanssi. Jokin aika sitten oli tehtävä, jolle ambulanssin tulo kesti 40 minuuttia.

Petri Numminen on huolissaan ensihoitouudistuksesta.

– Jos ensihoitoa antamaan lähetetään ambulanssi jostakin muusta sairaanhoitopiirin kunnasta, menetetään paikallistuntemuksen etu. GPS ei myöskään aina toimi, mutta me pystymme suunnistamaan manuaalisestikin alueellamme. Tunnemme paikalliset ja he tuntevat meidät, Numminen toteaa.

Hyvä vanha kalusto

Resursseihinsa vapaapalokuntalaiset ovat suhteellisen tyytyväisiä.

– Kalusto on kohtalaisen hyvä. Meillä on aluepelastuslaitoksen sammutusauto, säiliöauto ja miehistöauto sekä oma mönkijä. Uudet autot menevät pääasemille, mistä ne tietyn kierron jälkeen tulevat vapaapalokunnille, Petri Numminen kertoo.

VPK:n edellinen sammutusauto oli Koskella parikymmentä vuotta, jonka jälkeen se lähti Kokkilan VPK:lle. Koskelle saatiin vanha auto Somerolta.

– Kilometrejä autoille tulee kuitenkin hirveän vähän. Eniten ajetaan miehistöautolla, joka toimii ensivasteyksikkönä ja on lisäksi huoltoajoissa ja koulutuksissa mukana.

Henkilöresurssien osalta tärkeä on 27 nuoren nuoriso-osaston lisäksi aktiivinen naisosasto.

– Naisosasto toimii huoltoyksikkönä. Lisäksi naiset kokkaavat omissa ja VPK:n tapahtumissa, mutta myös kouluttautuvat ahkerasti, ensivastevastaava Laura Peltola kertoo.

Luetuimmat