JUTUT

Kulttuuri-Axelilla takanaan historian vilkkain vuosi

Musiikki- ja kulttuuritapahtumia järjestävän Forssan Kulttuuri-Axel ry:n tapahtumat keräsivät vuonna 2017 yli 17 000 kävijää, kertoo puheenjohtaja Sami Mattila.

Vuosi oli yhdistyksen historian vilkkain. Kulttuuri-Axel perustettiin vuonna 2012.

– Osittain kävijämäärään vaikuttivat varmasti Suomi 100 -tapahtumat, joita meillä oli kolme: Tyykijazz, Unplugged ja Kupletin juoni, Mattila sanoo.

Perinteinen kesänaloitustapahtuma Forssa Unplugged veti Wahrenin puistoon toukokuussa jälleen 2 500–3 000 henkeä. Maksuttomassa konsertissa soittivat muun muassa Esa Pulliaisen C-Combo ja Pelle Miljoona United.

Tyykijazzia oli seuraamassa Forssan työväentalon musiikkisalissa helmikuussa noin 300-päinen yleisö, Malin veljesten Kupletin juoni -konsertti taas keräsi nelinumeroisen määrän katsojia urheilutalo Feeniksiin lokakuussa. Kulttuuri-Axel vastasi myös 1 500 katsojaa Feeniksiin houkutelleen Forssan Lehden 100-vuotiskonsertin musiikkipuolesta.

Kaikista Kulttuuri-Axelin vuoden tapahtumista eniten kävijöitä keräsi kuitenkin yhteistyössä Forssan Lehden kanssa järjestetty Hevisauruksen konsertti elokuun lopulla.

Lastenkonsertti veti Forssan torille yli 4000 pientä ja vähän suurempaakin kävijää.

Vuoden 2017 aikana Kulttuuri-Axel oli järjestämässä myös lukuisia muita konsertteja, joihin kuuluivat muun muassa toista kertaa järjestetyt Deep Blue Cotton City ja April Rock sekä Olli Soikkelin ja Julien Labron konsertti.

– Kulttuuri-Axelin ajatus on se, että tarjoamme musiikkia ja kulttuuria laidasta laitaan. Viime vuonnakin oli jazzia, bluesia, iskelmää, lastenkonserttia ja vanhemmalle väelle suunnattu sota-ajan laulujen konsertti, Mattila luettelee.

Eikä tarjonta rajautunut vain musiikkiin, Axel järjesti stand up -illan maaliskuussa ja Martti Suosalon monologiesityksen lokakuussa. Vuoden kruunasi kahden ja puolen vuoden neuvottelutyön tulos eli Juice-kirkko marraskuussa.

– Kirkko tuli niin täyteen, että ensimmäistä kertaa kirkkoherra joutui ovella sanomaan, että enempää ei mahdu, Mattila kertoo.

Mattila kertoo, että jo perinteiksi muodostuneet tapahtumat saavat jatkoa tänä vuonna. Ensimmäisenä niistä on vuorossa Tyykijazz, joka järjestetään helmikuun alkupuolella. Unpluggedin pääesiintyjänä toukokuussa kuullaan Mambasta tuttua Tero Vaaraa. Myös Juice-kirkko järjestettäneen uudelleen.

Suunnitteilla on myös esimerkiksi Johnny Cashin ja Leonard Cohenin kappaleiden suomeksi käännettyjä versioita sisältävä konsertti.

Tarkoituksena on viime vuosien tapaan järjestää myös varsinaisten tapahtumien lisäksi yksittäisiä konsertteja.

– Onneksi olemme saaneet paljon yhteistyökumppaneita liike-elämästä. Olisi mahdotonta järjestää tapahtumia tässä mittakaavassa ilman tukea, Mattila kiittelee.