JUTUT Loimaa

Kotimaan matkailu on kasvussa – ”Joku saattoi käydä Teneriffalla, muttei koskaan naapurikylässä”

Kotimaan matkailu on kasvussa, ja se ilahduttaa Karoliina Kirvelää. Loimaalainen matkaopas reissaa itsekin mieluiten Suomessa, sillä pitkässä maassa on valtavasti nähtävää ja koettavaa.
Karoliina Kirvelä opastaa matkailijoita usein Sarka-museossa.
Karoliina Kirvelä opastaa matkailijoita usein Sarka-museossa.

Loimaalainen Karoliina Kirvelä on toiminut auktorisoituna matkaoppaana vuodesta 2004 alkaen.

– Oppaana toiminen on minulle harrastus, jonka myötä olen tutustunut syvällisemmin omaan kotiseutuuni. Muuten en varmaankaan olisi ottanut selvää erinäisistä asioista saati selvittänyt niitä juurta jaksain, Loimaan Seudun Matkailuoppaisiin kuuluva Kirvelä kertoo.

Matkaoppaan toimintaa arvioidaan viiden vuoden välein.

– Opasliitosta tulee henkilö arvioimaan, onko opastus sellaista kuin ohjeissa edellytetään. Persooniahan oppaat ovat, mutta perusasiat pitää hallita.

Kirvelä toteaa historiatietoja löytyvän nykyisin helposti.

– Loimaan kirjastoista löytyy hyvin perustietoutta, mutta Loimaalla tehdään myös paljon kylähistorioita ja erilaisiin aihealueisiin liittyviä historiikkeja.

Luontomatkailu suosiossa

Loimaan matkailuinfo toimii nykyisin Sarka-museossa.

– Se on hyvä paikka infopisteelle siksikin, että Sarka-opastuksia on paljon. Me oppaat toimimme henkilökunnan freelanceavustajina silloin, kun museon työntekijät ovat syystä tai toisesta estyneitä vetämään opastusta, Karoliina Kirvelä kertoo.

Varsinkin maakuntarajojen ulkopuolelta tulevat haluavat usein opastuksen Loimaalla.

– Eläkeikäisiä matkailijoita on runsaasti, heillä on aikaa ja he haluavat kiertää erilaisissa paikoissa. Usein heillä on myös jokin kytkös Loimaan alueeseen; tämä saattaa olla heidän tai vanhempiensa synnyinseutua, josta sitten oppaan kautta saa syvennettyä tietojaan.

Yleisimmin matkailijat löytävät oppaan kaupungin nettisivuilta, mutta muitakin keinoja on.

– Joku voi soittaa täällä asuvalle tutulleen, ja kysyä, mistä saisi opaspalveluja. Toiveita ei kauheasti esitetä etukäteen. Kauempaa tulevat saattavat tietää Alpo Jaakolan Patsaspuiston tai Sarka-museon, mutta kysyvät usein, että mitä muuta mielenkiintoista siellä on.

Myös kyläkierrokset kiinnostavat.

– Ihmiset haluavat sinne, missä ei muuten tulisi liikuttua. Kyläpäivillä taas käyvät ahkerasti siinä kylässä aikoinaan asuneet. Matkailun lisääntymisen myötä ihmiset ovat aiempaa enemmän kiinnostuneet myös oman alueensa elämästä.

Opastettuun luontomatkailuunkin Loimaan seudulla on mahdollisuus. Karoliina Kirvelä vetää sieniretkiä ja Erkki Kallio linturetkiä.

– Luontomatkailu on selvästi kasvussa. Metsään ei kuitenkaan voi ottaa bussilastillista porukkaa, vaan niitä tehdään pienen ryhmän kanssa.

Loimaan seudulle matkailijat tulevat paljolti esimerkiksi Hämeenlinnan ja Turun seuduilta sekä Etelä-Satakunnasta.

– Enemmän tänne tullaan päiväretkelle, harvemmin matkailijat viipyvät yön yli, vaikka seudulla onkin erilaisia majoituspalveluja.

Monenlainen Suomi

Karoliina Kirvelä sanoo olleensa aina kiinnostunut kotiseudusta, Loimaasta ja Loimaan avaruudesta.

– Yleisesti ottaen matkailun suunta on aiempaa parempi nykyisin. Kotimaan matkailu on lisääntynyt. Aiemmin ihmiset lähtivät lomallaan aina ulkomaille. Joku saattoi käydä Teneriffalla kymmenen kertaa, muttei koskaan kotipaikkansa naapurikylässä, Kirvelä toteaa.

Ihmiset ovat innostuneet ottamaan selvää Suomesta.

– Tämä on pitkä maa, missä on monenlaista nähtävää. Maata kiertämällä oppii samalla ymmärtämään toisten ihmisten näkökulmia. Kulttuurierot pohjoisen ja etelän välillä ovat suuret.

Kirvelä matkustelee paljon pohjoisessa Suomessa.

– Yksi lapsistani asuu siellä. Tykkään tehdä ne matkat omalla autolla ja ajaa aina vähän eri reittejä. On antoisampaa ajella pikkuteillä kuin valtateillä.

Etelän aurinkorannoilla Kirvelä ei ole koskaan ollut.

– Olen luontoystävällinen, en halua lentää. Sitä paitsi kotimaassa on valtavasti mielenkiintoisia paikkoja ja nykyajan matkailuyrittäjillä on laadukasta tarjontaa, joka kestää matkailijan vaatimukset. Ihmiset eivät esimerkiksi yövy missä tahansa, vaan valitsevat paikan tarkkaan. Se saa samalla yrittäjät panostamaan yhä enemmän hyvään palveluun ja olosuhteisiin.

Yöpymiset kotimaan matkoilla

Viime vuonna suomalaiset tekivät 6,83 miljoonaa kotimaan matkaa, jotka sisälsivät vähintään yhden yöpymisen maksullisessa majoitustilassa

Yöpymisten määrä kotimaan matkoilla on kasvanut noin miljoonalla vuodesta 2014

Vuonna 2018 suomalaiset tekivät 7,39 miljoonaa vähintään yhden yöpymisen sisältänyttä ulkomaanmatkaa

Lähde: Tilastokeskus